fbpx

„Razvijamo svjesnost pokreta tako da koriste naučeno u svakodnevnom životu.“ – Nataša i Marko Huljak

Nataša i Marko Huljak su, ako me sjećanje puno ne vara, svoj studio Santea otvorili prije sad već 12 godina. U našem prvom intervjuu simpatično su opisali svoj početak kako se Marko kao kvartovski vikend nogometaš i inženjer strojarstva našao u ulozi vlasnika Pilates studia uz Natašu s dugogodišnjim iskustvom profesorice baleta i voditeljice Pilatesa.  No jedno je sigurno, čarobnu formulu su definitivno otkrili na radost svih njihovih vježbača. Evo kako su stvari tekle od tada i kako su se prilagodili uspješno na izazove koje je zadala pandemija.

1. Svi su na moru. A Nataša i Marko di ste viiiii?

Marko: Za sada smo još u Zagrebu, na treningu upravo, vrijedno i marljivo privodimo sezonu kraju i uz to kujemo planove za novu.  Na godišnji ćemo krajem srpnja, napuniti baterije, uživati u prirodi i zasluženom odmoru.

Sara vježbačica

2. Dragi naši Huljaci 🙂 kako ste nam? Što je sve novo kod vas i u Santea studiu od zadnjeg intervjua?

Nataša: Hvala na pitanju odlično smo. Ovih zadnjih godinu i pol je bilo vrlo izazovno, no zahvaljujući divnim klijentima i praćenju trendova, uveli smo online treninge i prilagodili se trenutnom stanju.

U ovih nekoliko zadnjih godina intenzivno smo radili na usavršavanju programa, traženju još boljih rješenja kako pomoći klijentima i konstantnim edukacijama. Uvijek nešto novo što daje vjetar u leđa i ne dopušta ni nama ni klijentima da bude dosadno :). Čak smo i našu Joyicu (pas) regrutirali kako bi što bolje opustila klijente prije treninga. Tako ona sada vodi odjel za dušu, a ja odjel za tijelo :).

Marko: Od novosti naravno on line treninzi i vrlo popularan izraz digitalna transformacija.

3. Naveli ste prošli put jednu zanimljivu situaciju, kada vam je susjed pokucao na vrata i pitao – “A kaj vi to Nataša radite tim ženama da one tako sretne idu doma?”. No, iskrsnula je situacija s pandemijom i vrata su se mnogih centara zatvorila. Kako je to utjecalo na vaš posao i odnos s vježbačima?

Marko: Susjed je sad već stariji malo pa se boji korone, hahah… nismo ga nešto viđali u zadnje vrijeme. Kada je počela pandemija, a to je bilo još u ožujku 2020.g. vrlo brzo smo se prebacili na on line treninge u mjesecima lock downa, a kada je bio dopušten rad radili smo i u studiju i on line. Ono što je sigurno to je da online treninzi ostaju zauvijek sa nama. Odnos s već uhodanim vježbačima koji su prešli trajno na online treninge je ostao odličan, ali nam malo ipak nedostaje prisnosti s vježbačima koji su se priključili vježbanju u našem virtualnom prostoru i nikada nisu bili kod nas u prostoru.

Nataša: Susjed je i dalje znatiželjan jer osmijeha je još više nego prije, ali nije se osokolio doći na trening :)). Srećom imamo predivne klijente koji su nas zatrpavali molbama za online treninge, što se na kraju pokazalo kao odličan potez i ujedno nam je svima pomoglo da se psihički bolje nosimo sa situacijom. Na neki način nas je to i dodatno povezalo. Ušli smo jedni drugima u domove preko ekrana, što je dalo još jednu vrstu topline i međusobnog povjerenja. Bilo je tu i kućnih ljubimaca i djece s nama :).. I kada čujete komentare – hvala ti, to mi je najljepši dio dana – srce mi je prepuno.

4. Kad ste krenuli sa Santeom, nije bilo studia koji su nudili balet i pilates. Po tome ste bili posebni. Imam dojam, koliko uspijem pratiti, da se ponuda takvih studia povećala u Zagrebu. Kako povećati lojalnost postojećih klijenata, i održavati konkurentnost na tržištu?

Nataša: Potpuno je normalno da se s godinama povećava i ponuda, no ako imate kvalitetu treninga, usluge i predivan prostora kao mi, onda za sve ima posla i nema straha. Naša uža specijalnost je u puno ispravljanja sitnica. Kako sam ja baletni pedagog s 20 godina iskustva rada u Baletnoj Školi, poznavajući anatomiju izvježbate oko za detalje i samim time lakše je ispravljati.

Prvo ispravljaju vas kao đaka, a vi se godinama gledate i kroz osjećaj vlastitog tijela učite pamtiti pravilan pokret. U baletu je svaki pokret izuzetno precizan, sve ima svoje mjesto i način izvođenja, pa tako radimo i s našim klijentima. Osobno smatram da treninzi trebaju biti edukativni, klijenti trebaju naučiti poznavati svoje tijelo dovoljno da razumiju što, zašto i kako se nešto radi. Razvijamo svjesnost pokreta tako da koriste naučeno u svakodnevnom životu. I na kraju, ali ne i najmanje važno, izuzetno je bitan odnos prema klijentima. Svaka osoba je drugačija, svakoj odgovara drugačiji način motivacije, drugačiji pristup i to cijenimo. I na kraju, razvijamo određeni odnos pun povjerenja kako bi se klijenti opustili i da izvučemo najbolje od njih. Ne treba zanemariti i atmosferu koja je kod nas uvijek vesela i prije svega ljudskost u odnosu s klijentima da osjećaju kao kod kuće. S godinama povećava se i ponuda, no smatramo da za svakog tko ima visoku kvalitetu treninga, usluge i odnosa s klijentima ima svoje tržište.

Marko: Na lojalnosti radimo tako da dajemo sve od sebe, da znamo što je više moguće o specifičnostima svakog klijenta. Na primjer nakon svakog sata na WhatsUp grupi svi voditelji tj. voditeljice razmjenjuju informacije što trenutno boli koju klijenticu i da li je prijavila neku novu tegobu. Trudimo se učiti i iz vanjskih izvora koji su nažalost reducirani od početka korone. Ali ono što oduvijek radimo, a u zadnje vrijeme je postalo primarni način učenja, je da učimo na temelju povratnih informacija od naših klijenata. Kroz našu internu grupu nakon svakog sata prenosimo informacije kako je bilo, koga što boli, zateže ili žulja. Čak i nakon 12 godina postojanja studija i stotine klijenata još uvijek znamo svakome ime i s kojim dijelom tijela ima neki problem bilo urođeni bilo privremeni pa tako možemo prije svake vježbe naglasiti  da svi osim npr. Marije rade sklek, a njoj damo  zamjensku vježbu. Jako nam je bitno  da ne radimo štetu klijentima i mislimo da su to prepoznali.

Maskota Joy spremna za novu sezonu u svim pozama:)

5. Moram pitati, sjetite li se koji put Fitnes učilišta i događaja za vrijeme pilates edukacije?

Marko: Naravno da se sjetimo, a najviše kako sam bio jedini i prvi muški instruktor Pilatesa na edukaciji s 10 žena pa ste me nosile sve kao kaplju na dlanu…heheh.

Nataša:  haha… gdje god dođe je atrakcija kada spomene da je certificirani pilates instruktor. Naravno, osim vas, prekrasne i vesele ekipe bilo je i raznoraznih anegdota i dogodovština koje su bile jako komične i uveselile nam boravak na predavanjima.

6. Što očekuje Santea studio i vaše vježbače u nadolazećem periodu? Ili da možda bolje pitam, čemu se nadate (s obzirom na situaciju)?

Nataša: I dalje trenutno kombiniramo online i uživo. Imamo klijenata doslovno iz cijelog Svijeta. S obzirom na to da svake godine uvodimo nešto novo, tako ćemo i iduće sezone malo mijenjati koncept i sasvim sigurno djelomično promijeniti sistem rada. Želimo da uvijek bude zanimljivo i svježe. Želja mi je uvesti i grupe za djecu. Mislim da je vrijeme da klince educiramo pravilnom i lijepom držanju i kako što zdravije rasti. A za velike uvijek nešto drugačije i novo.

Marko: Vježbači ili bolje rečeno vježbačice jer su muški kod nas još uvijek u malom broju… mogu očekivati da ćemo i dalje raditi isto kao do sada s jednom razlikom. Razlika je da imaju prednost online treninga koju prije nisu imale… benefit korone 🙂

Malo šale, ali ozbiljno mislimo da kombiniranjem treninga u studiju i od doma klijenti dobivaju više jer mogu u slučaju obaveza lakše držati postavljeni tempo dolazaka, a redovne i dugogodišnje vježbačice apsolutno ništa ne gube online treningom. Nadamo se naravno smirivanju situacije s Covidom da se svi zajedno osjećamo opuštenije s vježbanjem i boravkom u dvoranama za vježbanje.

 

Nataši i Marku, hvala na vremenu za intervju. Više o njima i studiu Santea pogledajte na http://santea-studio.com/  , a kontaktirati ih možete na broj +385 91 190 72 71 ili [email protected].

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi