fbpx

CrossFit ujedinjuje najbolje treninge u filozofiju fitnessa 21. stoljeća

Jednu od najpopularnijih metoda treninga, pa čak bi mogli reći i filozofija fitnessa 21. stoljeća – CrossFit – brendirao je bivši gimnastičar Greg Glassman 2000. godine. No, ne može se reći da je CrossFit u suštini tada i nastao jer „cross“ trening u sportu zapravo postoji dugi niz godina.

Mogao bi se definirati kao korištenje elemenata sportske pripreme preuzetih iz drugih sportova kako bi se upotpunila kondicijska priprema sportaša kroz njima nespecifične uvjete i metode treninga. Greg Glassman je, trenirajući gimnastiku, u svoje gimnastičarske treninge ubacivao metode treninga s utezima i kardio fitnessa. Na taj je način bio bolje pripremljen od gimnastičara koji su koristili isključivo gimnastičke elemente i vježbe s vlastitim tijelom kao metodu treninga.

Glassman se nakon sportske karijere posvetio fitnessu i kondicijskoj pripremi u svojoj teretani u Santa Cruzu. Vođenjem individualnih treninga, kondicijskom pripremom policajaca i sportaša iz domene borilačkih sportova te vođenjem samog fitnessa, igrom slučaja postavljao je temelje CrossFita kakvog ga danas poznajemo. Kako bi stigao odraditi sve individualne treninge u jednom danu, Glassman je bio prisiljen trenirati više klijenata istovremeno.

Kako bi ispunio različite zahtjeve klijenata od kojih su neki bili policajci, drugi sportaši, treći rekreativci, a svima su treninzi trebali simulirati uvjete u kojima se često nalaze, kombinirao je više vrsta treninga u jednom. Kroz praksu je primijetio da najbolje rezultate i učinak daju kratki, intervalni i intenzivni treninzi koji koriste kompleksne, osnovne vježbe. Malo po malo, stvarale su se grupe vježbača kojima se sviđao takav rad: intenzivan i efikasan trening koji je zabavnije odraditi zajedno s grupom ljudi.

Kroz godine rada, CrossFit se definirao kao metoda funkcionalnih, visokointenzivnih i konstantno promjenjivih treninga kojima je cilj unaprijediti vježbača i njegovu radnu sposobnost u svim domenama motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Na taj način dobivate vježbača koji nije specijaliziran i vrhunski u samo jednom segmentu, već dobar u svim domenama fitnessa, a istovremeno tu pripremljenost može lako iskoristiti u različitim životnim situacijama.

Tako se oblikovao CrossFit kakav postoji danas, metoda treninga koja kombinira elemente gimnastike, powerliftinga, olimpijskog dizanja utega, treninga s girjama, balističkih i pliometrijskih treninga te kardio fitnessa na razne načine, a najčešće se provodi u manjim grupama vježbača i unosi osjećaj sporta i natjecanja u sam trening.

Baš spomenuti osjećaj natjecanja i motivacije da iz treninga u trening budeš bolji i da uspoređuješ svoj rezultat s drugima, doveo je do razvoja natjecateljskog dijela CrossFita. S prvim natjecanjem, CrossFit Games 2007. godine, CrossFit je globalno zainteresirao sportaše i fitness entuzijaste. Od tada, broj sportaša koji se natječu kao i rekreativaca koji ovu metodu koriste kao sredstvo razvoja fitnessa i zdravlja, svakim danom je sve veći.

Razlog tome je što je metoda treninga prilagodljiva svima, koristi osnovne pokrete koje koristimo svakodnevno u životu i to sve u zabavnom okruženju grupe koja vas motivira. Svi rade isti zadatak, takozvani WOD (workout of the day), ali svatko ga prilagodi svojem znanju i sposobnostima te uvijek postoji osjećaj da ste dio „ekipe“, što CrossFit izdvaja od ostalih metoda treninga.

Nikada niste prepušteni sebi već imate trenera koji vas vodi, nikada vam nije dosadno jer stalno usavršavate svoje znanje, imate društvo s kojim se natječete što vas motivira, te lako možete pratiti svoj napredak. Kroz trening se uvijek promovira i zdrava prehrana, koja se u pravilu odnosi na izbacivanje žitarica, rafiniranih prehrambenih proizvoda, aditiva i šećera, takozvani „paleo“.

Vizija CrossFita je bila da se objedini sve najbolje iz raznih segmenata sporta i fitnessa čime se minimaliziraju mane koje imaju ostali programi treninga. No, ni CrossFit nije savršen, postoje problemi s kojima se i sama kompanija u zadnje vrijeme bori. Hiperprodukcija trenera samo sa CrossFit Level 1 certifikatom – dvodnevnim seminarom s kojim možete zatražiti službeni CrossFit affiliate i trenirati druge poznavajući samo osnove CrossFita, povezivanje natjecateljskog CrossFita kao sporta s metodom treninga za rekreativce te kopiranje CrossFit programa zbog njegove popularnosti, dovele su do raznih problema.

Zloupotreba takvog zahtjevnog načina treninga je opasna i lako može uzrokovati ozljede kod vježbača. Na kraju, kao i u svakom drugom fitness programu, ipak preostaje na samim vježbačima da prepoznaju kvalitetu i educiranost trenera i programa koji se provodi.

CrossFit kao svojevrsni pokret protiv klasičnih fitnessa, „Globo Gymova“, popularizirao je i približio nam mnogo segmenata funkcionalnog treninga. Fitness trening kao nešto što moraš „odraditi“ zbog tjelesnog izgleda barem 3 puta tjedno, preoblikovao se u nešto čime se želiš i možeš baviti svakodnevno zbog zdravlja i razvoja radne sposobnosti. Stoga možemo reći da je CrossFit svakako jedan od najkompletnijih, ako ne i najkompletniji, fitness program na tržištu.

Većina ljudi koja ga proba nikad se više ne vraća klasičnim fitness programima, već se zaraze nekom neopisivom atmosferom i energijom koja vlada u CrossFit boxevima diljem svijeta.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jozo Grgić, mag. cin.

Magistar kineziologije s umjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša i doktorand na Victoria University u Melbourneu. Autor je utjecajnih svjetskih znanstvenih i stručnih radova u području kineziologije s fokusom na mišićnu hipertrofiju i utjecaj kofeina na sportsku izvedbu. Od 2015. godine zaposlen je na Fitnes učilištu.

Povezani blogovi