fbpx

“Glavni problem nemogućnosti održavanja novih navika upravo mišljenje kako se moramo držati opcije: sve ili ništa” – Sara Kostović

Za ovu mladu i uspješnu Trogiranku vjerojatno ste već čuli, a mi vam preporučamo da čim prije isprobate njezine ukusne i brze recepte koje dijeli na svom Instagram profilu. Talentirana Sara Kostović je buduća nutricionistica i instruktorica fitnesa u teretani koja vješto povezuje svoje dvije strasti – prehranu i fitnes. Više o Sarinoj knjizi “Food&Focus” te ostalim projektima u koje je uključena pročitajte u blogu.

1. Zaista je impresivno vidjeti uspjeh ovako mlade i odvažne osobe. Studentica prehrambene tehnologije, autorica brojnih kolumni i recepata, instruktorica fitnesa u teretani, suradnica na različitim projektima koji populariziraju aktivan govor o važnosti prehrane (sigurno smo nešto zaboravili). No, posebno smo impresionirani tvojom knjigom “Food&Focus”. Reci nam nešto više o njoj.

Puno hvala na lijepim riječima. Prva sam koja voli istaknuti kako su godine samo broj i nikada ni za što nije, kako prekasno, tako ni prerano. “Food&Focus” je kruna ne samo prošle godine, već rekla bih cijelog mog dosadašnjeg suživota s prilagođenom prehranom, uzimajući u obzir kako se od malih nogu borim s nutritivnim alergijama. Iako je usmjerena ka sportskoj prehrani, sadržajem može poslužiti apsolutno svima koji je uzmu u ruke i odluče iz nje izvući ono što ih najviše zanima. Na 70-ak stranica sadrži sve informativne stavke za koje bih ja voljela da svaki sportaš, ali i zaljubljenik u zdraviji način života ima kao “asa u rukavu” za suočavanje sa svim izazovnim životnim okolnostima, a složit ćemo se da svaki dan za sebe zahtjeva dodatne prilagodbe i izvlačenje maksimuma iz svake situacije. Osim toga, “Food&Focus” sadrži i biografije značajnijih hrvatskih predstavnika u nekoliko sportova te savjete i poruke ljudi koji nisu uvijek u fokusu javnosti kada pričamo o sportskim uspjesima, a definitivno su za njih značajnim dijelom zaslužni. Naravno, pričamo o nutricionistima, fizioteraputima i kondicijskim trenerima i jako mi je drago što sam uspjela sve ukomponirati u jednu zanimljivu cjelinu prilagođenu apsolutno svim uzrastima. Zbog mnoštva boja, zanimljivog dizajna i šarolikog spektra informacija zanimljiva je čak i djeci, bilo da se bave sportom ili ne.

2. Moramo priznati da su nam curile sline dok smo gledali tvoje recepte na društvenim mrežama 🙂 Koliko vremena zahtjeva kreiranje recepata i popratnog sadržaja?

Hvala! Kulinarstvo i priprema različitih jela bili su odskočna daska u cijeli ovaj svijet i sigurna sam da se daljnji napredak, tj. sami put koji se i dalje grana formirao upravo kada sam shvatila koliko me kuhinja i hrana privlače. Shodno tome, otvorila sam Instagram profil na kojem sam dijelila mnoštvo ideja za različite kategorije obroka i sve ostalo je povijest. Jedno je vodilo ka drugom i danas sam tu gdje jesam. Malo mi je žao što trenutno nemam više vremena za posvetiti kreiranju sadržaja tog karaktera i općenito istraživanju te kombiniranju nekih novih jela, ali to je i uvijek će biti prisutno, kako u mom životu, tako i na mojim društvenim mrežama. Za kreirati jedan recept trebam izdvojiti nekoliko sati, a proces se sastoji od pripreme, pečenja/kuhanja, hlađenja, fotografiranja i onog glavnog “online” dijela – objave na Instagramu uz popratno prilagođavanje i editiranje, pogotovo ako pričamo o video receptu. S obzirom na količinu obveza koje sam imala prošle godine, a najveći dio njih pripadao je upravo objavi i promociji knjige, malo sam taj dio zapostavila, ali definitivno se u svakodnevnom životu nikada nisam udaljila. Sigurna sam se da je upravo sada stiglo vrijeme za intenzivniji povratak tim stazama.

3. Surađuješ i sa profesionalnim sportašima i sa rekreativcima. Koje su razlike u pristupu ovim dvjema skupinama?

Tako je. Iako je sam izbor namirnica poprilično sličan, profesionalcima je puno bitnija količina, kao i vrijeme unosa pojedinog nutrijenta u odnosu na početak treninga. Kada su u pitanju sportaši koji odrađuju dva treninga dnevno, pogotovo ako između njih nema punih 8 sati razmaka, iznimno je bitno pravovremeno se opskrbiti dovoljnom količinom ugljikohidrata i odraditi glikogensko punjenje nekoliko dana prije važne utakmice ili natjecanja kako bi se istom pristupilo s potpunom energetskom spremnošću. Također, profesionalci češće ne uspijevaju sve potrebne nutritivne stavke iscrpiti iz “krute” hrane zbog užurbanog načina života koji podrazumijeva česta putovanja, tako da se pojedini vitamini i minerali unose u obliku suplemenata. Rekreativci su, s druge strane, skupina koja se ne treba opterećivati s brojnim čimbenicima koji se javljaju u profesionalnom sportu i mijenjaju samu strukturu i primjenu individualne prehrane na život pojedinca jer što god je nivo utreniranosti profesionalniji, profesionalniji mora biti i pristup.

4. Čini se da u teoriji svi znaju kako treba izgledati pravilno balansirana prehrana. No, praksa je nešto drugo. Što smatraš glavnim “kamenom spoticanja” kada pričamo o prehrambenim navikama Hrvata?

Praksa i teorija se u svakom životnom aspektu razlikuju pa tako i u prehrambenom. Kažu da je sve lako reći, ali ne i napraviti. Mislim da je glavni problem nemogućnosti održavanja novih navika upravo mišljenje kako se moramo držati opcije: sve ili ništa. Upravo taj rigorozan pogled na prehranu koji istu karakterizira kao režim s određenim vremenskim trajanjem koji će omogućiti trenutni cilj rezultira brzim odustajanjem i nezadovoljstvom. Poanta cijele priče uvijek bi trebala biti otkrivanje novih izbora i uživanje u procesu, a to nažalost nikada neće biti moguće dok se ne uspije uspostaviti balans. 

5. Možeš li nam otkriti nešto o svojim planovima za budućnost?

Planova uvijek ima i svi koji me malo bolje poznaju znaju da su rijetki dani kada sam u potpunosti bez barem neke ideje. Imam nekoliko planova za bližu budućnost koji se direktno naslanjaju na dosadašnje djelovanje u sportskom i nutricionističkom svijetu tako da će svakako biti zanimljivo. Sigurna sam da će svi koje bude zanimalo “baciti oko” jer sve više od ovoga za sada bih zadržala za sebe. Jedino što mogu otkriti je posvećivanje i fitnesu u teretani s druge strane te primanje prvih klijenata za treninge uživo.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Mirna Hajnic

Mirna Hajnic, mag. cin.

Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Fitnes. Natjecateljski se bavila akrobatskim rock’n’rollom te je kao član reprezentacije Republike Hrvatske sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima. Uz studij, usavršava se radom u raznim Fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu, naglasak stavlja na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i holistički pristup treningu. Mirna je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programu za instruktore pilatesa

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...