fbpx

7 dana do bodybuilding natjecanja: pristup Petra Klančira

Tijekom svoje karijere nastupio sam na više od 20 natjecanja u Hrvatskoj i Europi. Svake pripreme za natjecanje nose nešto novo te je za svako natjecanje potrebno pristupiti na drugačiji način. Samim time što u pripreme iz godine u godinu krećemo iz drugačije startne pozicije tj. s drugačijim omjerom masne i nemasne mase, s metabolizmom koji je ipak nešto stariji, te s ostalim faktorima (ozljede, posao i slično) koji nam dopuštaju ili ne dopuštaju provedbu određenog trenažnog procesa. Ipak, ono što je karakteristično za sve pripreme je velika pažnja koja se treba posvetiti u zadnjem periodu tj. zadnjih tjedan dana prije samog natjecanja. Zadnji tjedan može „make or break“ cijele pripreme, ovisno o tome što radite.

U načelu na našim prostorima natjecatelji se spremaju prema starim principima koji su drastični i koji tijelo dovode do velikog stresa i promjena. Osobno sam isprobao na sebi i ostalim natjecateljima sve moguće manipulacije koje se mogu odraditi u zadnjoj fazi priprema što se tiče treninga, suplementacije te unosa vode i minerala. Svaka nagla promjena u sustavu treninga, prehrane i suplementacije radi stres na naše tijelo što rezultira retencijom (zadržavanjem) vode u našem organizmu. Takve nagle promjene na tijelo, pogotovo u zadnjoj fazi, nisu poželjne, stoga nisam pobornik takvog načina priprema. Prevelike manipulacije u premalom periodu nikako nisu poželjne za naše tijelo, a reakcija će odmah biti negativna.

Forma se u posljednjih 7 dana ne može drastično popraviti kako većina natjecatelja vjeruje, ali može se uvelike pokvariti ako se u tome periodu priprema uvedu velike promjene u spomenutom sustavu. To je problem kod većine natjecatelja, od zadnjeg tjedna očekuju čuda. „Kad izbacim vodu par dana prije natjecanja sigurno ću bolje izgledati“ – takav mentalitet je nažalost prečest u bodybuildingu.

Većina natjecatelja očekuje drastične promjene u zadnjem tjednu prije natjecanja. Ako niste u formi, nikakav protokol vam neće pomoći” – Ističe Petar iz svog iskustva.

Trening

Svaki od natjecatelja ima drugačiji sistem i periodizaciju treninga, stoga ne bih ulazio preduboko u sam trening, već bih o toj temi spomenuo kako zadnja faza od 7 dana ne služi da svoju formu izbrusimo treningom već da tijelo odmorimo, te da ne izazovemo dodatni stres na periferni i centralni živčani sustav. Općenito, u toj fazi pripremna periodizacija treninga bi trebala krenuti izborom većih mišićnih skupina prema manjim. Razlog tome je što tijelu treba dulji period da se oporavi od treninga većih mišićnih skupina, nego manjih. Izbor vježbi trebao bi se bazirati na izolacijskim vježbama zbog manjeg stresa na CNS, isto tako intenzitet treninga bi trebali smanjiti, više se fokusirati na samu kontrakciju te ne trenirati do potpunog zamora mišića. Takav princip treninga dovest će do rekuperacije živčanog i mišićnog sustava što će rezultirati da tijelo nema dodatan stres tih dana te da nema dodatne retencije vode koja je u tome dijelu priprema posebno nepoželjna.
Nema pravila koliko dana pred natjecanje bi trebalo stati s treninzima, meni osobno odgovara trenirati do samog dana natjecanja zbog dobre reakcije tijela na trening. Izmjena tvari je u mome slučaju uvelike pospješena trenažnim procesom. Kao što sam prije napomenuo nisam pobornik velikih promjena u zadnjoj fazi pa s toga održavam svoju rutinu do zadnjeg dana. Promjene su isključivo u intenzitetu i samom odabiru vježbi spomenutom u gornjem dijelu teksta.

Velika količina mišićne mase uz što manju količinu potkožne masti je primarni cilj u bodybuildingu

Prehrana

Prehrana kod natjecatelja je također individualna, periodizirana kroz cijelu godinu. Mijenja se u fazama u kojima metabolizam počinje stagnirati, odnosno, u bodybuildingu je to kada tijelo ne reagira s povećanjem mišićne mase i smanjenjem postotka tjelesne masnoće.

Ipak, zadnja faza je kod svih natjecatelja više – manje ista, jer nam je jednak cilj, a to je punjenje glikogenskih rezervi pred samo natjecanje. Kao što sam prije spomenuo da ne podržavam nagle promjene, to se odnosi i na fazu pražnjenja/punjenja glikogenskih rezervi. Prvih 4 dana slijedi faza pražnjenja glikogenskih rezervi, a budući da smo intenzitet treninga smanjili, to nas dovodi do zaključka da moramo smanjiti i unos kalorija. Natjecateljske dijete u pravilu traju 12 i više tjedana, u tom periodu smo konstantno u kalorijskom deficitu te glikogenske rezerve nisu ni u jednoj fazi pune. Moramo biti svjesni da zadnji tjedan već započinjemo sa smanjenom razinom glikogena u mišićima. Energetski unos u fazi pražnjenja bi trebali smanjiti za 20-30% od najmanjeg kalorijskog unosa u cjelokupnoj fazi priprema. Prvo smanjivanje energetskog unosa će biti iz ugljikohidrata, ako nam se ugljikohidrati zbog faze priprema i unosa svedu na minimum tek tada ćemo ostatak kalorija uzeti iz masti a zadnje iz bjelančevina. Nakon faze od 4 dana pražnjenja glikogenskih rezervi slijedi podizanje kalorijskog unosa kroz ugljikohidrate te ponovno punjenje glikogenskih rezervi. U toj fazi svako tijelo će drugačije reagirati stoga treba biti posebno oprezan oko njihovog unosa.

Povećanjem unosa ugljikohidrata za 40 – 60% od kalorijskog minimalnog unosa prije faze pražnjenja rezultirat će obnovom glikogena u mišićima što će dovesti po povećanja volumena mišića te „punijem“ izgledu. Veliki broj faktora utječe na skladištenje glikogena u mišiće, a jedan od najvažnijih faktora je inzulinska osjetljivost te unos vode i minerala. Da bi naše tijelo proizvelo i uskladištilo glikogen potrebna mu je glukoza, voda te minerali, ako jedan od tih elemenata nedostaje skladištenje neće biti omogućeno.

Voda i minerali

Napokon smo dodirnuli temu vode i minerala, mogu slobodno reći da je ta tema najinteresantnija te da manipulacijom tih elemenata možemo uvelike popraviti ili pokvariti izgled naše forme u posljednjem tjednu. Kao što sam prije spomenuo da se većina naših natjecatelja priprema prema starim sistemima najviše sam mislio na manipulaciju vode i minerale. Takvi sistemi podrazumijevaju u prvoj fazi posljednjeg tjedna (od 1. – 4. dana) konzumaciju povećanog unosa vode (do 10 litara dnevno) te povećanog unosa soli (>10 grama). Od 4. dana pa do dana natjecanja unos soli se svodi na minimum gdje se isto tako postepeno smanjuje unos vode te se zadnjih 24 sata voda prestaje piti kako bi došlo do dehidracije i povlačenja nepoželjne potkožne vode. Kada na sve to dodamo unos kalija i diuretike koji čuvaju kalij vrlo lako se može upasti u hiperkalemiju te u krajnjem slučaju može doći do zatajenja srca. Takav sistem isprobao sam više puta i uvijek sam upao u fazu prevelike dehidracije i hiperkalemije. Pod činjenicom da mišići sadrže 75% vode, ako uđemo u preveliku dehidraciju, tijelo će nakon vanstanične tekućine početi trošiti vodu iz mišića za pravilno funkcioniranje organa, što će rezultirati s manje vode u mišićima te „flat“ izgledom. Cilj u bodybuilding natjecanju je dehidracija ali do te faze da se eliminira potkožna voda tj. izvanstanična tekućina a ne da tijelo dovedemo do potpunog kolapsa. Isto tako omjer minerala tj. elektrolita (kalij, natrij, magnezij, kalcij) izuzetno nam je bitan. Dakako, omjer bi trebao ići u korist kalija, zato što će kalij zadržavati tekućinu u stanici, ali nikako ne bi smjeli prestati unositi natrij jer je važan za skladištenje glikogena te za mišićne kontrakcije.

Velike dehidracije ne samo da neće pomoći u izgledu, već mogu imati i vrlo štetan utjecaj na zdravlje”

Moj sistem priprema u posljednjoj fazi prije natjecanja, ne razlikuje se uvelike od ostatka priprema, tijelo u mome slučaju na drastičnu promjenu gleda kao na stres te automatski odgovara negativno što rezultira dodatnim nakupljanjem vode u tijelu. Iz tog razloga u zadnjim pripremama nisam radio ekstremna pražnjenja glikogena kao prije. Zbog takvog principa treninga i prehrane u fazi pražnjenja nisam bio primoran raditi ekstreman unos ugljikohidrata u posljednjoj fazi punjenja. Unos vode je bio identičan kao i u svim ostalim danima priprema, jedino se prekidao unos zadnjih 16 – 20h, dok je unos minerala umanjen za 50%, osim kalija koji je povećan za istu vrijednost.

Zaključak

Zaključak zadnjeg tjedna je taj da se ne zavaravamo da ćemo napraviti preveliku promjenu u tim danima, jer što smo radili u proteklih godinu dana, radili smo! Držite se osnova ali nikako drastičnih promjena koje vam samo mogu našteti.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Petar Klančir

Prvi hrvatski IFBB pro bodybuilder, osvajač amaterske Mr. Olympije, i jedan od najvećih potencijala u profesionalnom bodybuildingu.

Povezani blogovi