fbpx

” Fascije su fascinantne! ” – Gordana Majerić Tomić

Upoznajte bolje našu Gordanu Majerić Tomić i temu radionice: “Miofascijalni sling
sistemi u treningu” kojom će se baviti na 5. Kongresu Fitnes Učilišta.

Vidimo se 31.1. i 1.2.2020. godine na 5. Kongresu Fitnes učilišta!

1. Gordana, za sudionike 5. Kongresa možete li se predstaviti, čime se bavite, koje je vaše područje
interesa?

Kao kineziologu, moje primarno polje djelovanja je trenažni proces, no veliki mi je interes kako u radu spojiti našu struku i fizioterapiju. Smatram da postoji prostor koji ne ispunjava ni terapeut niti trener: prvi se bavi rehabilitacijom s propisanim vježbama za određene simptome, dok drugi ima zadatak podići formu i funkcionalnost “zdravog” klijenta. Svi mi se u praksi susrećemo s vježbačima koji se (manje ili više) disfunkcionalno kreću. Fuzija znanja kineziologa i terapeuta prevenira ozljede i zaustavlja progresiju postojećih, uz pametno planiranje i izvedbu sigurnih i pravo-ciljanih vježbi.

2. Predavač ste i organizator stručnih predavanja i panela, te sudionik na stručnim kongresima. Kako se spremate za predavanja? Kako birate teme?

Teme volim birati s obzirom na publiku, razmišljam kako pridonijeti njihovom stručnom napredovanju i što bi im bilo odmah primjenjivo u praksi. Teorija je ponekad neizbježna ali nužna za dublje i bolje shvaćanje. Ali zato praktični primjeri često dođu od strane samih polaznika, što je dokaz da je teorija dobro sjela. Vizualan sam tip, pa metode koje meni pomažu da shvatim materiju često koristim i kad prenosim znanje dalje. Bitno mi je da sam razumljiva i sebi i drugima, a koliko uspijevam… budemo vidjeli.

3. Na 5. Kongresu Fitnes učilišta voditi ćete radionicu na temu miofascijalni sling sistemi u u treningu, kako ste zamislili svoju radionicu?

Fascije su fascinantne! Svaki trener danas zna ponešto o vezivnom tkivu i koliko je važno. Prije samo 7-8 godina to nije bio slučaj. Četiri miofascijalna slinga tema su ovog predavanja, a skraćena su verzija kompleksnog svijeta fascija T. Myersa jer se fokusiraju na područje zdjelice (koštanog raskršća koji upravlja pokretima trupa i nogu). Hod, trčanje, čučanj, podizanje tereta – sve to se odvija uz usklađeni ritam paljenja mišića. Ako koji zakasni, prejako se ili preslabo aktivira cijeli kinetički lanac tog pokreta je ugrožen. Ovo je idealan alat svakom treneru, kojom se god metodom služi u svom radu.

4. Autorica ste je niza tekstova i članaka na temu promidžbe zdravlja, te stručnih tekstova rehabilitacijskog pristupa vježbanju, mislite li da se mijenja svijest ljudi o potrebiza tjelesnim vježbanjem?

Mislim da naša struka danas ima drugačiju ulogu nego naši kolege od prije desetak godina. Tehnologija nas je socijalno udaljila i smjestila iza tipkovnica, ali s druge strane dovela znanje trenera svakome na ekran. Društvene mreže prepune su savjeta o zdravom životu i usudim se reći da ima više pametnijih sadržaja nego bedastoća (ili samo pratim pametne ljude). No, samozvani trener-gurui brzo ishlape, a znanje, ulaganje i stručnost nagradi trenera i njegovog vježbača. Danas stvarno imamo klijente koji su svjesniji, znaju prepoznati dobar sadržaj, “čuju” svoje potrebe i posežu za pravom metodom.

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.  

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...