fbpx

“Kad nađemo mir između dva uha onda je sve lakše” – Aleksandar Miketa

Aleksandar Miketa još je jedan predavač na 4. kongresu Fitnes učilišta. Poznato da su njegovi seminari i radionice dupkom puni, tako da ne sumnjamo da će to biti slučaj i na Kongresu. Što nam ima za reći pročitajte u intervjuu:

1. Tvoje ime našim je polaznicima, sudionicima Kongresa i čitateljima sinonim za stručnost, edukaciju i kvalitetu. Do tog statusa sigurno nije bilo lako doći. Možeš li nam dati samo kratki uvod o tome gdje si sada, na čemu najviše radiš, što ti je u fokusu?

Sada sam trenutno, dok ovo pišem, u Podgorici 🙂 Vodio sam radionicu na X Fitnes festivalu. Poslovno smo u zaokruživanju ovog dijela sezone i rekapitulaciji dosadašnjeg učinka. Uvijek govorim u množini jer je uvijek uz mene (i ja uz nju) moja supruga. Imamo tu vrhunsku ljubavno-poslovnu simbiozu. Preuzeli smo jedan prostor pa smo sada u fazi slaganja poslovanja novog centra koji ima kodno ime Vatra. Sada imamo Vodu, Zrak i najnoviji Vatru. Još ima ulaganja i slaganja, ali dvije trećine su gotove. Naravno ima tu još planova, ali neka nešto ostane i za neki drugi put.

2. Osim što i sam organiziraš i provodiš brojne edukacije, također se često nađeš i u ulozi polaznika različitih edukacija renomiranih stručnjaka. Koje su posljednje takve edukacije koje si polazio, a koje imaš u planu?

Iskreno, koristim dosta literaturu i mogućnost edukacije kroz on line materijal pa sam nekako ovu godinu tako zaokružio. Ove godine smo se dosta “dali” u edukaciju drugih. Iduće godine, već u siječnju, Tea putuje u Prag na edukaciju, a ja ću se vjerojatno zadržati na edukacijama kod nas. To će biti edukacije vezane prvenstveno uz kineziterapiju i manualnu terapiju. To je neki generalni plan, ali svaki plan ima mogućnost promjene i prilagodbe kako situacija pita. Adaptacija je ključ uspjeha.

3. Postoje temeljni principi zdravlja i vježbanja u koje čvrsto vjeruješ i koje uvijek nastojiš prenijeti polaznicima edukacija, seminara i svojim vježbačima. Koji su to?

To je pametno uložen napor koji treba balansirati s pametno uloženim užitkom. Bez obzira pričamo li o treningu, poslu, međuljudskim odnosima, obitelji… Kad nađemo mir između dva uha onda je sve lakše, a za to treba vremena, znanja, strpljenja i odlučnosti.

4. Kettlebell je rekvizit s kojim često radiš i koji je često u nazivu tvojih radionica. Kako baš kettlebell? Kada si se upoznao s tim rekvizitom i gdje si najviše “brusio” znanje vezano za to?

Pa, kettlebell iz jedne skoro slučajnosti. Kad smo Tea i ja vodili svoj Takemusu Aikido klub Rijeka u standardnom kurikulumu je bila priprema za trening koja je uključivala neke od današnjih fitnes rutina. Tako sam gledao kako što efikasnije doći do rezultata, da ne moramo puno ulagati u opremu i da jedan alat pokriva puno toga. To je bio trening s vlastitim tijelom i tijelom partnera te neki slobodni utezi. Tada smo informacije kupili na forumima pa sam tako naletio na kettlebell. Zapravo, na jednog tipa koji je i danas aktivan – Mike Mahler. A onda sam od tu išao dalje. Prve zamahe, turska dizanja, goblet čučnjeve sam radio s bučicom jer se u to vrijeme nisu kettlebelli mogli kupiti na svakom ćošku. Poslije toga su uslijedile edukacije pri RKC organizaciji a kasnije SFG. U sklopu toga su se gledale ili posjećivale druge radionice. Tea je završila edukaciju kod Steve Maxwella. On je isto bio jedan od ljudi od kojih smo učili putem. Također sam sudjelovao u kreiranju Strength Matters organizacije što je bilo jako zanimljivo iskustvo. Puno sam naučio u tom procesu što će nam pomoći pri kreiranju Efficient Training Method.

5. Reci nam ukratko o čemu ćemo moći slušati na tvojoj radionici na 4. kongresu Fitnes učilišta? Na čemu će biti najveći fokus?

Kad smo već pričali o kugli onda ćemo nastaviti i pričati o njoj. Bit će to balistički trening s kuglama koji su dio kurikuluma Efficient Training Method kojeg smo kreirali. Malo drugačije vježbe i pristup od standardnog kakav se svugdje koristi. Volimo kreirati i eksperimentirati te iz toga svega izvući najbolje. Vjerujem da će svatko naći korisne informacije koje mogu implementirati u svoj trening. Naravno sve začinjeno umjerenom dozom zabave.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...