fbpx

„Cilj mi je bio pomoći sebi, a samim time biti primjer drugima i pomoći drugima.“ – Marija Kuran

Ako se prepreke u životu prigrle i prihvate, moguće je da će iz toga izaći i nešto pozitivno. Slično je i s našom bivšom polaznicom iz Splita, Marijom Kuran. Nama je definitivno drago da je našla način kako u svoje već stečeno iskustvo i znanje uklopiti i edukaciju Fitnes učilišta za instruktore Pilatesa. Više o Mariji u nastavku intervjua.

1. Marija, dugo si godina bila u sportu koji te je na neki način i obilježio, ozlijedila se, vraćala se, igrala vani. Što se sve dogodilo i što si prošla?

Cijeli svoj život sam u sportu. Svoje prve sportske korake počela sam upisom u rukomet, koji me pratio dugi niz godina. Prošla sam razna natjecanja, kako za školu, tako i za klub u kojem sam igrala. Usporedno sam još išla i na natjecanja iz atletike. U  srednjoj školi sam ozlijedila koljeno, nakon čega sam odlučila pauzirati s rukometom. Nakon srednje škole upisala sam kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Želja za sportom se nikad nije ugasila pa sam tako kroz fakultetsko školovanje odlučila operirati koljeno. Prošla sam kroz dvije operacije i dvije teške rehabilitacije, ali me kroz taj proces počelo privlačiti vježbanje u teretani i Pilates. Poslije diplome radila sam dvije godine kao kineziterapeut i životni put me nakon toga odveo u Norvešku. Opet sam stala na rukometni teren, igrajući za manji klub, Stryn. Nakon godinu i po dana, odlučila sam se vratiti u Hrvatsku i upisati Pilates na Fitnes učilištu. Bilo je dosta padova i uspona ali upravo ljubav prema sportu i sportski duh su me izgradili u osobu kakva jesam.

2. Jesu li te ozljede i rehabilitacija koju si prošla usmjerili u područje kineziterapije i zdravstvenog fitnesa?

Nakon ozljede mi je trebalo dugo vremena da se vratim, osjećala sam se izgubljeno i frustrirano, ne znajući što dalje. Upravo su me ozljeda i rehabilitacije koje sam prošla usmjerile u područje kineziterapije i zdravstvenog fitnesa. Cilj mi je bio pomoći sebi, a samim time biti primjer drugima i pomoći drugima. Pokazati da se sve može i da se nikad ne smije odustati, kad je najteže dignuti se iznad svega i “zagristi” još jače. Jer granice ne postoje!

3. Uspješno si završila kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu u Splitu, edukaciju iz DNS tehnike, a zatim upisala Fitnes učilište za instruktoricu Pilatesa. Kako to primjenjuješ u praksi?

Kroz svo školovanje koje sam prošla skupila sam dosta znanja koja pokušavam prenijeti na svoje klijente. Po završetku Fitnes učilišta to znanje se još dosta proširilo i dosta mi je pomoglo u daljnjem napredovanju. Današnji čovjek većinu dana provede u fleksiji, što na poslu tako na mobitelu, dok čita… Kao kineziterapeut i instruktor Pilatesa krećem od toga da je najvažnija pravilna postura koja je temelj svega. Za pravilnu posturu potrebna je adekvatna stabilnost i mobilnost pojedinih dijelova tijela. Kasnije, na pravilnu posturu je lako malo po malo nadograđivati elemente jakosti, snage, izdržljivosti…U treninzima dajem naglasak na važnost mišića trupa, mobilnosti, stabilnosti i pravilnom disanju, a ujedno gledam da vježbe koje izvodimo ne stvaraju veliko opterećenje  na kralježnicu.

4. Svo to stečeno znanje sigurno pomaže u radu s klijentima. No, što misliš da je bitno u odnošenju prema klijentima?

Mislim da je jako bitna međusobna komunikacija, pozitivna, ugodna i opuštena atmosfera na treningu. Kada je komunikacija fluidna, ja mogu kvalitetnije usmjeravati svoje znanje u poboljšavanje svojih treninga, ovisno o onome što vidim da je mojim klijenticama potrebno. Jako cijenim što osobe unatoč svim svojim dnevnim obavezama, nađu vremena za sebe i vježbajući ga ulažu u svoje zdravlje. Nitko sretniji od mene kad se na treninzima daje sve od sebe i kad se kroz izvjesno vrijeme vidi napredak.

5. Tvoja „glad“ za usavršavanjem i znanjem još nije utišana. Imaš li planove za daljnje edukacije i usavršavanje?

Smatram da u svakom poslu, pa tako i u ovom, ako se misli držati korak s vremenom i napredovati, edukacije su prijeko potrebne. Konstantnom nadogradnjom svog znanja i usavršavanjima mogu kvalitetnije pomoći svojim klijentima. Meni kao kineziterapeutu, kao što sam već rekla, je jako bitna prije svega pravilna postura klijenata, jer o njoj sve ovisi. Svaki trening osmišljavam tako da ojačamo kralježnični stup, povećamo izdržljivost…a to se može jedino pravilnim izvođenjem vježbi, čemu poklanjam veliku pozornost.

6. Planova za budućnost vjerujemo da ne manjka, možete li podijeliti s nama neke?

Uhh…planovi.   Ja sam još mlada, a snovi veliki. Ideja imam. Ljubav prema ovom poslu je ogromna, a smatram da je, uz rad, to najvažniji sastojak za uspjeh. Cilj je jednog dana imati nešto svoje, ali idem korak po korak. Treba prijeći puno stepenica, i ne preskakat nijednu…jer svakom stepenicom sam čvršća, odlučnija i kvalitetnija, i kao osoba i kao trener.

 

Mariji se možete javiti ovim putem:

Broj mobitela: 0989851745

Mail: [email protected]

Facebook: Marija Kuran

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...