fbpx

Prehrana

Indeks sitosti, poznat i kao "satiety index", donosi novi pristup prehrambenoj vrijednosti hrane. Osim kalorija, sastav makronutrijenata igra ključnu ulogu u tome kako se osjećamo nakon obroka. Proteini i vlakna, koji su ključni sastojci uravnotežene prehrane, imaju tendenciju da budu "zasićujući". Ovo znači da nam upravo oni pomažu osjećati se sitima duže vrijeme, smanjujući potrebu za grickanjem između obroka i održavajući stabilan energetski unos. Primjerice, razmotrimo dva uobičajena obroka: sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom te brzu hranu u obliku čipsa. Iako oba obroka mogu imati sličan broj kalorija, sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom pružit će nam vrijedan izvor proteina i vlakana. Ovo će nas duže držati siti i zadovoljnima. S druge strane, čips, koji često sadrži visok udio masti i jednostavnih ugljikohidrata, može nas brzo zasititi, ali će se osjećaj sitosti brzo smanjiti, potičući nas na želju za još hrane što dovodi do potencijalnog prejedanja. Važno je shvatiti...

Metabolički sindrom nije naziv bolesti već skup medicinskih i metaboličkih poremećaja koji se očituje kao abdominalna pretilost, hipertenzija(povišen krvni tlak), inzulinska rezistencija, visoka razina LDL kolesterola u krvi, a ujedno i niska razina ‘’dobrog’’ HDL kolesterola. Osim što se naziva metabolički sindrom, ovo stanje tijekom godina nazivalo se sindrom inzulinske rezistencije, smrtonosni kvartet, plurimetabolički sindrom, Reavenov sindrom, sindrom X i dismetabolički sindrom X. Ova sveprisutna komplikacija pretilosti sve više zabrinjava zdravstvene stručnjake diljem svijeta. Da bismo bolje razumjeli metabolički sindrom i njegove temeljne čimbenike, važno je proučiti ključne elemente koji doprinose njegovom nastanku. ...

Sunčan dan, vruće je i vi ste žedni. Umjesto da samo popijete piće, danas ste znatiželjni. Pitate se, je li sad već kasno ili je taj osjećaj dobar pokazatelj? Imate u planu također vježbati kasnije u danu i negdje ste čuli da treba piti dosta vode da ne padnu sposobnosti. A sad opet, koliko je to dosta? I za koje vježbe? Čuli ste i da je moguće piti previše… i vraćate se na to, koliko je to previše? Dosta pitanja za jedan ljetni dan, a opet… vježbali ste dosad i pili kad ste žedni te preživjeli - moguće da niste radili tako loše! ...

U današnjem svijetu prehrambenih izazova, jedno od gorućih pitanja koje intrigira mnoge ljude jest genetski modificirana prehrana, poznata kao GMO. Sve češće, svjedoci smo rasprava koje podjeljuju mišljenja o sigurnosti i utjecaju GMO-a na naše zdravlje i okoliš. No, je li GMO prehrana zaista crna ovca u prehrambenoj industriji ili se iza ove kontroverze kriju potencijalne prednosti koje bi mogle promijeniti naš način prehrane i suočavanje s globalnim izazovima? U današnjem blogu istražujemo istinu iza ambicioznih obećanja proizvođača detoks sokova. Razmatramo prednosti i nedostatke konzumacije detoks sokova, uključujući njihovu učinkovitost u procesu detoksikacije, kao i potencijalne rizike i nuspojave. ...

Vrlo često viđena riječ današnjice upravo je detoks ili detoksikacija organizma. Detoksikacija predstavlja čišćenje tijela od nakupljenih toksina iz hrane, pića, zraka, vode i drugih izvora, uz vjerovanje kako redovito čišćenje organizma doprinosi unaprjeđenju zdravlja i kvaliteti života. Najčešći način provođenja detoksikacije konzumiranje je magičnih povrtnih i voćnih sokova dostupnih u ljekarnama, na različitim portalima i na policama trgovina zdrave hrane. U današnjem blogu istražujemo istinu iza ambicioznih obećanja proizvođača detoks sokova. Razmatramo prednosti i nedostatke konzumacije detoks sokova, uključujući njihovu učinkovitost u procesu detoksikacije, kao i potencijalne rizike i nuspojave. ...

Jasno nam je da su ljudi ozbiljno prihvatili teoriju ovakve prehrane, no vrlo brzo je ova teorija izgubila smisao. Provođenjem znanstvene studije na sva četiri tipa krvnih grupa dolazimo do rezultata kako ne postoje čvrsti dokazi o povezanosti određenog tipa prehrane s pojedinom krvnom grupom. Ovu teoriju srušili su kanadski stručnjaci s Katedre za nutrigenomiku - Sveučilišta u Torontu, objavom rezultata u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Stručnjaci ističu kako je prehrana povezana s razinom triglicerida, kolesterola, inzulina i glukoze u krvi te kako može pokrenuti niz neželjenih zdravstvenih stanja. Međutim, ne postoji čvrsta znanstvena tvrdnja kako su ova stanja povezana s tipom krvne grupe....

Cjelovito voće i povrće izvori su potrebnih nutrijenata i prirodnih šećera kojih se ne trebamo bojati. Nije isto konzumirati šećer iz voća i povrća i onaj iz prerađene hrane gdje je on dodan u velikim količinama. Opasnost predstavljaju slatkiši, pekarski proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, brza i prerađena hrana i obrađene namirnice. Takvi proizvodi krcati su skrivenim dodanim šećerima od kojih je najčešći stolni šećer-saharoza ili kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. U nastavku članka otkrivamo zašto šećer iz voća nije jednak onome iz slatkiša i prerađene hrane i kako se to odražava na naše zdravlje. ...

Posljednjih godina postaje sve jasnije da je hrana vrlo učinkovito sredstvo u prevenciji i liječenju većine zdravstvenih problema. Problemi gastrointestinalnog sustava, pretilost i dijabetes samo se neke od bolesti na koje možemo utjecati unosom biljne hrane, uključujući voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, sjemenke i mahunarke. Zašto baš te namirnice? Odgovor se krije u vlaknima kojima navedena hrana obiluje. ŠTO SU VLAKNA? Dijetalna vlakna su naširoko priznata hranjiva tvar za ljudsko zdravlje, a predstavljaju ih neprobavljivi dijelovi biljaka i ugljikohidrata. Za razliku od makronutrijenata, vlakna samo prolaze probavnim sustavom i osiguravaju njegovo normalno funkcioniranje. Dijelimo ih na topiva i netopiva. JESU LI SVA VLAKNA ISTA? Funkcije različitih prehrambenih vlakana u velikoj mjeri ovise o njihovim fizikalno-kemijskim karakteristikama, od kojih je jedna topljivost. Većina biljnih namirnica sadrži i topiva i netopiva vlakna, a razlikuju se prema omjeru. TOPIVA VLAKNA – vlakna koja se u procesu probave otapaju stvarajući želatinoznu masu koja štiti...

L-KARNITIN - prirodni je derivat aminokiselina lizina i metionina. Karnitin igra ključnu ulogu u proizvodnji energije tako da prenosi dugolančane masne kiseline u mitohondrije gdje dolazi do njihove oksidacije kako bi se proizvela energija. S obzirom na ove ključne funkcije, karnitin je koncentriran u tkivima poput skeleta i srčanog mišića koji koriste masne kiseline kao gorivo. ...

Ugljikohidrati su komponenta hrane koja najviše utječe na razinu šećera u krvi što nas tjera na dodatan oprez. Višak ugljikohidrata koji je ostao neiskorišten u procesu stvaranja energije pohranjuje se u obliku glikogena u jetri i mišićima kao brzi izvor energije.  Konzumacijom ugljikohidrata unatoč  punim zalihama u organizmu, tijelo višak pohranjuje u obliku masti. Što se više debljamo, tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin čime dolazi do porasta razine šećera u krvi.  Nakon kratkom uvoda, ostaje nam razjasniti što je inzulin, kako odrediti adekvatan unos ugljikohidrata i spriječiti posljedice visoke razine glukoze u krvi....