fbpx

„Sve se može ostvariti ako je dovoljno jaka želja za tim, bez obzira koliko žrtve i posvećenosti iziskuje.“ – Gabrijela Banić

Gabrijela Banić je studentica treće godine smjera Menadžment održivog razvoja te istinska zaljubljenica u fitness i zdrav način života. S njom smo se družili u Rijeci na programu osposobljavanja u, a sretni smo što smo druženje nastavili na programu usavršavanja za osobnog trenera kojeg Gabrijela pohađa u Zagrebu. Kako uspijeva uspješno balansirati između privatnog i poslovnog dijela života i uskladiti sve svoje obaveze, te kako je odlučila upisati “level up” edukaciju za osobnog trenera, pročitajte u intervjuu

1.Za početak, tko je Gabrijela i kako je izgledao tvoj put u područje fitnesa?

U numerologiji kažu da su Gabrijele kreativne, ambiciozne te jako tvrdoglave i moram priznati da već 22 godine jedna nepogrešivo djeluje u meni. Inače sam iz Otočca gdje sam završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje smjera ekonomist, a trenutno živim u Lovranu te sam studentica treće godine smjera Menadžment održivog razvoja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Vraćajući se 10 godina unazad, tu počinje moj prvi susret sa organiziranom fizičkom aktivnošću gdje sam odlučila postati mažoretkinja. Želju za plesom i druženjem u tim godinama ispunjavala sam vrteći štap i odlaskom na razne manifestacije i natjecanja. Polaskom u srednju školu svoje interese sam prebacila na odlazak na grupne treninge koji su u meni pobudili želju za nečim više, osjetila sam potrebu još više raditi na sebi. Prije 5 godina sam se prvi put susrela sa “željezom” i od prvog dana sam znala da će mi to postati dio života. Moji počeci treniranja u teretani su bili, rekla bih „zadrti“ upravo zbog nedostatka znanja o cjelokupnom sustavu i onome što mi zapravo takav trening može pružiti. Nakon samostalnog istraživanja o blagodatima takvog lifestylea i življenja istog, odlučila sam podignuti svoje znanje na višu razinu prijavivši se na edukaciju za instruktora fitnesa u teretani koju sam uspješno položila u prvom mjesecu ove godine.

2. Imaju li menadžment održivog razvoja i fitnes dodirnih točaka?

Kao što sam već navela, trenutno studiram relativno nov program u Hrvatskoj koji se odnosi na održivi razvitak. Pojam održivog razvoja veže se za društvenu, gospodarsku i ekološku dimenziju te je cilj poboljšati kvalitetu življenja danas bez narušavanja života budućih naraštaja u smislu zadovoljavanja njihovih potreba. Ono što veže moj odabrani smjer na fakultetu i svijet fitnesa je upravo jedan od 17 ciljeva održivog razvoja UN-a koji se odnosi na zdravlje odnosno osiguranje zdravog života i promoviranje blagostanja za ljude svih generacija. U fitnesu postoji grana zdravstveno usmjerenog fitnesa koji u visokoj mjeri predstavlja rješenje i zadovoljenje tog cilja odnosno doprinosi poboljšanju kakvoće života i smanjenju rizika od nastanka bolesti pomoću fizičke aktivnosti. Upisavši ovaj smjer nisam mogla ni pomisliti da ću bar indirektno svojim osobnim razvojem sudjelovati u rješavanju jednog od Globalnih ciljeva te doprinijeti održivom razvoju Hrvatske. Angažirajući se na ovaj ili onaj način, možemo napraviti puno više nego što mislimo i doprinijeti zajednici bolji i zdraviji život.

3. Nakon uspješno završene edukacije za instruktora fitnesa u teretani u Rijeci nastavila si obrazovanje i trenutno pohađaš program usavršavanja za osobnog trenera u Zagrebu. Obzirom da svaki vikend putuješ, što iziskuje puno vremena i truda, je li bilo teško odlučiti se na taj korak?

Prilikom završetka osposobljavanja za instruktora fitnesa u teretani u Rijeci, odlučila sam napraviti još jedan korak dalje te krenula na edukaciju za osobnog trenera u Zagreb. S obzirom da trenutno živim u Lovranu, odlazak na prijašnju edukaciju u Rijeku mi nije bio nikakav problem glede obveza s fakultetom, no sad su se stvari malo promijenile. Naime, trenutno je u tijeku usavršavanje u Zagrebu i moj drugi semestar treće godine u Opatiji te moram priznati da nisam očekivala toliki obujam obveza, ali smatram da savršeno hendlam situacijom. U početku se činilo neizvedivo te nisam bila sigurna hoću li uspjeti sve organizirati, no kao i sve u životu bitno je održavati balans u svim segmentima življenja. Studiram, radim na sebi i svojim ciljevima, njegujem socijalni život te mogu reći da se hranim poprilično nutritivno bogatim namirnicama – zaključno tome; sve se može ostvariti ako je dovoljno jaka želja za tim bez obzira koliko žrtve i posvećenosti iziskuje.

4. Koji ti je do sada najdraži dio edukacije za osobnog trenera? Možeš li izdvojiti predavača ili predavanje koje te se posebno dojmilo?

Što se tiče usavršavanja, trenutno smo prošli polovinu edukacije i dosad smo imali zaista zanimljive predavače koji su nam prenijeli kvalitetno i korisno znanje te njihovo iskustvo u dosadašnjem radu u ovoj branši. Jedno predavanje koje bih izdvojila kao vrlo upečatljivo i drugačije od ostalih održao je Sandro Venier te je konkretno pričao o rehabilitaciji kroz fizičku aktivnost. Dotaknuo se tema koje su izrazito popularne u današnje vrijeme poput bolova u leđima, stresa te dobrobitima zagrijavanja prije treninga. Uz sami sadržaj, prikazao nam je razne mitove razbijene znanstvenim radovima koji su osobno meni otvorili nove dimenzije. Uz predavače, moram spomenuti moje kolege koji dolaze iz raznih područja fitnesa i sporta te svatko od njih rado podijeli svoje iskustvo i znanje čime svi zajedno obogaćujemo svoj spektar informacija.

5. Od ovako mlade, ambiciozne i vrijedne djevojke očekujemo puno u budućnosti. Gdje se vidiš za 10 godina?

Naposljetku, za sebe mogu reći da sam doista jako uporna i disciplinirana te ustrajna u ostvarenju vlastitih ciljeva. Mnogi mi kažu da imam jako veliku prednost s obzirom na broj mojih godina, no ja se uvijek požalim kako kasnim za svime i da moram požuriti jer će mi „nešto“ pobjeći. Strpljivost mi nije jača strana, ali zadnjih par mjeseci izrazito radim na tome te postajem svjesnija da je još puno toga preda mnom. Jedna od mojih ambicija u narednim godinama je jednog dana izaći na binu i sudjelovati u natjecanju za bodybuilding. Neki od faktora koje ja osobno smatram da su bitni za takvu vrstu natjecanja su požrtvovnost, posvećenost i predanost te jednog dana to želim postići svojim radom i iskoristiti svoj potencijal u cijelosti. Kroz narednih 10 godina vjerujem da će mi se puno toga promijeniti te da možda na neke promjene neću biti spremna, no mogu potvrditi da ću najviše vremena posvetiti osobnom razvoju i ujedno svojim znanjem pomoći drugima u ostvarenju njihovih ciljeva.

Gabrijelu možete kontaktirati putem Instagram profila banicka77

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Mirna Hajnic

Mirna Hajnic, mag. cin.

Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Fitnes. Natjecateljski se bavila akrobatskim rock’n’rollom te je kao član reprezentacije Republike Hrvatske sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima. Uz studij, usavršava se radom u raznim Fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu, naglasak stavlja na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i holistički pristup treningu. Mirna je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programu za instruktore pilatesa

Povezani blogovi