fbpx

„Budite svjesni da se odlučujete za težak i vrlo odgovoran posao. “ – Iva Šarić

Iva je otkrila pilates prije petnaest godina i s vremenom odlučila da se želi okušati kao instruktorica kako bi osjećaj koji ona ima nakon treninga mogla podijeliti s drugima. Po struci filologinja, i to dr.sc., uživa u francuskom i hrvatskom jeziku. Smatra da je to predivan posao. No s obzirom na to da je od malih nogu bila u raznim sportovima, kao atletika, skijanje i tenis, nastavila je gajiti ljubav prema treningu kroz pilates. Više o Ivi Šarić pročitajte u nastavku.

1. Iva, comment ça va ? 🙂 Za čitatelje intervjua predstavite se u nekoliko rečenica.

Merci, Marija, ça va ! Et toi, comment ça va ? 🙂

Po struci sam filologinja što znači da se bavim jezikom i književnošću. Naročito me zanima francuska književnost, a sakupio se već i lijep broj godina posvećenih poučavanju hrvatskoga kao stranoga jezika. To je krasan posao!

2. Na Učilištu uvijek imamo raznoliko društvo polaznika. Svatko ima neku svoju priču kako se tu našao. Ti si odmalena sportski aktivna, skijanje, tenis i atletika pa vidim poveznicu. No, koji je točno razlog tvog dolaska na Učilište?

Prije petnaestak godina otkrila sam pilates i odmah me zaintrigirao, gotovo trenutačno osjetila sam benefite ove metode, i fizičke, i mentalne. Imala sam sreće i imala vrlo kvalitetne instruktore od kojih sam puno naučila te kroz godine imala prilike uspoređivati različite pristupe pilatesu. Nekako se s vremenom počela rađati ideja da se i sama upišem na edukaciju i postanem instruktorica, da usustavim ono što već znam i naučim još više. Napokon, divan je osjećaj izići s treninga umoran, ali zdravo umoran, pun energije i zadovoljan. Zašto to ne podijeliti s drugima?

3. Doktorica si znanosti. Smatraš li da ti to iskustvo pomaže u proučavanju pilatesa? Koliko u dubinu uopće želiš ići?

Bavljenje znanošću nauči te sustavnosti, primjeni metodologije, dakle vrsti discipline koju onda dalje primjenjuješ u životu. Kako svoje vježbače navesti da izvedu pravilan, kontrolirani pokret, kako ih učinkovito ispravljati, kako im uopće približiti pilates i kako ih dalje voditi kad su jednom zagrizli? I na ova, naoko jednostavna pitanja koja si postavljamo pri promišljanju treninga, znanost daje odgovore. Tražiti odgovore na pitanja znači usavršavati se, a moj je plan svakako cjeloživotno učiti.

4. Kako ti je bilo na nastavi i što te se posebno dojmilo od gradiva ili atmosfere?

Ono što je meni posebno dobro sjelo, to je ravnoteža opuštenosti i ozbiljnosti, strogosti. Opuštenosti u smislu pristupačnosti nastavnika i svih zaposlenika Učilišta, spremnosti na pomoć u svakom trenutku, prijateljskog, srdačnog ozračja. Bilo je tu puno smijeha, upoznala sam i vrlo zanimljive ljude među drugim polaznicima! S druge strane, predavači zaista ozbiljno shvaćaju svoj posao i nastava je uvijek vrhunski pripremljena i organizirana. Strogost je pak prisutna u smislu zahtjevnosti u svladavanju gradiva, tu jednostavno nema popuštanja i gledanja kroz prste. Ako hoćeš položiti anatomiju, fiziologiju i kineziološku analizu pokreta, treba dobro zagrijati stolicu, nema ti druge!

5. Autorica si tri knjige, raznih stručnih i znanstvenih radova. Pisanje ti ide kao iz rukava. Planiraš li možda to iskustvo, vještinu, iskoristiti za pisanje članaka, blogova o tjelesnoj aktivnosti, pilatesu? Što očekuješ od sebe u tom području?

Moram priznati da sam dobila neke sugestije da svoja iskustava u pilatesu opisujem i dijelim s drugima. Ideja mi se vrlo sviđa, no jedini je problem za sada vrijeme, odnosno nedostatak vremena. Ali, kako se kaže, sve u svoje vrijeme 🙂

Voljela bih je samo nastaviti. Neka grupa vježbača koji vole i žive pilates raste, da broj vježbača koji su shvatili moj pristup kroz šaljive dosjetke i asocijacije  prihvate moj sat kao priliku za opuštanje i oslobađanje stresa, oslobađanje od  bilo kakvog srama i ograničenja.

6. Za kraj, volimo pročitati što bivši polaznici savjetuju novima i onima koji tek razmišljaju o upisu. Ukratko, Iva, što im poručuješ?

Budite svjesni da se odlučujete za težak i vrlo odgovoran posao. Stoga budite marljivi i maksimalno iskoriste sve mogućnosti i prilike za stjecanje novih znanja i vještina koje ćete na Fitness učilištu dobiti. Dobar instruktor je samo onaj koji posjeduje veliko znanje u svojoj struci i ima široko opće znanje. Kad tim kvalitetama nadodamo i ljudskost, dobivamo izvrsnog instruktora. Mislim da bismo svi trebali tomu težiti 🙂

 

Hvala Ivi na vremenu i želji za sudjelovanjem. Kontaktirati ju možete na [email protected].

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...