fbpx

“Svima koji se odluče pokrenuti želim pomoći prevladati prepreke, postaviti i ostvariti ciljeve.” – Dalia Trumbić

Dalia iz Splita, buduća maratonka (držimo fige), s nama je podijelila kako se odlučila za prekvalifikaciju, što joj se  najviše svidjelo na nastavi i zašto sada voli svoj posao. Više o Daliji i njenoj priči pročitajte ovdje.

1. Dalia, od malena si prošla kroz stvarno puno sportova, možeš s nama podijeliti svoj sportski put i na koji način te on oblikovao u osobu kakva si danas?

Tako je, prošla sam puno sportova. Kao mala sam bila veselo i jako energično dijete te je savjet bio da upišem neki sport gdje ću potrošiti tu energiju. Tako sam krenula s ritmičkom gimnastikom, plivanjem, atletikom, rukometom, odbojkom čak i nogometom dok se nisam pronašla u taekwondou gdje sam provela deset godina. Sport me naučio novim fizičkim vještinama te me naučio kako se nositi s usponima i padovima u životu. Također me naučio usmjeriti negativne osjećaje na pozitivan način, kao i razviti strpljenje i shvatiti kako je potrebno mnogo prakse i učenja kako bi se napredovalo.

2. Po struci si veterinarski tehničar, nije mala stvar napraviti prekvalifikaciju. Kako si se odlučila za Fitnes učilište?

Po završetku srednje škole sam shvatila da biti veterinarski tehničar nije nešto s čim bi se voljela baviti u životu. Trebalo je brzo naći rješenje. Oduvijek sam vježbala, trenirala  i radila na sebi ali nisam znala način kako od toga napraviti posao. Kineziološki fakultet nije bio za mene, imala sam stalan posao s punim radnim vremenom i jednostavno nije bilo moguće raditi i studirati. Zatim sam vidjela objavu na Instagramu  od Jelene Putnik (bivše kandidatkinje showa “Život na vagi”) gdje ona pohađa Fitnes učilište. Malo sam se raspitala i eto nedugo nakon toga sam pohađala nastavu na Fitnes učilištu.

3. Sada s diplomom u ruci, kad pogledaš unatrag, kakvi su dojmovi s nastave? Što bi izdvojila?

Dojmovi s nastave su fantastični. Spoj teorijskog i praktičnog dijela, toliko toga za naučiti i u jednom i u drugom. Izdvojila bih izvrsne predavače koji su toliko truda dali u to da nas što bolje nauče onome što znaju. Neki od njih su mi ostala velika motivacija i inspiracija za napredovanje u fitnes svijetu.

4. Trenutno se aktivno baviš trčanjem i bicikliranjem. Koliko je bilo izazovno uskladiti treninge i obaveze koje je nosila nastava?

Nije bilo izazovno, iskreno, nastavu nisam doživjela kao neku veliku obavezu. Uz stalan posao i treninge tijekom tjedna radovala sam se vikendu i nastavi. Možda jedina stvar koja je  bila izazovna, su bili  kolokviji i pronalaženje vremena za učenje.

5. Za sebe kažeš da si natjecateljski nastrojena, u planu su i neka natjecanja. Kako se spremaš za njih?

Tako je, natjecateljskog duha sam. Volim takmičenja i nove izazove. Jedna od stvari na mom “bucket listu” je otrčati maraton. Ove sam godine odlučila čvrsto raditi i trenirati na tome tako da me prvo čekaju utrke na 5km te polumaratoni. Iako sam bila profesionalni sportaš, kondicija nikada nije bila na mojoj strani, tako da ovo nije niti malo lak zadatak za mene.

6. Za kraj, prije svega želimo ti puno sreće i uspjeha, možeš li podijeliti s nama u kojem se području fitnesa vidiš i što te tamo najviše privuklo?

Hvala vam puno! Trenutno se vidim kao instruktorica fitnesa u teretani, kroz neko kratko  vrijeme i osobni trener. Želim pomoći ljudima kako da pronađu načine zdravog življenja i vježbanja, samim time biti im primjer. U današnje vrijeme fitnes svijet je jako napredovao, i ljudi postaju svjesni vježbanja. Međutim još uvijek postoje oni koji vježbanje smatraju hobijem dok bi to trebao biti prioritet. Svima koji se odluče pokrenuti želim pomoći prevladati prepreke koje ih sprječavaju u vježbanju, uz pravilne izvede pokreta i savjete koji će im pomoći postaviti ciljeve.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...