fbpx

Vlastiti trening na otvorenom – jeste li sigurni da podižete razinu zdravlja? – Filip Sabol, dr.sc.

Jedno objavljeno istraživanje upućuje da novac (vanjska motivacija) nije efikasna motivacija za vježbanje (1) kad su u pitanju rekreativci. U provedenom istraživanju sudionici su dobivali kupone u Amazonu u vrijednosti od 30 ili 60 dolara koje su mogli zamijeniti za nagrade (npr. ako su ostvarili 9 dolazaka u proteklih 6 mj.). Ostvareno poboljšanje – 0,14 posto. Nije baš neki rezultat. U članku se spominju i slična istraživanja iz kojih proizlazi da najbolja motivacija je – intrinzična, ne ekstrinzična. Preporučujem vam da to bude viša razina zdravlja i kvaliteta života. Kada si tako posložite prioritete, dosta ćete si olakšati način treniranja. 
 
Međutim, ako vanjska može malo pomoći, zašto ne? Pogotovo ako je besplatna! Nakon ovog uvoda, dolazimo do teme – vježbanja na otvorenom. 

Ljeto je doba kada biram treninge na otvorenom, ne jer imam nešto protiv teretana, već zato što boravim na različitim lokacijama i volim provoditi vrijeme u prirodi. 
 
Na slici je jedno od omiljenih vježbališta na otvorenom u Poreču, a prošlo ljeto sam imao prilike biti i na drugim lokacijama u Poreču, Braču, Visu, itd. 

Povratkom u Zagreb, selim na Jarun (vježbalište kod malog jezera) i oduševljen sam novim pomagalima koje se tamo pojavljuju svakih par mjeseci.  
Vježbalište je kvalitetnije opremljeno (izborom pomagala) od nekih teretana u kojima sam imao prilike vježbati. Ne stoji ni često spominjan argument da na otvorenom generalno nema dovoljno pomagala za trening, vježbači zaboravljaju da na raspolaganju imaju najbolji – vlastito tijelo! Ovisno o cilju, ako se želi otežati vježba, može se: produžiti ekscentrična kontrakcija, s bilateralnih vježbi prijeći na unilateralne, povećati broj ponavljanja itd. Mogućnosti je više, treba samo biti kreativan!

Ono što ne valja u priči je – izvedba! Prošao sam stvarno puno vježbališta proteklih godina i iako je pohvalno da susrećem velik broj ljudi koji aktivno provode  vrijeme na otvorenom i brinu o vlastitom tijelu, stanje je stvarno zabrinjavajuće. Gotovo da nema pojedinca koja ne radi neku ozbiljnu grešku na svakoj drugoj vježbi! 
Govorimo o lumbalnoj kifozi prilikom podizanja tereta, neaktivnom visu i lordozi prilikom zgiba, propadanju i unutarnjoj rotaciji ramena te neaktivnom trupu prilikom dipseva ili sklekova, valgusu koljena prilikom skokova itd., itd. 
O „manjim greškama“ tipa: nepostojanju aktivne ekscentrične kontrakcije, nepažnji prilikom spuštanja utega ili neizvođenju pune amplitude pokreta da ni ne govorim. Neovisno o godinama, od 7 do 70. Razlika je u količini mišićne mase (koja je kod nekih poprilična, ali izvedba je i dalje zabrinjavajuća). Prije nekoliko dana sam imao prilike svjedočiti da početnika obučava prijatelj koji vjerojatno ima par mjeseci više iskustva – rezultat je bio izvedba koja će rezultirati bolovima i posjetom doktoru ako se ponovi dovoljno puta. 
Kineziologija je mlada znanost i veoma često omalovažavana u društvu. Ljudi smatraju da su dovoljno kompetentni da sami sebe treniraju na temelju par pročitanih članaka i pregledu nekoliko videa s YouTubea. Rezultat toga je da završe kod fizioterapeuta ako su imali više sreće ili kod doktora ako su bili manje sretni. 


#VAŽNO – ako netko trenira dvije godine i pritom izvodi krivo vježbe ne znači da je kompetentan u tom području!  

Tijelo je sposobno svašta podnijeti, do određene granice. Kod nekih je to par dana, kod nekih mjesec dana, kod nekih par mjeseci… ovisno o veličini greške, frekvenciji treninga i teretu kojim ga opterećujete. Ali ozljeda će doći, nemojte se zavaravati. I bit će bolno.  
U uvodu sam spomenuo da bi prioritet trebalo biti zdravlje. Ako tako postavite stvari, pazit ćete na pravilnost izvedbe i postepeno raditi progresiju. Doći ćete do pločica na trbuhu, većih ramena ili hipertrofije gluteusa. Ali bez bolova i rizika od ozljeda.  
 
Prije nego se upustite u proces, budite sigurni da poznajte osnove. Voziti auto možete naučiti bez autoškole, ali pritom riskirate veći broj problema. Kod vježbanja je slično. 
 
Sad kad smo definirali problem, kako ga riješiti? Kome se obratiti? 
Potražite pomoć educirane osobe, osobe koje posjeduje diplomu o formalnom obrazovanju i iskustvo rada u procesu. Uplatite si par privatnih satova da prođete barem osnove rada, u konačnici ćete uštedjeti puno više novaca.  I bolova, što nije zanemarivo.

 

Zaključak 


 Vježbanje – DA. Vlastiti trening na otvorenom – DAPAČE! Iskoristite lijepo vrijeme i odlične lokacije u prirodi koje vam omogućavaju da aktivno provedete slobodno vrijeme! Prethodno samo provjerite da znate što radite.

Reference

1. http://www.nber.org/papers/w23567

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

Filip Sabol, mag.cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša. Student poslijediplomskog doktorskog studija kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.  Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi