fbpx

Zdravlje je dragocjeno! – Vedran Ćosić

Vedran je nedavno postao instruktor fitnesa u teretani. Unatoč rasporedu koji je teško pratiti, uzeo je knjigu u ruke i odabrao dodatnu edukaciju kako bi uz kineziterapiju savladao i znanje iz fitnesa. Ovaj vrijedan polaznik vrlo rano je zasukao rukave i odlučio znati sve o radu sa sportašima i rekreativcima. Tako se i danas svakodnevno usavršava. Ispričao nam je svoja zanimljiva iskustva.

1. Upoznajte sve koji čitaju intervju, s vama. Kako je izgledao put prema današnjoj struci i uspjesima, kada ste se prvi puta susretali s treninzima u fitnesu?

Svoje prve korake u fitnesu radim već u srednjoj školi gdje se preko svog profesora tjelesne kulture počinjem zanimati za tu struku.
Ubrzo nakon završetka, nastavljam s obrazovanjem na Kineziološkom fakultetu s usmjerenjem ‘kineziterapija’, što je ujedno i bio dodatan razlog upisa učilišta na program instruktora fitnesa u teretani, s obzirom na to da mi je taj smjer na spomenutom fakultetom zbog niza razloga bio neprihvatljiv. Usporedno sa studijem imam mogućnost da mi mentor postane prof. Slaven Petrović, o čijem bi se iskustvu, tehnikama rada te pristupu ovome poslu mogla napisati podeblja knjiga kao jedinstveni ‘trenerski udžbenik’ te u čijem sam klubu dobio priliku biti dio tima obitelji Kostelić, njihovih priprema i rehabilitacijskih programa.

2. Vedrane, kako ste vi doživjeli svoju edukaciju za instruktora fitnesa u teretani?

Svoju edukaciju na učilištu doživio sam upravo kako sam i očekivao. Naime, razlog pohađanja je međunarodno priznati certifikat za instruktora, koji mi je s obzirom na opis posla kojim se bavim te mogući daljnji razvoj situacije, itekako bitan i poželjan.

3. Radite s velikim brojem rekreativaca i profesionalnih sportaša. Kako je do toga došlo i koji su zahtjevi u takvom poslu?

Pri samom početku studija, s nepunom 21 godinom, provodim prvi rehabilitacijski program našeg mladog profesionalnog nogometaša koji je tada imao ugovor s jednim portugalskim prvoligašem. Riječ je bila o postoperativnoj rehabilitaciji nakon rekonstrukcije rupture prednjeg kriznog ligamenta koljenog zgloba. Već tada shvaćam kako je zapravo kombinacija rehabilitacije te kondicijske pripreme profesionalnih sportaša ono sto me zanima i u čemu želim napredovati. Naime, prije samog ulaska u kineziterapeutske programe, već sam radio programe kondicijske pripreme s nizom profesionalnih sportaša, redom nogometaša kadetskih te juniorskih uzrasta.

U prve dvije godine, brojka se popela na preko 50 sportaša iz vodećih klubova prve i druge hrvatske nogometne lige. Ubrzo nakon, krećem i s kondicijskom pripremom profesionalnih košarkaša, većinom iz raznih klubova europskih liga te s nekim od članica ženske košarkaške reprezentacije što je uključivalo i pripreme za Olimpijske igre u Londonu. U slobodno vrijeme pocinjem sa radom u jednoj od vodećih klinika za rad s djecom s posebnim potrebama kao voditelj fizioterapeut, provodeći kineziterapeutske programe s djecom oboljelom od cerebralne paralize te multiple skleroze, gdje sam prikupio ogromno iskustvo i ono najbitnije, shvatio dragocjenost zdravlja.

4. Što vas motivira u bavljenju ovim poslom?

Najvažnija činjenica i potvrda kvalitete rada je mogućnost da surađujem s istim ljudima već dugi niz godina te sam tako dio, ne samo njihove karijere, već i sazrijevanja i odrastanja, s obzirom na to da su upravo sa mnom proživjeli najvažnije godine u sazrijevanju u sportskom smislu, kako fizičkom, tako i psihofizičkom.
Ubrzo nakon toga počele su pristizati ponude nekih od klubova, sto s nogometne, tako i sa košarkaške strane te čak i neki pozivi u inozemstvo na reprezentativnoj razini. Tu imam jedan stav koji me udaljio od tih ponuda te polazi od činjenice kako je moj način rada nemoguć na klupskoj/kolektivnoj razini zbog trenerske hijerarhije u takvoj zajednici te onoga sto ja predstavljam svojim klijentima.

5. Koji tip treninga volite i zašto?

Zagovornik sam teškoatletske tehnologije u kondicijskoj pripremi sportaša u kombinaciji sa specifičnom kondicijskom pripremom s obzirom na jednadžbu specifikacije sporta. Upravo to je ono sto sada mogu potvrditi u radu s jednom profesionalnom tenisačicom, seniorskom prvakinjom Hrvatske, u programu njenog vraćanja na teniske terene nakon nedavnog poroda, što mi je ujedno i jedan od dražih izazova, uključujući savršen odnos, ogromnu motivaciju sportašice i želju za ponovnim uspjehom.

6. S kakvim se klijentima sve susrećete, kakva su iskustva?

Već 5 godina menadžer sam Taja health cluba, ustanove koja predstavlja pojam zdravog načina života bez obzira na iskustvo u tjelesnom vježbanju, cilj kretanja u isto ili inicijalno stanje pojedinca. Tako sam dobio mogućnosti da ujedno rekreativno tjelesno vježbanje prenesem znanje i čimbenike kvalitete rada s profesionalnim sportašima kao sto su motivacija, radna etika i usredotočenost, te samim time unio profesionalnost duha u tijelo rekreativca.

Trenutno uspješno kombiniram rad na dva već spomenuta polja, profesionalnom sportu u cilju kondicijske pripreme sportaša i rehabilitacije te mentorstva i vodstva u rekreativnom vježbanju pojedinaca.

Nadam se da sam ovim putem uspio ukratko opisati svoj način rada, same početke trenerskog posla te čimbenike koji utječu na održivost kvalitete poslovanja i odnosa s klijentima.
Poštenje, ustrajnost prema cilju, neutaživa zelja za uspjehom te vjera u teoriju koju zastupate, su sigurna jednadžba s uspjehom kao jedinim mogućim rezultatom.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...