fbpx

Postao/la sam instruktor grupnog fitnesa uz glazbu! Što sad?

Završena su 3 mjeseca naporne i zabavne nastave, bili ste redoviti i vrijedni i položili ispit u roku. Što sad? Koliko god ste sretni jer ste postali certificirani instruktor, sigurno se pitate jeste li zapravo spremni za novi izazov, hoćete li biti dobar instruktor, znate li dovoljno da možete stati ispred grupe ljudi,što ako vas uhvati trema.

1. Počnite raditi
Nakon što ste zaradili svoju certifikaciju instruktora htjet će te uzeti malo slobodnog vremena i razmisliti o tome koje vrste treninga bi vodili koje su sada u skladu s vašim interesima i trenutačnim vještinama. Nemojte previše razmišljati. Trema koju osjećate pri samoj pomisli da trebati stati ispred grupe neće nestati dok sjedite kod kuće i razmišljate o tome. Ona će vas sigurno pratiti prvih nekoliko sati vašeg rada,ali jedini način da je pobijedite je da stanete pred grupu i krenete. U koliko ste dobro pripremili sat i izvježbali ga, manje su šanse da pogriješite na satu. Ako bi vam za početak bilo lakše da odradite samo jedan dio sata, nađite iskusnog instruktora koji će vam prepustiti da odradite samo zagrijavanje ili istezanje. Vrlo brzo će trema nestati i moći će te mnogo opuštenije odraditi samostalno cijeli sat.

2. Nađite mentora
Sjećate li se onog sata zbog kojeg ste se zaljubili u grupno vježbanje? Sat s koje ste izašli umorni i sretni,sat nakon kojeg ste pomislili da i vi želite biti fitnes instruktor. Bilo bi jako dobro kad bi nakon završene certifikacije našli iskusnog instruktora koji bi vam pomogao u daljnjem učenju i radu,uz koje bi brže izgradili samopouzdanje i napredovali. Najčešće takvi instruktori vode i različite programe, pa bi mogli proširiti dosadašnje znanje o raznim vrstama programa i mogli bi izabrati nešto što vam za početak najbolje leži.

3. Praksa
Na sate koje vodite morate dolaziti potpuno spremni. To je jedna od odlika odličnog instruktora. Izuzetno je važno da je vaša tehnika izvođenja svih vježbi bez prijekorna. U koliko neku vježbu ne možete pravilno demonstrirati, nemojte je na tom satu ni raditi. Posvetite se tome da naučite pravilno izvesti svaku vježbu, bez obzira bio to čučanj ili sklek. Kada znate pravilno izvesti vježbu vaši vježbači će je bolje i sigurnije izvoditi i vi ćete ih moći bolje korigirati.

4. Učite od drugih instruktora
Svi počinjemo voditi sa samo par sati tjedno, uskoro radimo cijeli tjedan, ponekad i vikende i nemamo vremena više otići na sate drugih instruktora. Pokušajte izbjeći ovu zamku. Možda niste mogućnosti otići na sate drugih instruktora grupnog fitnesa često, ali pokušajte otići kad god možete. U koliko ste u mogućnosti otiđite na fitnes konvencije na kojima možete vidjeti jako različite programe grupnog vježbanja i upoznati prezentere s jako velikim iskustvom. Njihov način rada može vam biti velika inspiracija u daljnjem radu i razvoju u svijetu fitnesa.

5. Budite jedinstveni
Sigurno će te poželjeti kopirati velike i iskusne instruktore i prezentere. Nemojte. Od njih možete naučiti puno ali ono što će vas odvojiti o ostalih instruktora je vaša jedinstvenost bilo po načinu rada,odabiru glazbe ili komunikaciji s vašim članovima. Prepoznajte svoje individualne talente i upotrijebite ih kako bi bili prepoznati kao jedinstveni i različiti instruktor grupnog fitnesa.

6. Cjeloživotno obrazovanje
Nikad ne smijete prestati učiti. Fitnes industrija je rastuća industrija u kojoj se stalno događaju nove stvari, izmišljaju novi rekviziti,dolazi do znanstvenih saznanja vezana za vježbanje i zdravlje ljudi. Otiđite na što više radionica, polažite razne certifikate, čitajte članke i knjige iz područja fitnesa i zdravlja, povežite se s drugim instruktorima s kojima možete razmijeniti iskustva. Što više znate bit će te konkurentniji na tržištu rada i cjenjeniji kao fitnes instruktor.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Ivana Bilan

Ivana Bilan

Diplomirala na KIF-u u Splitu, smjer kineziterapija. Dugogodišnji instruktor grupnih programa (18 god) i vlasnik aerobic i pilates studija Transforma. Suradnik Slobodne dalmacije za područje fitnesa i zdravlja. Licencirani instruktor Ground force method level 1. Koordinator Fitnes učilišta za Split i predavač na programu za instruktore grupnog fitnesa uz glazbu.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...