fbpx

Teško je taj život sažeti u nekoliko rečenica – Krešimir Kovačević

Krešimir Kovačević je oličenje discipline. Oldschool kako bi se reklo. Mislim da se sve rijeđe vidi ovakav profil trenera. Iskustvo je napravilo svoje. Tolike godine u sportu kao sportaš, natjecatelj, trener i sudac vode upravo ovakvom profesionalizmu. Košarka, taekwondo i na kraju skijanje. Premalo mjesta za pisati, premalo pitanja. Intervju sa Krešom će se sigurno morati ponoviti.

1. Baviti se taekwondo-om 14 godina, nije malo. Provedi nas kroz taj dio svoje sportske karijere.

Nakon košarke (5 god.) prelazim na taekwondo. Budući da Slavonski Brod ima veliku tradiciju taekwondo-a (svog trenera tkd-a upoznajem na skijanju, tako se i upoznajem sa tkd) bilo je lako uključiti se na treninge Tkd kluba „Brod“.
Vrlo brzo polažem učeničke pojaseve, dolaze i prva natjecanja. Gl. trener kluba je ujedno i trener repr. bivše države i samim time imam i odlične uvjete za trening i uz odlične natjecatelje kluba uživam u taekwondo-u. Još kao natjecatelj vodim grupu klinaca početnika i nesvjesno već tada polako postajem trener.
Nakon svega 4 godine mog treninga, gl. trener odlazi u inozemstvo, kao student 2. godine strojarskog fakulteta, uz pomoć kolege preuzimam vođenje kluba kao tajnik i trener. Povrh svega, počinje i rat…sve se mijenja. Uz zvuke uzbuna, granata, aviona, ipak održavamo treninge.
Nakon rata postajem profesionalac u tkd. U tkd polažem majstorsko zvanje crni pojas III.Dan te nizom edukacija dolazim do najvišeg sudačkog nacionalnog zvanja Sudac I. klase. Natjecatelje djelomično pripremam i u fitnesu te me to sve više interesira. 1997. upisujem Višu trenersku – smjer fitness.
Počinjem istovremeno raditi kao tkd trener i trener fitnessa.
2001. prestajem raditi u tkd-u, odlučivši se posvetiti trenerskom poslu u fitnesu.

Teško je taj period života sažeti u nekoliko rečenica, sve te sportaše, putovanja, natjecanja, organizaciju natjecanja, ali u svakom slučaju, neponovljivo iskustvo.

2. Zaista impresivno. Kako je bilo krenuti sa skijanjem, u trenerske vode, suđenje?

Kao klinac u osnovnoj školi sam počeo skijati, ako se to moglo uopće zvati skijanje.
S gimnazijom sam redovito išao na skijanja, unutar kojih je bila organizirana i škola skijanja, tu sam nešto i naučio. Proskijao sam na Vlašiću u BiH.
Predmet skijanje (položio s odličan 🙂 ) na Višoj trenerskoj, je pravi doticaj sa skijanjem, tek sam tada shvatio koliko ne znam ! 🙂
Od 2003.g. živim u Rijeci. Čim sam se doselio, radeći u teretani, ubrzo sam saznao da Rijeka ima puno rekreativnih skijaša ali i poznate natjecatelje.
Uz nagovor prijatelja, odlazim na tečaj za Učitelja skijanja i polažem ispit.
2007.g. dolazim u Ski klub „Rijeka“ kao kondicijski trener. Te sam godine i diplomirao na Strojarskom fakultetu, nakon valjda najduže pauze u povijesti studiranja 🙂 !
Iste godine prestajem raditi u teretani, osjetio sam veliko zasićenje i umor.
Rad s malim skijašima daje mi novu energiju, učim što je to natjecateljsko skijanje, učim kako biti pomoćni trener. SK“Rijeka“ je klub koji odavno ima ponajviše reprezentativaca i u takvoj sredini je lako raditi. Polažem i ispit za nacionalnog skijaškog suca.
Radim s djecom 8-14 g., juniorima, a u zadnje 4 sezone i seniorima. Iza mene je već 9 natjecateljskih sezona.
Lijepo je vidjeti sadašnje reprezentativce, koji su kao klinci u klubu rasli i napredovali iz treninga u trening.

3. Cijeli život si u sportu. Probao si razne sportove, u svakom ostvario rezultate. To definitivno govori o tvojoj disciplini i predanosti. Da li si sada zadovoljan u skijanju i fitnesu ili ima još neki neistraženi teren na koji bi želio?

Sasvim je logično, kad si u sportu od malih nogu i kad si znatiželjan, da ćeš promijeniti nekoliko sportova. Pogotovo ako se odlučiš postati kondicijski trener. Treba puno truda, učenja, edukacija, odricanja. Moraš i sam trenirati i probati ono što tražiš od sportaša, to je neminovno.
Što se tiče skijanja, posao kondicijskog trenera za djecu u klubu ću prepustiti nekome drugom. I dalje ću raditi sa skijašima, vjerojatno seniorima, ali u privatnom angažmanu (S.Brigović,D.Šamšal…).

4. Studio Energy Fit je mjesto gdje provodiš svoje vrijeme trenirajući druge putem KFIT treninga. Možeš nam objasniti o čemu je riječ.

Vlasnica i osnivač Energy Fit-a je Jennifer Glumac, a ja suvlasnik i voditelj programa K FIT.

Studio ima dvije dvorane u Čandekovoj 46 u Rijeci. Dvorana 1 na drugom katu je namijenjena za grupne treninge Pilatesa, aerobica, workouta, a dvorana 2 namijenjena je za individualne treninge na profesionalnim Pilates spravama, te programima K FIT-a: conditioning, slim, kondicijske treninge sportaša svih uzrasta.
Programi K FIT-a su organizirani na principu individualnih treninga i treninga u grupama 2-5 osoba. Na taj način se mogu potpuno posvetiti klijentima i dati svoj maksimum u postizanju ciljeva. U svim programima se koriste najučinkovitije vježbe sa TRX-om, girjama, šipkama, bučicama, gumama te kardio sprave.

5. Koje se prepreke javljaju učestalo u tvom trenerskom poslu, koje si uspio prevladati iskustvom a koje se ponavljaju jer su neizbježne za svakog sportaša?

Velika je razlika biti trener rekreativaca i trener sportaša. Da bi trener bio kompletan, mora imati i jedno i drugo iskustvo, jer tada, prepreke na koje nailazi, lakše rješava i postiže ciljeve. Kod rekreativaca su to uglavnom neredoviti treninzi, teško mijenjanje prehrambenih navika i u zadnje vrijeme zdravstveni status vježbača zbog loše prehrane, premalo kretanja i stresnog načina života.

Kod sportaša su drugi problemi, kod djece u natjecateljskom sportu više su problem roditelji koji imaju previsoke ili nerealne ciljeve za svoju djecu, nego sama djeca.

Kod starijih sportaša su problemi druge prirode; ozljede su ono što koči svakog sportaša, pomanjkanje financijskih sredstava ili npr. naš sistem visokog školstva koje uopće ne razumije vrhunski sport i potrebe sportaša (izostajanje s nastave – bolonjski sustav studiranja). U nekim sportovima i danas, gl. treneri misle da je kondicijska priprema „nešto sporedno ili usputno“ te svoje sportaše ograničavaju u tim treninzima ili sami odrađuju te treninge bez dovoljno edukacije.

6. Kako si uz sve obaveze uskladio još i edukaciju na Fitnes učilištu?

Iako sam uvijek studirao i istovremeno radio pa sam se odavno navikao, ovakve edukacije zaista traže dobru organizaciju vremena. Za mene je edukacija na Fitnes učilištu došla kao osvježenje u trenerskom poslu. Premda neke predavače znam od prije (M.Bašić, G.Sajko) i poznat mi je njihov rad, naučio sam i neke nove stvari te ih počeo primjenjivati u svom poslu. Upoznao sam i nove, mlade trenerske nade Rijeke :).

7. Da li već imaš neke zacrtane ciljeve? Što zanimljivo bi se moglo očekivati od Studia Energy Fit i KFIT?

Ciljeva Energy Fit-a kao i programa K Fit-a ima više, ali najvažniji su:
– promovirati individualni sistem treninga kao najbolji način postizanja osobnih ciljeva vježbača usmjeren ka unapređenju zdravlja redovitim vježbanjem i zdravom prehranom
– promovirati sistem kondicijskog treninga za male sportaše
– kondicijska priprema vrhunskih sportaša.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...