fbpx

“Bitno mi je da kllijenti znaju i osjete da mi je zaista do njih stalo” Asja Petersen, vlasnica Pilates studia Petersen

Pilates studio Petersen, naše Asje Petersen je zaista poseban Pilates studio. Prolaskom kroz vrata ulazite u sasvim jedan drugi svijet. Ugodan miris, zvuk tišine koji umiruje, boje i detalji koji su pomno namješteni na policama ili stolu. Sve to je Asja. Ona se maksimalno daje u svoj studio a njeni klijenti to cijene. Svi vlasnici centara ili studia kažu da žele da se njihovi vježbači osjećaju kao kod kuće, ali Asja je zaista to i ostvarila. Njeni vježbači su uz nju već 13 godina zbog svega što im nudi, profesionalnost, brigu o zdravlju, stalnu edukaciju, sigurne treninge, ali i zbog tog osjećaja mirnoće koju ima Studio Petersen.

1. Kada je otvoren Petersen studio, kako je napredovao kroz svo svoje vrijeme postojanja?

Prvi radni dan je bio 03.03.2003. godine. Papirologija je trajala nešto duže od planiranog, jer je Pilates tehnika bila novost u Hrvatskoj, pa sam na kraju otvorila obrt za njegu i održavanje tijela. ?

Na moje veliko zadovoljstvo, posao je krenuo odmah punom parom i u nekom trenu sam se našla u situaciji da imam listu čekanja.

2. Zašto je studio Petersen tako poseban, po čemu se razlikuje od drugih u Zagrebu?

Više bih voljela da na to pitanje mogu odgovoriti moji klijenti. Meni je jako važno da se svi osjećaju ugodno, da fino miriše, da je čisto…

Psi i djeca su dobrodošli, družimo se kad god se nađe vremena. Najvažnije od svega mi je da znaju i osjete da mi je zaista do njih stalo. Većina klijenata je sa mnom od 2003.god. tako da smo već skroz uigrani, znamo kad je kome loš dan i kako možemo pomoći jedni drugima da bude bolje. A kad nam dođe novi član, svi se pobrinu da mu bude lijepo, da ne odustane i da ne pobjegne kad ja imam loš dan.

3. Kako se u svemu tome našao fitnes?

Definicija fitnesa je u potpunosti obuhvatila način na koji ja vodim vježbanje iako je pomalo specifičan i neobičan, nenalik trenutno standardnim oblicima fitnesa.

Način vježbanja nastajao je u praksi, iz osobnog iskustva kao i potreba vježbača. S vremenom se podučavanje vježbanja polako udaljavalo od klasičnog jogističkog. Dopunjavalo se iskustvima raznoraznih tjelovježbi – od onih na grubljoj razini kao što su rad u teretani i tvrđe borilačke vještine, prema mekima, kao što su ruska Systema i kineske Chi kung vještine. Uz takva iskustva „van ruke” dodana su i iskustva „pod rukom”, od opet grubljih oblika rada na tijelu kao što je klasična masaža, preko shiatsu-a, shin-tai-a, do rada s energijom bez dodira (Chi, prana, Lung).

Takvom obliku fitnesa (što on nedvojbeno jest) pokušavao sam u više navrata dati naziv i odustao. Vježbači su ga sami nazvali, vježbaju „kod Ante” pa sam taj naziv i ja prihvatio.

4. Kako si se odlučio upisati Fitnes učilište, odnosno postati instruktor fitnesa u teretani? Jesi li zadovoljan kvalitetom i kvantitetom usvojenog sadržaja?

Od 2014. godine sam vlasnik poduzeća Ovako d.o.o., u kojem obavljam gore navedene djelatnosti. Od Ministarstva priznatih diploma i potvrda za vođenje grupnog vježbanja sam imao samo strojarsku i Shiatsu. Prva neupotrebljiva, a druga ne vrijedi za tjelovježbu.

U ovim godinama (46) ići na kineziologiju mi je bilo neizvedivo. Tako sam se odlučio za Fitnes učilište, a odabrao sam ga jer mislim da je najozbiljnije i jer sam već ranije bio upoznat s njegovim radom. Neke od profesora poznajem i kod nekih sam bio na edukacijama. Drago mi je da se u Hrvatskoj može ozbiljno školovati u ovim poljima i na ovakav način.

3. Kako prepoznaješ kvalitetnog Pilates instruktora?

Treba zadovoljiti više kriterija – osnovni je da zna tehniku, da razumije što je važno, a bez čega se može i jednako bitna vještina je da to znanje može prenijeti klijentu. To je tehnički dio. Međutim, ako nema dobre socijalne vještine i ako nema dovoljno energije da pokrene ljude kad dan možda i nije savršen, onda po mom mišljenju nedostaje bitna karika.

4. Zašto je danas instruktor Pilatesa bitan?

Mislim da je dobar instruktor/trener uvijek bitan bez obzira kojom tehnikom se bavi. Meni je kvaliteta bitnija od imena tehnika. Baš sam ovaj ponedjeljak ja bila u ulozi klijenta, a trener mi je bio  triatlonac  ( Marcel Zelinika :))  i govorio mi je iste stvari koje ja govorim svojim klijentima. Naravno, svatko će sebi odabrati tehniku koju im više odgovara. Ja sam najsretnija kad se kombinira više aktivnosti.

Kod Pilatesa je specifično da znamo dobro objasniti onaj dio koji se ne vidi a jednako je bitan kao i sama kretnja (namjera, stabilizacija, kretnja ).

I rad u malim grupama (do 5-6 osoba ) je također velika prednost naše tehnike. Nema glasne muzike ( u mom studiju uopće nema muzike, osim kad je party ), malo mira i tišine uvijek dobro dođe.

5. Stalna edukacija je za tebe imperativ. Jedina je razlika da se ti educiraš ili ti educiraš druge. Prokomentiraj važnost jednog i drugog.

Jedno vuče drugo i ciklus nije potpun bez oba dijela.

Mislim da bismo, kad god se može, trebali čuti što pametni ljudi imaju za reći, bez obzira iz kojeg područja dolaze. Ja u svojim predavanjima ne govorim samo o anatomiji i Pilates vježbama, već nastojim prenijeti i neka druga znanja i iskustva našim polaznicima Fitnes učilišta.

Isto tako, puno učim i od samih polaznika. Vesele me njihova pitanja, tjeraju me da razmislim i smislim kako se može nešto jasnije i jednostavnije reći, gdje treba nešto dodati a gdje oduzeti…

6. Što se sve novo planira u Pilates studiu Petersen?

Planova je puno ali realizacija je već druga priča, jer vrijeme prolazi sve brže i brže. Kako su i vikendi radni, nije baš jednostavno a i ja ne želim skroz zanemariti meni važne i dragocjene  trenutke druženja, treninga, odlazaka u prirodu, kino….

Polaznika na programu, za Instruktora Pilatesa, Fitnes učilišta je sve više. Projekt Aktivna Hrvatske kreće i iduće godine, suradnja s ekipom iz MgMivele se nastavlja i planiramo nove, zanimljive stvari, svakako bih voljela još više i bolje plasirati moju Focus point tehniku…

Ima toga još, ali za sad je još malo rano za najavu.

Ali prvo se trebamo dobro zabaviti u mjesecu koji dolazi, proslaviti sve što smo napravili kroz godinu i veselo dočekati Novu!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi