fbpx

Prehrana

L-KARNITIN - prirodni je derivat aminokiselina lizina i metionina. Karnitin igra ključnu ulogu u proizvodnji energije tako da prenosi dugolančane masne kiseline u mitohondrije gdje dolazi do njihove oksidacije kako bi se proizvela energija. S obzirom na ove ključne funkcije, karnitin je koncentriran u tkivima poput skeleta i srčanog mišića koji koriste masne kiseline kao gorivo. ...

Ugljikohidrati su komponenta hrane koja najviše utječe na razinu šećera u krvi što nas tjera na dodatan oprez. Višak ugljikohidrata koji je ostao neiskorišten u procesu stvaranja energije pohranjuje se u obliku glikogena u jetri i mišićima kao brzi izvor energije.  Konzumacijom ugljikohidrata unatoč  punim zalihama u organizmu, tijelo višak pohranjuje u obliku masti. Što se više debljamo, tijelo postaje manje osjetljivo na inzulin čime dolazi do porasta razine šećera u krvi.  Nakon kratkom uvoda, ostaje nam razjasniti što je inzulin, kako odrediti adekvatan unos ugljikohidrata i spriječiti posljedice visoke razine glukoze u krvi....

Kolagen je tvrd, netopljiv i vlaknast protein u čijem sastavu su aminokiseline glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin. Ovaj protein čini sastavni dio kostiju, hrskavica, ligamenata, mišića i tetiva....

Ako vam smeta celulit – niste sami! Celulit predstavlja potkožnu naslagu masnog tkiva i kozmetički je problem čak 85% žena. Ovaj problem uključuje mikrocirkulacijski i limfni sustav, izvanstanični matriks i prisutnost viška subkutane masnoće koja se izboči prema površini kože....

U prijašnjem blogu prisjetili smo se najaktualnijih mitova usko vezanih za konzumaciju vitamina i minerala te Whey proteina, no tu priča o mitovima u sportskoj suplementaciji ne završava. Današnjim blogom zaokružujemo tu temu i prisjećamo se najčešćih zabluda o kreatinu, omega-3 masnim kiselinama i fat burnerima....

Postoje mnoge teorije na temu dodataka prehrani, savjeti ili mitovi o suplementaciji, kako u sportu tako i van njega, no većina aktualnih, široko rasprostranjenih informacija predstavljaju mitovi. U ovom članku neke ću prisjetiti, a neke upoznati s aktualnim zabludama o najčešćoj sportskoj suplementaciji koje ste svi bar jednom čuli. ...

Svi znamo da su proteini važni i da moramo težiti svakodnevnom unosu, no malo tko od nas zna prave vrijednosti bjelančevina. Proteini ili bjelančevine velike su biomolekule građene od aminokiselina s važnim ulogama u našem organizmu. Važnost proteina proteže se od činjenice da predstavljaju sastavni dio tjelesnih stanica, sudjeluju u rastu i regeneraciji tkiva i stanica, tvore hormone, antitijela i potiču razvoj imunološkog sustava pojedinca....

Kalorije se koriste kao mjera za energetski unos hrane i potrošnju energije. Koriste se tzv. male i velike kalorije. Mala kalorija - oznaka „cal“ - količinu energije koja je potrebna da bi se 1 gram vode podigao za 1 °C pri 1 standardnome atmosferskom tlaku. Velika kalorija - oznaka „kcal“ - količinu energije koja je potrebna da bi se 1 kilogram vode podigao za 1 °C. Moguće da ste naišli i na izražavanje u džulima (J) te da 1 cal iznosi 4.18 J. (2) ...