fbpx

Potrebno je puno odricanja, ulaganja i edukacija da biste postali kvalitetan trener – Damir Laštre, predavač

Naš predavač iz Splita, Damir Laštre, živi prema načelu „učenje nikad ne prestaje“. Svoje znanje stekao je bogatim iskustvom, brojnim edukacijama i iščitanom literaturom. Što ima novo kod njega, koje je „face“ iz svijeta fitnesa upoznao i što nam je pripremio za 4. kongres Fitnes učilišta, pročitajte u intervjuu:

1. Već je prošlo neko vrijeme od našeg posljednjeg intervjua. Možeš li s nama podijeliti čime se sve u zadnje vrijeme baviš, osim što si redovni predavač Fitnes učilišta u Splitu?

Da, vrijeme poprilično brzo leti. Evo upravo su gotova i predavanja s ovogodišnjim polaznicima Fitnes učilišta. Od našeg posljednjeg intervjua dosta se toga izdogađalo. Kao i svake godine, umjesto ljetnog sunca, kupanja i odmaranja, za mene počinje rad sa sportašima koji su na prijelaznom periodu te koristimo vrijeme za rad na kondicijskoj pripremi.

Istaknuo bih nezaboravna dva tjedna u listopadu kod Mike Boyla u MBSC studio u Bostonu. Poziv u Boston se jednostavno ne odbija. Deset dana edukacije, prolaz kroz jedan ciklus rada s mladima, odraslima i sportašima, pristup treningu s grupama i individualnim treninzima, analiza rada, metode koje koriste s profesionalnim sportašima i slušanja različitih radionica, od gostujućih predavača poput Sue Falsone, Dan John je stvar koju mora osjetiti svaki trener koji se misli ozbiljno baviti ovom profesijom. Zanimljivo je vidjeti kako to funkcionira na svjetskoj razini i učiti od tako priznatog stručnjaka. Za mene je ovo bilo dodatno usavršavanje i utvrđivanje gradiva  te početak moje suradnje s njima gdje sam dobio  predstavništvo za MBSC studio i CFSC certifikaciju za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Jednom godišnje fitness centar Joker će biti domaćin i ugostit će njihove trenere za sve koji žele postati CFSC Certified Functional Strength treneri. Upravo sam kompletirao i raspored radionica, seminara koje će se održavati u Fitness centru Joker i Arena sport centru Mostar gdje će svi imati priliku vidjeti vrhunske trenere i predavače poput nutricionistkinje Dragane Sekulić, našeg najboljeg kondicijskog trenera Peru Kuterovca, zatim Ivana Porobiju, fizioterapeuta koji je radio u Sevilli, Schalkeu I u ukrajinskoj reprezentaciji te već spomenuta CFSC edukacija.

2. Vjeruješ u važnost konstantnog obrazovanja i usavršavanja pa i sam polaziš brojne seminare i radionice. Na kojima si sve u posljednje vrijeme sudjelovao? Što bi rekao našim čitateljima, zašto je važno nikada ne prestati s učenjem?

Samo ću reći da se trener ne postaje preko noći. Potrebno je puno odricanja, ulaganja, edukacija da biste postali kvalitetan trener. I kad napokon mislite da znate nešto, kako se trendovi konstantno mijenjaju, morate biti u toku novih informacija i primorani ste na nova usavršavanja, usvajanja novih znanja i metoda rada. Citirao bih Mika koji mi je rekao da smo svi mi na istom putu u potrazi za takozvanim svetim gralom- savršenim programom koji proizvodi nevjerojatne rezultate, a da nema ozljeda.

Jedna velika greška mnogih trenera je da se previše oslanjaju na video uratke s YouTubea, “copy-paste” programe drugih trenera i slične stvari. Potrebno je čitati knjige raznih autora, usavršavati se u više područja, ne samo u treningu, već i u rehabilitaciji, prehrani, metodama oporavka. Mišljenja sam da trener, osim što radi sa svojim klijentima/sportašima, mora raditi i na sebi. Biti u trenažnom procesu i primjenjivati na sebi svoj način, filozofiju ili sustave (nazovite ga kako već hoćete), primjenjivati različite metode za razvoj jakosti, snage, izdržljivosti itd. može vam uvelike pomoći u vašem trenerskom razvoju.

U zadnjih godinu dana imao sam priliku upoznati i učiti od Mike Boyla, Kevin Carra, Marca Sancheza, Sue Falsone, Dan Johna, Dymitry Klokova, poslušati razne tečajeve poput James FitzGerald- OPEX, posjetiti najveći svjetki sajam fitnessa Fibo u Njemačkoj.

3. Svjesni smo konstantnog mijenjanja trendova u fitnes industriji. Jedan dan je neka metoda totalno „in“, a nakon nekog vremena postane zaboravljena kao da nikada nije ni postojala. Koje je tvoje mišljenje o toj izmjeni trendova? Kako možemo procijeniti kada je nešto samo trend koji će „ispuhati“ za par mjeseci, a kada je nešto ozbiljna, hvale vrijedna metoda koja zaslužuje pažnju stručne i šire javnosti?

Istina, svjedoci smo konstantnog mijenjanja trendova u fitnes industriji. Često, da bi privukli nove članove, izmišljaju se novi programi, svakakve metode da bi postali zanimljivi potencijalnim korisnicima. Tijekom proteklih 10 godina došlo je do pomaka u fitnes industriji. Kao što svi vidimo, sve više i više se otvaraju mali prostori koji nude vježbanje s različitim rekvizitima i pomagalima, a sve se manje koriste sprave. S obzirom na to da smo građeni za kretanje, trčanje, nošenje i shodno tome nismo dizajnirani za vježbanje na mjestu i spravama.Što se tiče vježbanja u fitnes centrima/teretani, to nikada neće prestati biti učinkovito. Korištenje sprava ima mnogih prednosti, ali i nedostataka. Sprave su napravljene tako da vas vode kroz pokret bez da previše vodite računa o pravilnoj izvedbi, stoga je rizik od ozljede manji. Međutim, veliki nedostatak vježbanja na spravama je znatno slabija stimulacija mišića te izostanak njihove stabilizacijske uloge pri vježbanju. Danas pravi trener koji poznaje osnove anatomije i fiziologije ljudskog tijela, biomehaniku pokreta i vježbi, koristi veliki izbor rekvizita za trening kao što su bučice, šipke, girje, medicinke, pilates lopte, vježbe s vlastitom težinom, TRX, konope, elastične vrpce i mnoge druge rekvizite, moći će svojim znanjem sastaviti trening prilagođen za svakoga shodno njegovim potrebama. Dakle, nisu vam potrebne sofisticirane sprave ni oprema da biste napravili kvalitetan trening. Sve veći broj ljudi okreće se nekom obliku grupnog treninga, bilo da je to funkcionalni trening, pilates, joga, aerobic, crossfit… u kojima su zastupljeni pokreti i različita gibanja kroz sve ravnine.

Nadalje, napredak znanosti i korištenje raznih aplikacija omogućit će ljudima da prate svoj napredak i planiraju život prema individualnim potrebama. To im omogućuju različite aplikacije koje pomažu na svim poljima zdravog života.

4. Koji su temeljni principi u trenažnom procesu kojih se ti držiš, bilo za sebe, bilo za svoje klijente?

Kroz dugogodišnje iskustvo u radu s rekreativcima i sportašima, smatram da trening nije samo dizanje utega ili trčanje, već proces koji uključuje organizirano zagrijavanje i pripremu za trening, rehabilitacijske vježbe za ispravljanje različitih disfunkcija, loše posture pa tek onda razvoj jakosti, snage i izdržljivosti.

Kroz mentorstvo i razgovor s Mike Boylom shvatio sam tri bitne stvari u njegovoj filozofiji treninga. Prva bitna stvar je NE OZLIJEDITI. Gotovo svi bi na prvo mjesto stavili smršaviti toliko i toliko kilograma, povećati težinu, razviti snagu, podići kondiciju itd. Međutim, kad sagledamo realno stvar, to je krajnji cilj do kojega je potrebno doći, a to se može samo uz kvalitetan i pravilan odabir trenažnih operatora. Nagledao sam se svakakvih prizora neprimjerenih vježbi koje su na kraju rezultirale ozljedama. Kvalitetan trener zna strukturu i filozofiju koja stoji iza njegovih treninga. Ima pripremljen određen broj vježbi za svaki dio treninga i jasno zna zašto je svaka vježba u njegovom programu. Jedan od znakova da vaš trener ne radi dobro je taj da često mijenja vježbe, a ne dodaje vam opterećenje. Napredak se može postići jedino uz progresiju opterećenja, dovoljna je samo jedna, dvije vježbe da bi postigli zacrtani cilj. Na našim SMARTFIT treninzima jasno se zna gdje što pripada. Na treneru je da prilagodi većoj ili manjoj sposobnosti vježbača.

Drugi cilj bio bi SMANJITI OZLJEDE. Gotovo da ne postoji osoba koja nema neke disfunkcije, problematiku s kralježnicom, koljenom, kukovima, ramenom itd. Naš cilj kao treneru je osigurati klijentu da se bolje i zdravije osjeća, da mu poboljšamo kvalitetu života. Nerijetko se pred sportaše postavljaju neprimjereni zadaci, prije nego su ovladali osnovnim pokretima. Priprema mekog tkiva, vježbe disanja, dinamičko zagrijavanje, aktivni i dinamički stretching, aktivacija, korektivne vježbe, itd.- sve je to potrebno koristiti kao pripremu za trening da bi smanjili ozljede.

I na kraju dolazi treći cilj: PODIĆI RAZINU SPOSOBNOSTI da klijenti/sportaši budu jači, brži, eksplozivniji, izdržljiviji.

5. Što polaznici 4. kongresa Fitnes učilišta mogu očekivati od tvog predavanja? Na čemu će biti poseban fokus?

U sklopu predavanja bit će predstavljen SMARTFIT trening. Svi sudionici imat će priliku odraditi cjelokupni trening te vidjeti na kojim principima je trening zasnivan i od čega se sastoji.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi