fbpx

„Bila je to odluka u 3 dana“ – Aida Šare

Po struci diplomirani inženjer kemijske tehnologije, vječni zaljubljenik u vježbanje i učenje o ljudskom tijelu. Upis na Fitnes učilište je bila odluka donešena u 3 dana. U osnovnoj školi je bila zaluđena baletom, a kasnije košarkom i Zumbom. Obožava voditi treninge i smatra da dok god izlazi pred vježbače da se mora i ona razvijati ali i puniti svoje baterije. To radi kroz vježbanje u centru čiji je član i dio tima instruktora, šetnjama i planinarenjem, na moru lješkarenjem i gledanjem u nebo. Više o Aidi u nastavku.

1. Aida, rijetko imamo priliku čuti kako su polaznici zaljubljenici u anatomiju iako radimo s ljudskim tijelom. Zašto je to tako kod tebe?

To je jednostavno tako. Kad ste svjesni koliko je čovjek zapravo savršeno stvorenje  i u isto vrijeme krhko i snažno mora vas zaintrigirati sve pa tako i anatomija. Ja sam ipak inženjer i naučena sam na pristup istraživanja do u detalje da bi mogla spoznati kako nešto funkcionira u samoj srži jer onda mogu i drugima prenijeti smisao i cilj u ovom slučaju cilj pokreta, vježbe… Anatomija pokreta i povezanost nervnog i mišićno – koštanog sustava je prava enigma kad počnete postavljati pitanja kako i zašto pa kad se sve svede na atomsku razinu kako ne bi ostali impresionirani i u čudu kako je to moguće uopće. A gdje je tu još povezanost stanja duha i zdravlja s fizičkim. Enigma za proučavati cijeli život.

2. Aktivna od malih nogu. Je li upis na Fitnes učilište bio logičan slijed, nešto neizbježno?

Kako god, u ovom trenutnu bih rekla da je dobro što se dogodilo. Bila je to odluka u 3 dana. Ja sam napravila promjenu u poslovnom životu i odlučila da je sad vrijeme za ovaj dio mene. Vidjela da ima izvanredni rok za upis. Kontaktirala koordinatoricu iz Splita i eto igrom slučaja ovisilo je o meni hoće li se grupa za pilates oformiti. S obzirom na to da sam znala da bez priznate  svjedodžbe ne mogu samostalno u eventualno razvijanje vlastitog posla, upis na učilište je znači bio neizbježan.  U trenutku kad sam se uključivala u vođenje satova pilatesa kao ispomoć mojoj Dijani  Urukalo  iz  Xform kluba u Šibeniku, osjetila sam da trebam  nadogradnju radi sebe, radi  nje i  radi vježbačica. Tako se eto dogodila ta 15. generacija pilatesa na učilištu u Splitu.

Danas  ponosno ističem da sam dio tima istog kluba i rekla bih to je to.

3. Kako ti je bilo na nastavi edukacije za instruktore pilatesa?

Naravno, kao prvo moram spomenuti moje društvance s pilatesa … Martu, Anu i Tinu. Mladost je mladost i bilo mi je fantastično s njima provoditi vikende. Bili smo dobra ekipica. Sve laganini kroz zafrkanciju. Pametne glavice se skupile pa to ide glatko. Još sam u kontaktu s curama, s Martom najviše.

Predavači, neki  su bili zanimljivi, a neki nisu kao i svugdje. Uglavnom su željni predaje znanja, edukacija je dobro organizirana, a meni bi pasalo i više sati iz anatomije i pravilnoj prehrani te o koncipiranju treninga. Predavačica iz pilatesa, draga Marija  Stipičić, je ispunila sva očekivanja. Impresionirala mene i kolegice sa znanjem i jednostavnim načinom predaje znanja. Marija je jednostavno posebna osoba i odmah sam vidjela da smo na istoj frekvenciji. Praktični dio bi sigurno mogao biti bogatiji satnicom gdje bi  polaznici mogli dobiti još znanja o modernijem pristupu razvoja pilatesa, prezentirati svoje satove, raspraviti o tome što su htjeli dobiti s tim satom  ovisno i na koga su ga primijenili; na male grupe, individualni pristup, na veliku grupu vježbača.

4. Omiljena vježba iz pilatesa i zašto?

Omiljena je ona koja mi je izazov u izvođenju i gdje se moram itekako pomučiti s obzirom na duljinu nogu i trupa. Dakle borba s fizikom. Ahahaha

Neke  od  njih su Open leg rocker, Teaser II. No, favorit za graditi ravnotežu, stabilnost trupa, snagu cijelog tijela je svakako položaj nazvan Bird Dog uz korekcije i nadogradnje.

5. Kako bi voljela nastaviti svoju Pilates priču?

Voljela bih je samo nastaviti. Neka grupa vježbača koji vole i žive pilates raste, da broj vježbača koji su shvatili moj pristup kroz šaljive dosjetke i asocijacije  prihvate moj sat kao priliku za opuštanje i oslobađanje stresa, oslobađanje od  bilo kakvog srama i ograničenja.

Nedavno mi je vježbačica rekla da je držim na životu. Lipo za čuti pa da je i pola istina.

6. Što bi poručila za buduće polaznike pilates programa?

Niste pogriješili, ova  edukacija će vas nadograditi i promijenit ćete pristup treningu čime god ste se bavili dotad. Ako upisujete u Splitu slušajte Mariju. Marija zna.

 

 

Aida hvala na vremenu i sretno s pilatesom i vježbačima.

Ako želite kontaktirati Aidu to možete na

e-mail [email protected]

IP Aida Šare ( @sare­_aida)

FB profil Aida ŠAre

0955512344

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi