fbpx

Metodika po prof. Črljencu

Marko Črljenec, diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Osnovne Kineziološke Transformacije (Fitnes). On je Certificirani CrossFit Level 1, CrossFit Kids i CrossFit Movement and Mobility trener. Trenutno radi kao affiliate manager i trener u CrossFit Varaždinu u sklopu TTS sportskog centra te kao osobni trener. Uz to je i učitelj skijanja te posjeduje brojne certifikate neformalne edukacije iz područja fitnesa. Organizator nekoliko natjecanja u funkcionalnom fitnesu, te se i sam redovito natječe na CrossFit natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz sve to, ponosni smo da je član tima predavača na Fitnes učilištu gdje nailazi na veliko divljenje i poštovanje od naših polaznika.

1. Koliki je izazov organizirati CrossFit natjecanja?

Organizacija takvih natjecanja jednako je izazovna koliko i zabavna. S jedne strane mnogo je organizacijskih detalja na koje se mora paziti, puno novih ideja koje treba realizirati, a da pritom sve ispadne zanimljivo, zabavno, zahtjevno, ali i sigurno za natjecatelje. S druge, trenerske strane, jako je zabavno smišljati izazove koji će natjecatelje testirati u svim domenama. CrossFit natjecanja uvijek ispadnu odlična druženja, stoga se veselim svakom natjecanju koje organiziram ili sudjelujem kao natjecatelj.

2. Znamo te kao metodičara bez premca za trening s opterećenjem. Tako te doživljavaju i naši polaznici. Čime se vodiš kada prenosiš to znanje?

Kada sam završio kineziološki fakultet i počeo raditi u fitnessu imao sam sa dosta teoretskog znanja ali malo praktičnog iskustva u radu sa ljudima. U to vrijeme mnogo su mi pomogle metode koje sam čuo od iskusnijih trenera te sam s vremenom te metode prilagođavao svojem radu i sada kao iskusni trener rado prenosim to praktično znanje na polaznike Učilišta. Metodika učenja funkcionalnih pokreta i vježbi nešto je s čime se bavim svakodnevno, te se i dalje dodatno educiram u tom smjeru. Stoga uvijek preporučujem polaznicima da uhvate što više praktičnog znanja od svakog predavača jer će im to olakšati i podići kvalitetu rada.

3. Imaš bezbroj odrađenih treninga s odraslima ali i djecom. Što je teže, a što draže?

S odraslima je mnogo lakše raditi, unatoč svim potencijalnim zdravstvenim poteškoćama koje donose na trening. Moderan, sjedilački, stresan i užurban način života ostavlja posljedice na zdravlje, pogotovo gledajući na funkcionalnost lokomotornog sustava. Rješavanje takvih probleme dosta je težak i dugotrajan proces, no odrasli razumiju zašto to rade te je s njima u tom smislu lakše komunicirati i davati im upute na treningu. S djecom je teže jer ih treba animirati i zainteresirati za trening te im usaditi to kao naviku od malih nogu, a ne kao obavezu. No, kada se uspije u tome i djeca jedva dočekaju novi trening, to doživljavam kao svoj uspjeh.

4. Vječita i neiscrpna tema „da li je CrossFit opasan“, ti već vjerojatno ide na uši. Ali ne mogu si pomoći. ?

Da li je CrossFit opasan? Opasan je u onolikoj mjeri u kolikoj se nestručno provodi. CrossFit kao metoda funkcionalnog treninga i filozofija zdravog života uči vježbače kako se pravilno kretati, zašto se kretati i vježbati, kako se pravilno hraniti te postati snažnija i zdravija verzija sebe. Da li je to opasno? Ako se stručno provodi naravno da nije, sasvim suprotno. Ako se provodi nestručno, s krivim ciljevima, svaka metoda treninga je opasna.

5. Što je „FIT for LIFE“?

Razlog zašto treniramo ili bi trebali trenirati. Fitness je moderna industrija koja je nastala i razvila se iz primarne potrebe za kretanjem u svijetu u kojem su ljudi sve više prikovani za stolice. S obzirom na to da je iz te potrebe nastao, logično bi bilo da fitness trening unaprjeđuje svakodnevni život vježbača. Bilo koja tjelesna aktivnost dokazano podiže kvalitetu života te mentalno i tjelesno zdravlje, a ako se trening dodatno usmjeri na učenje i razvoj čovjeku prijeko potrebnih sposobnosti za savladavanje svakodnevnih obaveza, kvaliteta života raste.

6. Koji segment fitnesa te najviše zanima, o čemu najviše čitaš, o čemu najradije predaješ? Što se može očekivati u „veljači 2016.“ od tebe?

Teško mi je izdvojiti određeni segment fitnessa koji me najviše zanima. Dosta me zanimaju metode razvoja pokretljivosti s obzirom na to da većina vježbača imaju određena ograničenja prilikom izvođenja vježbi, a koja se ne mogu ispraviti samom metodikom učenja.

Isto tako kao jedan od dvoje CrossFit Kids trenera u Hrvatskoj trudim se tu metodu funkcionalnog treninga sa djecom implementirati što više u svoj rad. Te metode odlično funkcioniraju i u radu sa odraslima pa uvijek pratim što ima novoga u tom području.

O tome volim i predavati, te ću u na 1. Kongresu Fitnes učilišta u veljači 2016. veliki dio svog iskustva i praktičnih informacija podijeliti sa svima koji žele malo više znati o tome. Sve će biti poznato na vrijeme.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi