INDEKS SITOSTI – koja hrana će nas najbolje zasititi?
Indeks sitosti, poznat i kao "satiety index", donosi novi pristup prehrambenoj vrijednosti hrane. Osim kalorija, sastav makronutrijenata igra ključnu ulogu u tome kako se osjećamo nakon obroka. Proteini i vlakna, koji su ključni sastojci uravnotežene prehrane, imaju tendenciju da budu "zasićujući". Ovo znači da nam upravo oni pomažu osjećati se sitima duže vrijeme, smanjujući potrebu za grickanjem između obroka i održavajući stabilan energetski unos. Primjerice, razmotrimo dva uobičajena obroka: sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom te brzu hranu u obliku čipsa. Iako oba obroka mogu imati sličan broj kalorija, sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom pružit će nam vrijedan izvor proteina i vlakana. Ovo će nas duže držati siti i zadovoljnima. S druge strane, čips, koji često sadrži visok udio masti i jednostavnih ugljikohidrata, može nas brzo zasititi, ali će se osjećaj sitosti brzo smanjiti, potičući nas na želju za još hrane što dovodi do potencijalnog prejedanja. Važno je shvatiti...