fbpx

“Mi smo prava mala fit family” Sanja Frleta

Sanju sam upoznala u Vodicama na fitness i aerobic kampu. Bilo je vrlo očito da je fitnes za nju ljubav i stil života. Pored nje je stajao i njen ljubazni muž Paulo, koji joj je potpora u svakom njenom naumu. Razveselilo me kad sam vidjela Sanjino ime na popisu polaznika u Splitu i što je postala dio Fitnes učilišta. Ona svakodnevno motivira mnoge preko svoje Facebook stranice, a od nedavno i zdravim receptima preko Fitness.com.hr portala. Upoznajmo Sanju.

1. Sanja, upoznajte nas s Vama i kako ste došli do toga da upišete Fitnes učilište?

Ime mi je Sanja Frleta, živim u Šibeniku, 27 godina uskoro 28. Majka trogodišnje curice Karoline i instruktorica grupnog fitnesa uz glazbu. Do ideje za upis na Fitnes učilište sam došla već i prošle godine no nisam bila u mogućnosti upisati. U međuvremenu sam bila na certifikaciji Hard body coach i polako krenula po seminarima i radionicama. Ovo ljeto sam bila u Vodicama na kampu te sam dobila još vise kvalitetnih informacija o učilištu, a ubrzo nakon toga je bio i prijemni za jesenski upis pa sam bez puno razmišljanja odlučila da je sada pravo vrijeme da odem.

2. Mnogima Ste motivacija zbog svoje priče. Koliko je teško ustrajati u ”režimu” treninga i prehrane kad Vas stisnu svakodnevne poslovne ili obiteljske obaveze?

Pa teško je, ali kad se nešto jako voli i hoće onda se nađe način. Nakon poroda mi je glavni cilj bio ojačati leđa jer su me jako boljela, ali nećemo se lagati, i vratiti u formu. Prije poroda sam vježbala u teretani, međutim sada vidim da ipak nije to bilo pravo i kvalitetno vježbanje. Nakon poroda sam krenula istraživati, čitati razne literature. Krenula sam opet vježbati, ali kod kuće, gdje je veliku ulogu igrao moj suprug koji je i sam cijeli život u sportu. Prvo nogomet, ali zbog velikih ozljeda koljena morao je prestati. Međutim sport mu je u krvi tako da samo zajedno nastavili trenirati. Bio je velika potpora u onim ključnim trenutcima kada poželiš odustati i kada ti treba vjetar u leđa da nastaviš. Tako da sam ovaj način života jednostavno toliko zavoljela da ne mogu zamisliti dan bez vježbanja. A i pošto oboje volimo taj način života, puno nam je lakše organizirati se jer provedemo jako puno vremena zajedno. A i kćer s nama vježba također. Tako da smo prava mala fit family ?

3. Koliko je teško od nikakvog znanja o prehrani doći do toga da sami znate prepoznati kvalitetnu namirnicu?

Prehrana je nešto jako jednostavno, a s druge strane komplicirano. Zašto to kažem? Zato što mi hranu uvijek gledamo kao nagradu i jako volimo uživati u njoj. Ja nisam za izbacivanje nečeg iz prehrane.. Nego jednostavno treba naći prave i kvalitetne namirnice i u njima isto tako uživati. Ja sam veliki ljubitelj slatkoga tako da sam krenula s pravljenjem zdravih kolača. Neke sam recepte stavila i na svoj Facebook profil i mojim prijateljima se to svidjelo, pa sam nastavila stavljati i slatka i slana jela. Ima preko 100 recepta koje sam izmislila ili prebacila uz nezdravog u zdravo. Čak sam i na fitness.com.hr počela pisati svoje recepte. Iako priznajem, u zadnje vrijeme nisam toliko aktivna zbog puno obaveza, morat ću opet se malo više angažirati. Bila mi je i ideja napisati svoju malu kuharicu, ali to oduzima previše vremena i financija, pa sam to ostavila za neki drugi period.

4. Uspješno Ste položili za instruktoricu grupnog fitnesa uz glazbu. No, koji tip grupnog treninga najradije vodite i zašto?

Iskreno prije nisam mislila da ću znati odraditi koreografiju i bilo me jako strah na početku. Ali uz naše divne dvije dame prof. Ivanu i Mariju taj strah je nestao. Ali iskreno meni su ipak draži funkcionalni treninzi. To je ono što i ja radim tako da se ipak malo bolje snalazim u tome. Iako teretana je nešto što isto obožavam pa kombiniram to dvoje.

5. Da li ste ispravili neke greške u vježbanju za koje niste mislili da su prisutne, dok niste prošli edukaciju?

Da, naravno. Uči se kroz cijeli život, tako da sam i ja ovdje naučila puno toga. Ali ne samo o greškama u vježbanju, nego i o komunikaciji s ljudima, prehrana, anatomija.. Sve što smo prošli i kroz predavanja i praktični dio je jako korisno. Tako da onaj tko se odluči upisati Fitnes učilište neće sigurno pogriješiti.

6. Koji su ciljevi i planovi? Edukacije? Poslovi? Što donosi budućnost za Sanju?

Uh, toliko želja da ne znam što prije napisati. Definitivno mi je želja upisati na Fitnes učilištu i za instruktora u teretani, ali dok ne upišem potrudit ću se na što više seminara, edukacija otići da se usavršim i naučim što više. Kao što sam već rekla znanja nikad dosta. Naravno želja mi je da suprug i ja zajedno radimo u ovoj struci pa je otvaranje svog studia ili centra još jedna opcija. Ali eto ako ima koji dobar poslodavac koji bi zaposlio nas kao par, otvoreni smo za prijedloge. Mladi smo tako da ima vremena za sve.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...