fbpx

Uvijek postoji prostor za širenje znanja i stjecanje novih iskustava – Vedran Spevan

Vedran Spevan instruktor je grupnog fitnesa uz glazbu koji je u samo nekoliko godina stekao iskustvo na kakvom bi mu pozavidjeli mnogi dugogodišnji instruktori. Kako je ušao u svijet fitnesa, u čemu se sve okušao, gdje je sve živio i radio te gdje se (za sada ? ) “usidrio”, pročitajte u intervjuVu:

1. Uvertira u tvoj fitnes put bio je ples. Kada i kako si se počeo baviti plesom, koje si sve plesne stilove učio, što ti je bilo najdraže?

Plesom sam se počeo baviti još u osnovnoj školi. Natjecao sam se par godina u latinoameričkim i standardnim plesovima te kasnije krenuo s hip-hop i ostalim street dance stilovima. Trajalo je to sve skupa nekih dvanaestak godina.

2. Još prije upisa na Fitnes učilište krenuo si raditi kad instruktor brojnih fitnes programa, posebice onih plesnih. Kako si se našao u svemu tome? Kako si otkrivao sve te programe i upustio se u vođenje?

S obzirom na to da sam dugo plesao, u fitness svijet sam krenuo sa Zumbom. Ubrzo sam trenerima radio zamjene te pokrenuo vlastite grupe. Nakon par mjeseci sam dobio licencu za Bokwa fitness, čime sam, uz kolegu, postao prvi muški Bokwa instruktor u ovom dijelu Europe. Na to su se vezali ostali programi kao Insanity, mini trampolin te Les Mills.

3. Svoje znanje odlučio si okruniti diplomom Fitnes učilišta. Kako si se odlučio baš za Fitnes učilište, odnosno za program osposobljavanja za instruktora fitnesa uz glazbu?

Pošto sam bio isključivo u grupnom fitnessu, odlučio sam to okruniti diplomom instruktora grupnog fitnesa uz glazbu. Zašto Fitnes učilište? Jer je Učilište specijalizirano isključivo za fitness, a predavanja drže vrhunski stručnjaci iz tog područja.

4. Kako ti je bilo slušati nastavu i upoznavati se s teoretskim principima vježbanja i fitnesa iz perspektive već iskusnog voditelja grupnih treninga?

Imao sam praktičnog znanja u vođenju treninga, no svakako smo na predavanjima dobili veliko i široko znanje vezano uz razne grane fitnesa, kako u teoriji tako i u praktičnom dijelu nastave, a koje sam kasnije sa zadovoljstvom implementirao u svoje treninge čime se kvaliteta treninga svakako podigla.

5. Po završetku Fitnes učilišta krećeš u veliku avanturu na vrlo atraktivne lokacije. Možeš li s nama podijeliti kako si se uopće odlučio na taj korak, odnosno kako si saznao za te poslove, gdje si sve bio, što si sve radio?

Odluka je pala prvenstveno radi promjene posla, ali na kraju se pokazala kao ispravna. Promjena života za 360°, doslovno. Radio sam po par mjeseci na svakoj lokaciji, a bio sam u Antaliji u Turskoj, na Rodosu u Grčkoj, Fuerteventuri na Kanarskom otočju te na kraju na Ibizi u Španjolskoj. Radio sam PR te kao fitnes instruktor i plesač u show programima. Stekao sam veoma bogato iskustvo u svim navedenim područjima, a koje mi sada pomaže da svoje treninge te opće ljudske odnose uvijek podižem na višu razinu, a osobnost i ta praksa su stvari koja me, po meni, razlikuju od drugih instruktora grupnog fitnesa.

6. Drago nam je čuti da se tako kvalitetni instruktori ipak vrate u Hrvatsku! Sada si se zaposlio i vjerujemo da ćeš svojom kvalitetom konstantno unaprjeđivati hrvatsku fitnes scenu. Kakvi su tvoji planovi? Imaš li kakvu poruku za naše čitatelje, bivše i buduće polaznike?

Vratio sam se u Hrvatsku i preselio u Zagreb te vodim razne grupne treninge u fitness centrima. Plan je daljnje usavršavanje i učenje novih vještina i kontinuirani rad na podizanju kvalitete treninga i mene kao instruktora.

Ono što svatko u ovom poslu mora uzeti u obzir je da je ovo struka u kojoj učenje nikad ne staje. Koliko god netko zna o određenim vještinama ili smatra da ima iskustva, uvijek postoji prostor za širenje znanja i stjecanje novih iskustava. Važno je istraživati, upoznavati programe i tehnike, prihvatiti savjete drugih te ih isto tako i dijeliti.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi