fbpx

Unos hrane prije treninga

Kao što automobilu treba gorivo kako bi pravilno funkcionirao i prevezao vas od točke A do točke B, tako i vašem tijelu treba odgovarajuća prehrana kako bi pravilno funkcioniralo i pomoglo vam da postignete svoje ciljeve. Zamislite da pokušavate voziti automobil bez goriva – naravno da to ne bi išlo. Slično je i s vašim tijelom! Raznolik i zdrav obrok prije treninga pomoći će vam da izvučete maksimum iz svog treninga i ostvarite postavljene ciljeve.

Postoji li idealan i univerzalan obrok prije treninga?

Hrana nam pruža energiju koja nam je potrebna tijekom vježbanja, ali isto tako može stvoriti osjećaj nelagode ako nije odabrana pažljivo. Stoga, postavlja se sljedeće pitanje: postoji li univerzalni recept za savršeni obrok prije treninga? Nažalost, odgovor nije jednostavan. Zašto? Zato što svi mi imamo jedinstvene prehrambene potrebe i naši se treninzi razlikuju. Obrok prije treninga koji najbolje odgovara jednoj osobi vjerojatno neće biti najbolji izbor za drugog pojedinca.

Sada, nakon što smo utvrdili da nema univerzalnog recepta, krenimo dublje u temu današnjeg bloga. Kada je riječ o obroku prije vježbanja, potrebno je razmotriti dvije ključne kategorije: vrijeme unosa hrane i vrstu hrane koju jedemo.

KOJU HRANU KONZUMIRATI PRIJE TRENINGA?

Spremni ste krenuti na svoj trening, ali jeste li ikada razmislili o važnosti vašeg obroka prije nego što se upustite u fizičku aktivnost? Vaša prehrana prije treninga ima ključnu ulogu u sportskoj izvedbi i vašem općem osjećaju tijekom vježbanja. Kako biste postigli najbolje rezultate, važno je razmisliti od čega se naš obrok treba sastojati. Odgovorna ovo pitanje krije se u raznolikosti makronutrijenata.

UGLJIKOHIDRATI

Dok mnogi sportaši i rekreativci često razmišljaju o svom obroku nakon treninga, ne smijemo zaboraviti jednako važan dio – obrok prije samog treninga. Počnimo s razmatranjem uloge ugljikohidrata. Ugljikohidrati predstavljaju temeljni izvor energije za naše tijelo, a njihova ključna uloga posebno dolazi do izražaja tijekom tjelesne aktivnosti.

Evo kako ugljikohidrati igraju ključnu ulogu u vašem treningu:

 • Energija – uzimanje ugljikohidrata prije treninga obnavlja vaše rezerve glikogena u mišićima i jetri, osiguravajući dovoljno energije za dulje i intenzivnije aktivnosti. Oslobađanjem energije iz ugljikohidrata pripremate tijelo za početak treninga punog entuzijazma, fokusa i snage.
 • Snaga i izdržljivost – konzumacija ugljikohidrata prije treninga pomaže vam održati izdržljivost tijekom cijelog treninga, čineći vašu aktivnost učinkovitijom, kvalitetnijom i produktivnijom. Za vrijeme dugih treninga, sportaši često koriste pojedine izvore brzih šećera (banane,grožđice, gelovi) kako bi produžili svoju izdržljivost i povratili snagu i energiju.
 • Koncentracija – stabilna razina šećera u krvi, koju održavaju ugljikohidrati, osigurava da vaš mozak ostane budan i fokusiran tijekom treninga, što može biti ključno za preciznost i tehniku.
 • Brži oporavak – nakon treninga, ugljikohidrati pomažu obnoviti iscrpljene glikogenske zalihe, ubrzavajući proces oporavka i smanjujući rizik od iscrpljenosti i ozljeda mišića i okolnih struktura.

Vrste ugljikohidrata – jednostavni i složeni

Kako biste maksimalno iskoristili prednosti ugljikohidrata kao izvora energije, presudno je pažljivo planirati svoj obrok prije treninga. Važno je razumjeti da svi ugljikohidrati ne djeluju jednako na vašu sportsku izvedbu. Ugljikohidrati se mogu podijeliti na složene i jednostavne, a razumijevanje njihovih razlika pomaže u pravilnom izboru.

Složeni ugljikohidrati, kao što su cjelovite žitarice, povrće i mahunarke, oslobađaju glukozu postupno i postojano. Ova postojana energija omogućava vam da održite konstantnu i dugotrajnu izvedbu tijekom treninga, čineći ih idealnim izborom za aktivnosti koje traju dulje ili za treninge izdržljivosti.

To uključuje:

 • duge šetnje ili planinarenje
 • trčanje na duže staze
 • kardio vježbe poput biciklizma ili plivanja
 • trening snage i izdržljivosti
 • aktivnosti koje traju više od 60 minuta

S druge strane, jednostavni ugljikohidrati, kao što su bijeli i smeđi šećer, voće, voćni sokovi, bijela tjestenina i bijeli kruh, nude brzi energetski poticaj. Međutim, važno je napomenuti da se ta energija brzo troši, pa se jednostavni ugljikohidrati često koriste prije aktivnosti koje zahtijevaju kratkotrajni, ali snažni napor.

To uključuje:

 • visokointenzivne kratkotrajne treninge
 • brze trke na kratkim udaljenostima
 • sportove s brzim pokretima poput sprinta ili skakanja
 • treninge visokog intenziteta poput crossfit-a

PROTEINI

Jedan od nutrijenata koji zaslužuje posebnu pažnju osim ugljikohidrata je i protein. Proteini uneseni prije treninga doprinose nizu prednosti koje će vam pomoći u postizanju vaših ciljeva, bez obzira radite li na izgradnji mišića, gubitku kilograma ili poboljšanju sportske izvedbe.  Više o benefitima unosa proteina čitamo u nastavku.

 • Mišićna izgradnja i obnova – proteini su temeljne građevne jedinice mišića. Unos proteina prije treninga osigurava tijelu aminokiseline koje su potrebne za obnovu i izgradnju mišićnih vlakana. Ova karakteristika proteina važna je za rast mišića i poboljšanje snage.
 • Izdržljivost i prevencija katabolizma – proteini igraju važnu ulogu u održavanju izdržljivosti tijekom treninga. Pomažu u očuvanju energije i sprečavaju prekomjernu razgradnju mišića ( katabolizam), što može dovesti do iscrpljenosti.
 • Brži oporavak – unos proteina prije treninga pomaže u smanjenju oštećenja mišića tijekom vježbanja. To znači brži proces oporavka nakon treninga, što omogućava veću kvalitetu treninga i manji rizik od ozljeda.
 • Regulacija apetita – proteini su poznati po svojoj sposobnosti da duže zadrže osjećaj sitosti. Konzumirajući proteine prije treninga, možete smanjiti rizik od prejedanja nakon treninga i bolje kontrolirati unos kalorija. Od proteinskih namirnica preporučujem: jaja, piletinu, mliječne proizvode, tofu, integralnu tjesteninu, proteinske napitke, bademe, mahunarke i dr.
 • Poboljšani proces mršavljenja – proteini pomažu očuvati mišićnu masu tijekom gubitka kilograma. Unos namirnica bogatih proteinima prije treninga podržava ovaj proces, pomažući tijelu sagorijevati više masti umjesto mišića. Prisjetimo se, veća mišićna masa doprinosi većoj energetskoj potrošnji.
 • Bolja sportska izvedba – kvalitetan unos proteina prije treninga može poboljšati vašu sportsku izvedbu, omogućavajući vam da trenirate jače, duže i s većom preciznošću.

MASTI

Masti, u ulozi energičnih saveznika, preuzimaju ključnu ulogu tijekom aerobnih treninga niskog do umjerenog intenziteta, osobito kad se vježba dulje vremensko razdoblje. No, kako bismo iskoristili njihov potencijal, važno je pravilno ih uključiti u prehranu prije treninga i iskoristiti sav njihov potencijal.

 • Izvor dugotrajne energije – masti osiguravaju dugotrajno gorivo za vaše tijelo. Tijekom vježbanja niskog intenziteta i/ ili duljih treninga, masti se razgrađuju postupno, pružajući vam konstantnu opskrbu energijom.
 • Osjećaj sitosti – masti su idealan makronutrijent u održavanju osjećaja sitosti. Konzumiranje umjerenih količina masti prije treninga može vam pomoći izbjeći osjećaj intenzivne gladi nakon vježbanja, čime se smanjuje rizik od prejedanja i mučnine.
 • Bolja apsorpcija pojedinih mikronutrijenata – masti igraju ključnu ulogu u apsorpciji određenih vitamina, poput vitamina A, D, E i K. Unos hrane bogate zdravim mastima osigurava optimalnu apsorpciju ovih važnih nutrijenata, pridonoseći vašem cjelokupnom zdravlju.

Da biste iskoristili sve prednosti masti prije treninga, idealno je konzumirati umjerene količine zdravih masti, poput avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja ili prirodnog maslaca od kikirikija, najmanje 2-3 sata prije vježbanja. Tako tijelo ima dovoljno vremena za probavu, a vi ćete izbjeći neugodne gastrointestinalne smetnje i mučninu u želucu.

POSTOJI LI OPTIMALNO VRIJEME ZA OBROK PRIJE TRENINGA?

Kada govorimo o obroku prije treninga, važno je razumjeti da je vrijeme ključni faktor, no isto tako treba imati na umu da tolerancija na unos hrane prije vježbanja može značajno varirati među pojedincima. S obzirom na našu jedinstvenost, svako od nas će reagirati različito na hranu prije treninga. U procesu prilagodbe, bit će potrebno malo eksperimentiranja, no strpljenje i upornost će donijeti najbolje rezultate.

Općenita smjernica kaže da obrok prije treninga treba sadržavati sve makronutrijente i da ga trebate konzumirati barem 2-3 sata prije nego što krenete s vježbanjem. To osigurava tijelu dovoljno vremena da obradi hranu i pruži potrebnu energiju za trening.

No, razumljivo je da se iz pojedinih razloga povremeno ne možemo pridržavati tih vremenskih okvira. Stoga, ako ste prisiljeni jesti neposredno prije treninga, tada je važno obratiti pažnju na veličinu obroka i njegov sastav. Preporučuje se da obrok bude manji, s posebnim naglaskom na unos proteina i ugljikohidrata. Tako ćete izbjeći potencijalno opterećenje probavnog sustava i smanjiti rizik od želučanih smetnji tijekom treninga.

PRIMJERI OBROKA ZA POBOLJŠANJE ENERGIJE I SPORTSKIH PERFORMANSA

Kao što smo već istaknuli, pravilan izbor makronutrijenata prije treninga ima ključnu ulogu u vašoj sportskoj izvedbi, pri čemu vaš izbor obroka ovisi o vrsti treninga koji slijedi. Formula za optimalan obrok prije treninga sastoji se od kombinacije proteina i ugljikohidrata. No, ako planirate uključiti i masti u taj obrok, ključno je osigurati da ga konzumirate najmanje 2 sata prije samog treninga. Tako osiguravate da vaše tijelo bude potpuno spremno za aktivnost koja slijedi, bez probavnih smetnji.

U nastavku vam donosim primjere obroka kako biste me lakše razumjeli i osmislili svoj jelovnik.

Što jesti kada je trening za 2-3 sata ?

 • Integralni sendvič s purećim prsima i avokadom
 • Tost od cjelovitih žitarica s avokadom i tunom
 • Piletina s kvinojom i grilanim povrćem
 • Omlet sa špinatom i kriškom tosta od cjelovitih žitarica
 • Integralna tjestenina s pestom i piletinom

Što jesti kada je trening za manje od 2 sata?

 • Smoothie s mlijekom, proteinskim prahom i voćem
 • Zobena kaša s orašastim plodovima i dodacima po želji
 • Žitarice i mlijeko
 • Integralni tost s piletinom i salatom
 • Salata od tune ili piletine s heljdom, feta sirom i povrćem

Što jesti kada je trening za manje od sat vremena?

Ako vam je na raspolaganju nešto više od 30 minuta prije planiranog treninga, vrlo je važno izabrati obrok koji se brzo probavlja, a istodobno pruža potrebnu energiju vašem tijelu. Bez obzira što je vaš trening blizu, trebali biste konzumirati manji obrok ili užinu prije treninga kako biste osigurali da vaše tijelo ima dovoljno energije za izvođenje vježbi.U idealnom slučaju, preporučuje se kombinacija ugljikohidrata i proteina kako biste tijelu osigurali energiju.

 • voćka – banana, naranča, kruška ili jabuka
 • rižini krekeri
 • energetska pločica
 • manja porcija sušenog voća
 • nemasni jogurt s dodatkom voća – izvor proteina i ugljikohidrata

Ovdje su samo neki primjeri kako možete prilagoditi izbor hrane u skladu s vremenom koje vam je na raspolaganju prije treninga. Svaka osoba može prilagoditi svoj izbor obroka prema vremenskom okviru između obroka i treninga kako bi osigurala da se osjeća energično i spremno za ostvarivanje zadanih sportskih ciljeva.

ZA KRAJ

Danas smo utvrdili kako pravilan unos hrane prije treninga igra ključnu ulogu u postizanju maksimalnih sportskih rezultata. Odabir ugljikohidrata, proteina i zdravih masti prilagođen vlastitim potrebama može poboljšati izdržljivost, razinu energiju i opću izvedbu tijekom vježbanja. Preporučujem da eksperimentirate s različitim opcijama makronutrijenata kako biste pronašli savršen obrok prije treninga prema svojim potrebama. Zapamtite da je hidratacija također ključna, a pridržavanjem  ovih smjernica može vam pomoći da na svakom treningu date svoj maksimum i ubrzate očekivane  rezultate!

Reference

 1. Gregory Haff, N. Travis Triplett Osnove treninga snage i kondicionog treninga
 2. de Oliveira EP, Burini RC, Jeukendrup A. Gastrointestinal complaints during exercise: prevalence, etiology, and nutritional recommendations. Sports Med. 2014 May;44 Suppl 1(Suppl 1):S79-85. doi: 10.1007/s40279-014-0153-2. PMID: 24791919; PMCID: PMC4008808

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Sanela Čok, farmaceutski tehn., instruktorica fitnesa

Farmaceutska tehničarka s diplomom Fitnes učilišta smjer – Instruktor fitnesa u teretani. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih treninga s klijentima. Školovanjem, istraživanjem i radom u ljekarni unaprijedila je svoje znanje na području suplementacije i savjetovanja pacijenata koje svakodnevno proširuje. U slobodno vrijeme kao dio Coach4you trenera vodi privatne treninge u Gyms4you teretanama. Novim klijentima i svima koji žele znati više, uvijek stoji na raspolaganju za savjetovanje o suplementaciji, zdravlju i trenažnom procesu.

Povezani blogovi

 • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

 • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

 • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...