fbpx

Guinessov rekorder u Wakeboardingu – Igor Deranja

Igor je cijeli život u sportu. Veliko zanimanje pokazuje prema ekstremnim sportovima. S ronjenjem je krenuo već s 12 godina, kasnije se to pretvorilo u profesiju. Instruktor je snowbordanja, nagrađivani spasilac, a kada obuće odijelo postaje poslovni čovjek s višegodišnjim iskustvom. Naravno, Igor ima i obitelj. Kako to sve stigne, samo on zna. Ali našao je još malo vremena i završio osposobljavanje za instruktora fitnesa u teretani. Nama je naravno čast da imamo ovako vrijednog polaznika koji je zaista može biti uzor svima koji će tek doći.

1. Igore idealan si prikaz aktivnog čovjeka. Ronjenje, snowboarding, penjanje, ronjenje na dah, sve to i još neke, su aktivnosti kojima si se bavio i još se baviš. Kako si se iz ”adrenalina” prebacio u instruktore fitnesa u teretani?

Apsolutno nije stvar prebacivanja, smatram da fitness i teretana su blisko povezani sa svim sportovima a pogotovo moraju biti povezani s adrenalinskim sportovima. Kao što znamo u tim sportovima tijelo mora biti spremno na ekstremne uvjete i na neočekivane situacije.To je moguće samo i isključivo uz optimalnu fizičku spremnost. Ta uvjerenja su me zbližila s teretanom i trenažnim procesima i ujedno sam došao do novih saznanja vezanih s kondicijskom pripremom i bodybuildingom.

Budući da u svim mojim strastima uvijek sam u dvoboju sam sa sobom tako i u fitnesu sam ušao s istom formom mentis koju pokušavam prenijeti na svoje klijente kako bi ih doveo do maksimalnih rezultata i ciljeva.

2. Djeluješ kao jako organizirana osoba koja ima vremena za sve. Uz malog sina, koji je očito po aktivnostima povukao na tatu, obitelj, sve hobije i posao, kako si uskladio edukaciju?

Biti organiziran je jedini način života koji poznajem. Smatram organiziranost kao “nužno zlo” kojom se koristim svakodnevno da se ne bi izgubio u bezbroj aktivnosti vezane uz obitelj, managerski posao koji je zadnjih pet godina moje glavno zaposlenje, klijenata u teretani, moje treninge i unaprjeđenja znanja u sektoru fitnesa.

Često me prijatelji i poznanici pitaju kako nađem vremena za sve te stvari, odgovor na to pitanje je ujedno i odgovor i na tvoje pitanje “kako sam uskladio edukaciju”, a to je: spavajući oko 5 sati dnevno.

3. Nažalost to neću nikad shvatiti koliko god željela biti organizirana i na tome ti svaka čast. ☺ Uz sve to bio si i volonter na nedavno održanom kongresu Fitnes učilišta. Bio si od neizmjerne pomoći. Koje tipove edukacija voliš polaziti?

Bilo mi je iznimno zadovoljstvo i čast imati mogućnost surađivati i raditi u bliskom kontaktu sa svim tim stručnjacima.
Sve radionice i predavanja su bila iznimno interesantna. Trenutno edukacije koji me posebno zanimaju su mobilnost i fleksibilnost, stavke koje su u teretani često stavljene u drugom planu i jako me zanimaju tekstovi vezani uz prehranu i suplementaciju.

4. Informacija koju sigurno mnogi ne znaju, je da ti je “Furthest distance wakeboarding” donio titulu Guinnessovog Rekordera. Reci nam više o tome?
Pa sve je započelo kao igra 2009, što na kraju je i način na koji počinju najbolje životne avanture. Bili smo na gumenjaku od prijatelja i odvozili smo od Kantride do Mošćeničke Drage, netko je “bacio bombu” pitajući da li netko zna ako postoji rekord u toj kategoriji. Rekord nije postojao i odlučio sam ga postaviti. Spremao sam se godinu dana, 6 dana u tjednu, više sati na dan. Tu su bili suhi treninzi jakosti i izdržljivosti, treninzi na vodi, balans, pliometrija itd… Sve to za predviđenih 300 km u 24h.

Jedini problem (osim klasičnih organizacijskih poteškoća) je bio da točno tjedan dana prije pothvata iz Guinness World Recordsa su javili da po nekim njihovim kalkulacijama očekuju minimum 500 km… eh pa napravili smo 514, po buri i valovima, i rekord traje već 7 godina .

5. Surađivao si sa ženskim vaterpolo klubom Primorje i s hrvatskim reprezentativcem A. Radinovićem. Kakva su iskustva? Što si naučio iz te suradnje?

Ne postoji ništa ljepše i ispunjavajuće nego raditi sa sportašima. Te osobe, koje su naučene dati maksimum dan za danom, godina za godinom su odličan materijal za rad. Motorički sposobni i inteligentni, jako brzo pohvataju upute i fokusiraju se maksimalno kako bi postigli zadani cilj.

Vrlo je interesantno sudjelovati u periodizaciji treninga i vidjeti kako dolaze rezultati, kako deficitarne mišićne skupine ojačavaju ili kako se eventualne ozljede oporavljaju zahvaljujući tvom radu. A vrhunac svega je kad ih vidiš kako dolaze do pobjede i svijestan si da jedan mali dio tog rezultata je plod tvoga truda i rada.

6. Koje planove još kuješ? Ide li obaranje nekog novog rekorda? Edukacija? Posao?
Sljedeći cilj je posvetiti se sve više trenerskom poslu, usavršavanjem znanja i širenjem svojih vidika surađivanjem s raznim profesionalcima sporta i fitnesa.
Volio bi se dodatno školovati za rad s girjama i educirati se u vezi prehrane i suplementacije u sportu.

Što se tiče mog sportskog opusa, kako bi mogao još nešto novo iskusiti koži prije penzije, volio bi sudjelovati na nekom bodybuilding natjecanju, ali za to ću čekati da moj sinčić bude u stanju podići tatin pehar ☺

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi