Indeks sitosti, poznat i kao "satiety index", donosi novi pristup prehrambenoj vrijednosti hrane. Osim kalorija, sastav makronutrijenata igra ključnu ulogu u tome kako se osjećamo nakon obroka. Proteini i vlakna, koji su ključni sastojci uravnotežene prehrane, imaju tendenciju da budu "zasićujući". Ovo znači da nam upravo oni pomažu osjećati se sitima duže vrijeme, smanjujući potrebu za grickanjem između obroka i održavajući stabilan energetski unos.
Primjerice, razmotrimo dva uobičajena obroka: sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom te brzu hranu u obliku čipsa. Iako oba obroka mogu imati sličan broj kalorija, sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom pružit će nam vrijedan izvor proteina i vlakana. Ovo će nas duže držati siti i zadovoljnima. S druge strane, čips, koji često sadrži visok udio masti i jednostavnih ugljikohidrata, može nas brzo zasititi, ali će se osjećaj sitosti brzo smanjiti, potičući nas na želju za još hrane što dovodi do potencijalnog prejedanja.
Važno je shvatiti...
28 August, 2023