fbpx

“Posao treba ići uzlaznom putanjom ali da ne predstavlja muku i patnju, a privatni život mora biti zabavan” – Aleksandar Miketa

S Aleksandrom smo ovaj put popričali pomalo o svemu, motivaciji koja će biti tema njegove radionice, životnim postignućima, što smatra bitnim za odnos s klijentima i malo o životnoj filozofiji.

Vidimo se 31.1. i 1.2.2020. godine na 5. Kongresu Fitnes učilišta!

1. Aleksandar, započnimo s onim što muči mnoge vježbače – motivacija, koje ćete se dotaknuti i na ovom kongresu. Kako uspijevate održati svoje klijente motiviranima na treninzima, ali i izvan njih?

Pa sama fraza motivacije mi je izlizana i nedorečena. Svatko od nas se s tim pojmom nosi drugačije. Ako nešto volite zašto uopće trebate motivaciju, zar sam osjećaj sreće što to radite nije dovoljan? To ne mora biti usko povezano s vježbanjem nego sa svim aspektima života. Ako vas treba motivirati za nešto možda jednostavno vaš interes nije dovoljno jak. Ipak svi smo zapravo odrasle osobe i ako trebate dnevnu dozu motivacije da bi zadržali fokus na svom cilju možda jednostavno niste dovoljno dobro postavili prioritete.
Kako održim klijente motiviranim na treninzima? To treba pitati njih jer ja samo obavljam svoj posao, na najbolji i najefikasniji način.

2. Na kongresu ćete se također baviti programiranjem treninga na osnovu karaktera – u koju kategoriju biste karaktera svrstali sebe te sukladno tome, kakvu vrstu treninga preferirate?

Za sada ne bih otkrivao previše ali moj karakter voli promjenu ali ne prečesto, bez previše rizika.

3. Koje je Vaše najveće postignuće u životu?

Moje najveće postignuće je moj brak, kratko i jasno. Iz toga su rezultirale sve ostale životne uspješnice ali to je zapravo moja točka oslonca i akcije. Bez nje ne bih bio ovakva osoba kao što sam danas.

4. Kakvi su Vaši planovi za budućnost? Planirate li pohađati neke dodatne edukacije?

Imam više planova i u više smjerova od poslovnih prema privatnim. Teško je imati fokus na više ciljeva ali ih jasno diferenciram. Posao treba ići uzlaznom putanjom ali da ne predstavlja muku i patnju, a privatni život mora biti zabavan. Kratko smo ovdje, trebamo se zabaviti ionako nitko neće ostati zauvijek tu.

Uvijek su u planu edukacije i zapravo nakon završetka fakulteta stalno pohađam edukacije. One su sastavni dio svakog posla jer istraživanja idu naprijed i moramo stalno biti u tijeku s novim spoznajama. Iako nakon svake edukacije se osjećam da ništa ne znam jer mi se cijeli sustav rekalibrira. Volim učiti i otkrivati nove spoznaje.

5. Kada biste morali izdvojiti jednu stvar koja je krucijalna za uspjeh u trenerskom poslu, koja bi to stvar bila?

Biti dobar čovjek. Trening za rekreativca nije kvantna fizika a biti Čovjek je ono što klijete “motivira” da dođu do vas i vježbaju. Jer kad cijela ova predstava završi jednog dana samo se mjeri jesi li bio Čovjek ili papak.

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.  

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi