fbpx

Tomislav Jurak – „Knowledge based, passion driven.“

Tomislav Jurak, prvi certificirani CrossFit trener u Hrvatskoj i regiji koji se specijalizirao za funkcionalni trening i trčanje. Predavač na brojnim konvencijama u Hrvatskoj na temu CrossFit-a i njegovog utjecaja na fitnes industriju.
2012. godine sudjelovao u organizaciji Reebok CrossFit Regionals Games u Danskoj kao equipment manager. Reebok brand ambasador od 2013 godine. Član je tima predavača na Fitnes učilištu od samog početka. Predavač koji vas motivira na stalno educiranje. Sigurni smo da ćete nakon pročitanog ovog intervjua i sami odmah uzeti knjigu ili pretražiti internet za nekim novim istraživanjem.

1. Svako tvoje predavanje osvježeno je nekom novom informacijom iz znanstvene i stručne literature. Kada je počelo tvoje zanimanje za praćenjem takvih sadržaja?

Jako je teško točno odrediti kada se je to desilo, ali negdje kad sam imao 16 godina i doživio svoju prvu tešku ozljedu te sam počeo proučavati literaturu koja mi je bila dostupna kako bi saznao što mi se desilo i kako to izbjeći ubuduće. Kada proučavate znanstvene radove i literaturu, otvara vam se novi svijet u kojem dominiraju brojke, uzorci ispitanika i metode istraživanja. Naravno, pročitao sam i mnogo loših radova koji su imali dobro namjeru pomoći, ali su nažalost napravili upravo suprotan učinak. Tako da mi je trebalo dosta vremena da razvijem kritičnu misao prema njima te da definiram „ispravan“ pristup.
U svojim predavanjima često citiram radove koji se tiču samog predavanja ili su nekako povezani. Želim da polaznici shvate u koji svijet ulaze te da budu potpuno svjesni da je učilište samo dobar početak cjeloživotnog usavršavanja. Ako samo ostanu na tome, vrijeme i tržište će ih pregaziti vrlo brzo. Tada nitko nije na dobitku.
Isto tako, posao trenera u prostoru teretane je postao vrlo unosan i popularan, ali znanje je i dalje zadnji uvjet koji treneri zadovoljavaju.

2. Studirao si i novinarstvo? Da li ti taj smjer pomaže u pripremi predavanja i načinu prenošenja znanja svojim sudionicima predavanja?

U jednom trenutku u životu mislio sam da ću raditi nešto sasvim drugo od ovoga danas. Tada mi je cilj bio biti novinar (još mi nije jasno kako se to desilo). U svakom slučaju, Fakultet političkih znanosti, sa svim svojim manama, omogućio mi je da savladam osnove politologije te kako bi demokracija trebala funkcionirati u modernom društvu. Time dobivate širinu znanja koja su primjenjiva u svim sferama života. Tako i u fitness industriji. Lakše predviđate trendove i njihove izmjene. To mi je najbolji alat za izbjegavanje trendova u našem poslu za koje mislim da su više smetnja nego pomoć u radu. Ako mi ne vjerujete pogledajte što se desilo s famoznim rollerima u teretani. Prije par godina, nitko nije znao što je to, a danas se i čistačica rola prije nego očisti teretanu. A sad pitanje. Koliko je znanstvenih radova potvrdilo vrijednost rolanja? U to, naravno, ne uključujem primjenu loptica.
Dapače, većina radova upućuje da površinsko rolanje nema nikakav utjecaj na povećanju mobilnosti u zglobovima bez upotrebe dinamičkog istezanja.
Ali to je neka druga tema. U biti uživam u razbijanju mitova u treningu, jer mišljenja sam da treba izbjegavati dogme koje su tu samo zato jer je to netko rekao tisuću puta i našao svoje sljedbenike.

3. Dugo si se bavio i atletikom pa je tvoje poznavanje obrazaca hodanja i trčanja vrlo detaljno. Što bi rekao za današnju populaciju vježbača, gledano sa strane da rijetko tko hoda pravilno a svi bi odmah u bodybuilding i naprednu grupu CrossFit-a?

Iskreno, kao i svakom djetetu, moj prvi sport je bio nogomet koji mi je brzo dosadio. Tek nakon toga sam upoznao atletiku. Prvo kroz bacačke discipline te na kraju kroz trčanje. U atletici sam se prvi put s cca 10 godina upoznao s važnosti jakih i mobilnih stopala kao prediktor uspjeha u atletici. Ono što sam tamo naučio te poslije na kolegiju Atletika I i II na Kineziološkom fakultetu, pokušavam primijeniti na svojim klijentima i polaznicima učilišta. Važnost ispravnog hodanja i trčanja je nemjerljiva. Oba su biotička kretanja te ih svakodnevno upražnjavamo. Zamislite da ste majstor, a u vašoj kutiji nemate odvijač ili kliješta. Takva je važnost hodanja i trčanja. Bez ispravne tehnike nema niti uspjeha u daljnjem usavršavanju. Kako trenera tako i rekreativca. Bez obzira na sve. Ovdje nema smisla da debatiramo da li je ljudsko tijelo evoluiralo da trči brzo i kratko ili sporo i dugo. Ali u svakom slučaju taj alat nam treba.
Što se tiče hodanja, prosječan čovjek dnevno prevali oko 7.5 km obavljajući svakodnevne obaveze tako da nekako smatram da je ispravan hod bitniji od bench pressa te samim time dolazi prije na red u našem poslu.
Što se tiče CrossFit-a, priča je mnogo kompliciranija. CrossFit je suma sumarum vašeg treninga te bi se trebao primjenjivati tek kada usvojite elemente koji su za njega bitni. Ova metoda je nastala na pretpostavci da je u konvencionalnom treningu drastično falio intenzitet. S druge strane CrossFitu to ne manjka. I zato, molim trenere da oprezno doziraju intenzitet početnicima, jer mnogo njih dolazi prvi put u vježbaonu te nisu bili izloženi tako teškom treningu. Srećom, postoje treneri koji to jako dobro razumiju te sudjeluju u programiranju treninga u CrossFit boxu.
Kao što često napominjem na svojim predavanjima, CrossFit je nešto najbolje i najgore što se desilo fitness industriji u zadnjih 10 godina. Najbolje jest, da je trener ponovo vraćen u centar trenažnog procesa. On je taj koji opisuje, demonstrira, kontrolira, testira i planira. A najgora jest po tome što sada treneri više nisu puki promatrači treninga, za što mnogi nisu spremni niti posjeduju dovoljno znanja. Ali tako je sa svim inovacijama u svijetu. Treba iskoristiti najbolje od svega te biti dovoljno kritičan prema metodama koja često ulaze u područje dogmi.

4. Sudjelovao si na edukaciji pod vodstvom S. McGilla. Možeš li nam ukratko dati svoje utiske o znanju i informacijama koje on prenosi?

Stuart McGill je zbilja posebna osoba. Njegova predavanja su vrlo zanimljiva te nam daju vrlo brz uvid u zadnja istraživanja u području biomehanike kralježnice. Ono što je meni bilo jako zanimljivo jest kako je jednostavno procijeniti osnovne obrasce kretanja te potencijalne probleme u istima. Isto tako, moram priznati da je kao osoba vrlo pristupačan te željan pomoći svojim polaznicima. Najviše me dojmilo njegov stav koji je fascinantan za nekoga od cca 65 godina. I dalje ima neopisivu želju za napredovanjem te pisanjem.
Kada poslušate njegova predavanja, dobivate jasniju sliku kako tijelo funkcionira te kako se kreće kroz prostor ekonomično i efikasno. Što je u biti i cilj svakog sportaša i rekreativca. I ono što je za mene osobno bilo najbolje jest činjenica da su mu predavanja točno jednu ili dvije stepenice iznad moje razine. Time pokazuje da se zna prilagoditi publici koja nije dr.sc ali i izazvati želju da radite na sebi još više…

5. Ti koristiš razne metode treninga sa svojim klijentima, ovisno o njihovom stanju i cilju. Što bi od tih metoda preporučio kolegama koji se bave privatnim treninzima?

Od svih pitanja koje sam dobio, ovo je uvjerljivo najteže. Jako mi je teško definirati jednim imenom ono što radim s klijentima. Ali se vodim mišlju: „Knowledge based, passion driven.“ Prije svega, moram napomenuti da većina klijenata s kojima radim imaju neki vid oštećenja lokomotornog sustava. Neki od njih nikada nisu dobili dijagnozu od liječnika/fizioterapeuta, dok neki imaju full dokumentaciju veličine Guytonove Fiziologije.
Ono što me motivira za rad s tim ljudima jesti činjenica da im mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Odnosno, pokušati omogućiti život bez boli. U tome koristim provjerene metode testirane na istim populacijama ili dijagnozama koje imaju moji klijenti.
Ali, ono što posebno želim napomenuti ovdje jest da toliko propagirani individualan pristup uključuje detaljnu pripremu i analizu inicijalnog stanja klijenta. Bez obzira da li trenirate vrhunskog sportaša ili rekreativca. Moj jedini savjet za trenere je da slušate svoje klijente. Oni vam govore i više nego što žele. To uključuje gledanje kako netko hoda, reakcija na prethodni trening, način na koji se diže sa stolice, podiže torbu nakon treninga. Sve su to informacije koje vam pomažu u procjeni koliko je netko sposoban ili koliko ima znanja u temeljim obrascima kretanja. Još ako imate na umu činjenicu da se većina ozljeda leđa dešava u svakodnevnim situacijama, a ne na treningu tim je veća odgovornost na nama da naučimo klijente kako da to izbjegnu. Nikako se ne mogu pomiriti s činjenicom da postoje treneri i klijenti kojima zdravlje nije na prvom mjestu. Isto tako, estetika nije motorička sposobnost niti motoričko znanje tako da se njome niti ne bavim.
Današnja pobuda da se trenira zbog izgleda ili radi dostizanja ideala o lijepom tijelu mi je pomalo strašna i zabrinjavajuća. Takva vanjska motivacija je vrlo često kratkotrajna te rezultira razočaranjem ili još gore korištenjem metoda ili postupaka koji im mogu samo štetiti.

6. Što je to nerve flossing? Što možemo očekivati od tvog predavanja na 1. kongresu Fitnes učilišta

Nerve flossing je metoda povećanja mobilnosti u zglobovima te način smanjenja boli kod ozlijeđenih sportaša. Polazi od pretpostavke da je mobilnost između ostalog i pravilno paljenje i gašenje impulsa koje dajemo u određene mišiće. Sam nerve flossing nam omogućava da opustimo mišiće koji sudjeluju u pokretu te tako povećamo mobilnost u zglobovima.
Na radionici ćemo definirati osnovne pojmove kao što su živci, neuroni, živčani impulsi te objasniti po kojem principu funkcionira nerve flossing. I na kraju, demonstrirati vježbe nerve flossinga koje se lagano mogu primijeniti u treningu.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi