fbpx

Rastemo i razvijamo se iz dana u dan – Marko Črljenec, voditelj CrossFit Varaždin

Ovaj put smo zavirili u centar koji nije tipični fitness centar. Posjetili smo CrossFit Varaždin koji radi pod vodstvom našeg predavača Marka Črljenca. Marko je svojim dolaskom doveo CrossFit filozofiju i to je bio pun pogodak. Varaždin je prihvatio tu ideju i svakim danom centar je sve puniji i vježbači traže termin više. Kako funkcionira njihov centar, kako je počelo i kojim spravama su ga opremili, pročitajte u nastavku.

1.Kada je otvoren CrossFit Varaždin i kako je prihvaćen u Varaždinu?

CrossFit Varaždin zapravo je nastao kao rebranding postojećeg fitness centra u TTS sportskom centru, TTS Unique gym. Unique gym je od samog početka bazirao svoju uslugu na funkcionalnom treningu kroz individualizirani pristup vježbačima. CrossFit je ovdje oduvijek bio „neslužbeno“ prisutan, no samo za manju skupinu entuzijasta, dok većina članova nije bila upoznata s tom filozofijom fitnessa. Mojim dolaskom u TTS odlučili smo se za preuređenje i rebranding fitnessa kako bi CrossFit mogli ponuditi i u grupnom obliku treninga, uz zadržavanje postojećih usluga individualnih treninga, kineziterapije te kondicijske pripreme. Službeni affiliate i promjena imena stigli su u studenom 2015. Od početka je interes velik, te je većina članova sa samostalnog treninga prešla na grupni CrossFit trening.

2. Na koji način omogućujete prilagođavanje novih članova, s obzirom na velik broj ozljeda koje se događaju pri vježbanju ove discipline? Što je to Basic CrossFit?

Svi koji su zainteresirani i žele početi s CrossFit treninzima moraju proći uvodni „tečaj“, tj. barem jedan ciklus Basic treninga kroz koje savladavaju osnovne pokrete i vježbe, hvataju grupnu dinamiku vježbanja te postepeno uče o samoj filozofiji treninga. Tako je ulazak u CrossFit svijet treninga siguran jer kreće od osnova i postepeno se gradi i kompleksnost samih vježbi i intenzitet vježbi. Osnovni princip CrossFit treninga je da svi rade isti trening, samo se pokreti prilagođavaju svakome individualno. Nakon Basics ciklusa treninga, vježbači znaju koja razina pokreta je za njih adekvatna te svaki trening mogu odraditi sigurno.

3. Koliko procjenjujete razvoj centra na godišnjoj bazi? Koje marketing metode koristite?

CrossFit Varaždin kao jedini licencirani box u Varaždinu, te kao jedini centar funkcionalnog treninga i kineziterapije na ovom području, raste i razvija se iz dana u dan. Najbolji marketing koji imamo su naši vježbači koji svojom preporukom svakodnevno dovode nove članove. Stoga su kapaciteti CrossFit grupa već popunjeni usprkos visokoj cijeni članarina, a za individualne treninge stalno se traži termin više. Nedavno smo angažirali novog trenera kako bi zadovoljili potrebe svih zainteresiranih. Kvaliteta našeg rada je prepoznata i interes za CrossFit, kao i za individualne treninge, je velik.

4. Koju opremu koristite s obzirom na to da se vježbači u centima često znaju žaliti na ”loše šipke” i slično?

CrossFit Varaždin u potpunosti je opremljen vrhunskom XeniosUSA opremom uz Woodway Curve trake za trčanje i Concept2 veslačke ergometre kako bi zadovoljili i sve oblike kardio aktivnosti. Opreme ima i viška kako programiranje treninga ne bi bilo ograničeno uvjetima koje imamo već samo maštom  trenera.

5. Što tražite od svojih zaposlenika te kakve kvalitete treba pokazati?

Svi treneri su diplomirani kineziolozi različitih usmjerenja kako bi zadovoljili potrebe svih vježbača. Tako imamo kineziterapeute čiji rad je više usmjeren u individualni trening te rehabilitaciju ozljeda, kondicijske trenere koji se više bave sportašima koji dolaze kako bi dodatno poradili na svojoj pripremljenosti te mene kao CrossFit trenera. Iako imamo svoje „specijalnosti“, svatko od trenera mora biti spreman voditi bilo koju vrstu treninga ako je potrebno, a to zahtjeva opširno znanje fitnesa, kondicijske pripreme i kineziterapije. Treneri se kontinuirano educiraju i zato su naše usluge fitnessa u bilo kojem segmentu uvijek „up to date“.

No, najveća kvaliteta svih trenera je ta da ovaj posao uistinu vole te svojom inicijativom svakodnevno  podižu kvalitetu rada.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...