fbpx

„Tjelesna aktivnost u životu donijela mi je disciplinu bez koje danas sigurno ne bih imala rezultata na svim životnim poljima.“ – Petra Jelen

Petra je komercijalistica iz Novog Marofa, a odnedavno i instruktorica fitnesa u teretani koja je edukaciju uspješno završila u Zagrebu. U tjelesnoj aktivnosti pronašla je motivaciju za rad na sebi, a sada želi u tome pomoći i drugima. S Petrom smo se dotaknuli i iznimno bitne teme poremećaja u prehrani, te negativnog utjecaja društvenih mreža, ali i fitnes zajednice na mlade djevojke. Više pročitajte u intervjuu:

1. Petra, predstavi nam se.

Prije svega, veliki pozdrav svima. Ja sam Petra. Imam 28 godina. Dolazim iz Novog Marofa, mjesto blizu Varaždina. Po zanimanju sam komercijalist, naknadno sam završila tečaj za instruktoricu fitnesa u teretani na Fitnes Učilištu. U slobodno vrijeme uživam u radu na sebi kroz treninge u teretani, čitanje knjiga za samorazvoj, slušanju podcasta itd.

2. Nažalost, u jednom periodu života dijagnosticirana ti je anoreksija. Na koji način ti je tjelesna aktivnost pomogla u oporavku?

Da, bilo je to ne tako davne 2017. godine. Oporavak od poremećaja prehrane je borben i jako dug. Iz tog razloga rad na sebi u bilo kojem smislu je neophodan. Želja za treningom javila se spontano 2019. godine kada sam na Instagramu zapratila djevojke koje su također izgradile svoje tijelo i postigle nevjerojatne rezultate. Krenula sam ja i tim putem. Tjelesna aktivnost u životu donijela mi je disciplinu bez koje danas sigurno ne bih imala rezultata na svim životnim poljima. A uvođenjem discipline u život prebacila sam fokus sa nebitnih stvari na meni bitne. Oblikovanjem tijela došla je želja i za radom na unutarnjem dijelu sebe pa sam počela čitati i knjige o samorazvoju. Ukratko, kako sam jačala na treninzima tako sam jačala i u mentalnom dijelu.

3. Smatraš li da se u fitnes zajednici premalo pažnje pridaje poremećajima u prehrani?

Nažalost da. Smatram to zaista ozbiljnim problemom zajednice gdje se ističu savršeno izbalansirani obroci i jaki treninzi a nitko ne brine o psihičkom zdravlju koje je puno važnije. U radu sa svojim klijentima uvijek naglašavam da je u redu pojesti hamburger ili preskočiti trening zbog stresnog dana na poslu. Baš zbog toga ne volim riječ „režim“ ili „junk food“. Cjelokupnom problemu uvelike pridonose i društvene mreže koje, koliko nam daju korisne informacije, toliko su i nerealne. Predstavljanje tijela savršenim, bez mane, i savršeno izbalansiranih obroka samo još dodatno iskrivljuju sliku tijela današnjih mladih djevojaka u razvoju.

4. Što te motiviralo na upis Fitnes učilišta?

Sa preobrazbom sebe, stvorila se želja da pomognem i svima ostalima koji imaju želju da porade na svom psihičkom i fizičkom dijelu. Za mene je fitnes stil života koji želim živjeti. Želim raditi na sebi svakoga dana. Kroz sam trening izlazimo iz zone komfora te ulazimo u nešto novo, što nam vremenom postaje normalno, a mi postajemo zadovoljniji jer smo postigli nešto na čemu dugo radimo i za što se trudimo, te nas to tjera dalje godinama. To je ono što želim prenijeti na sve ljude jer taj proces možemo podijeliti na sve aspekte u životu.

5. Koji dio nastave ti je ostao u najljepšem sjećanju?

Bez sumnje, to je sigurno praktični dio u kojem smo učili pravilno izvoditi vježbe.
Za učilište sam sa pripremama započela na ljeto i strpljivo čekala početak nastave sve do jeseni. Razmišljala sam o tome kako će izgledati nastava, ekipa koju ću upoznati… Sjećam se prvog dana i pozdravnog uvoda, gdje sam sama sebi rekla „ja sam stvarno tu“.
Imam samo riječi hvale za sve profesore. Zanimljiv pristup predavanjima, osmišljavanje sadržaja i cjelokupni trud. Upoznala sam divnu ekipu, a cijeli program sigurno ću pamtiti do kraja života.

6. Koji su tvoji planovi za budućnost?

Što se tiče planova, imam ih puno. Jednog bi htjela realizirati već ovo ljeto. Puno učim, proučavam i pripremam se za svoje buduće klijente. Za sada ne bi otkrivala ništa ali znam da ću se truditi svaki dan biti bolja nego jučer.

Svi zainteresirani za suradnju sa mnom mogu se javiti na mail adresu [email protected] ili na instagram profil petraa_fitnes.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Mirna Hajnic

Mirna Hajnic, mag. cin.

Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Fitnes. Natjecateljski se bavila akrobatskim rock’n’rollom te je kao član reprezentacije Republike Hrvatske sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima. Uz studij, usavršava se radom u raznim Fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu, naglasak stavlja na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i holistički pristup treningu. Mirna je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programu za instruktore pilatesa

Povezani blogovi