fbpx

Milan Dotlić – Samson sa splitskih Brda

Milan Dotlić, ili kako ga još zovu ”Samson sa splitskih Brda”, također je jedan od naših polaznika koji su uspješno završili Fitnes učilište. Vrlo vrijedna i skromna osoba kao što se može iščitati iz njegovih odgovora. Pročitajte koje sve planove Milan ima i zašto je powerlifting njegov najdraži sport.

1. Milane, kakvo je vaše iskustvo s Fitnes učilišta i kako to da ste se odlučili upisati upravo naše učilište?

Moje je iskustvo jako pozitivno. Tijekom predavanja sam shvatio koliko zapravo stvari o fitnessu i radu trenera nisam znao, tako da mi je pohađanje učilišta pomoglo da popunim te rupe u znanju. Predavanja su bila zanimljiva i odlično posložena, a jako mi svidjelo to što su obrađene sve bitne stavke vezane za rad trenera u fitnessu.
Vaše učilište odlučio sam upisati kada sam shvatio da bih volio raditi kao trener i nakon što sam pročitao razna dobra iskustva vaših bivših polaznika. U odluci mi je pomogla i lista predavača za koje sam znao da su iskusni te da će mi prenijeti specifično i kvalitetno znanje o radu trenera.

2. Recite nam malo o disciplini kojim se vi bavite?

Trenutno se bavim powerliftingom i Strongman sportom. Powerlifting je klasični sport jakosti s tri discipline, s ciljem podizanja što veće težine u svakoj od njih te na kraju što većim totalom. Kao takav, sport je i odlična baza za ostale sportske aktivnosti jer najbrže razvija komponentu jakosti. Meni je konkretno bio stepenica prema strongman sportu. Taj sport je spoj powerliftinga i olimpijskog dizanja uz komponentu anaerobne izdržljivosti. Disciplina zapravo ima bezbroj jer se bilo koja od klasičnih disciplina poput čučnja ili mrtvog dizanja može izvoditi s različitim tipovima tereta poput debla, kamenja, automobila… Sport je jako dinamičan i zabavan, ali i daleko naporniji od svih sportova kojim sam se bavio, a njih je podosta. Naravno, uz prilagodbu težina ovim sportom se može baviti bilo tko pa su zato sve popularniji treninzi s različitim strongman komponentama. Osim što je zabavan i izazovan, ovaj je sport i koristan u svakodnevici jer dosta vježbi imitira realne situacije iz života.

3. Ušli ste u novi projekt, vaša vlastita teretana. Kako napredujete?

U novi projekt ušao sam s puno entuzijazma i motivacije jer je to nešto što sam dugo želio i planirao. Mislim da će dosta ljudi biti zainteresirano za tip sadržaja koji planiram ponuditi, ali s obzirom na to da cijeli proces još nije završen ne bih išao previše u detalje dok se sve ne privede kraju.
Osim klasičnih problema s papirologijom, većih komplikacija zasad srećom nije bilo te sve ide po planu. Naravno, svi su dobrodošli na otvorenje i bit će o tome obaviješteni na vrijeme. ?

 

4. Da li ste tijekom edukacije primili informacije koje su bile relevantne za vaš napredak u treningu?

Iako se u samom predavanju nismo previše doticali mojih sportova, što zapravo ne bi imalo ni smisla jer bi bilo prespecifično, dosta su mi pomogla novostečena znanja iz kineziološke analize, istezanja, prehrane i kardiofitnessa jer su to stvari koje sam prije površno znao. 

5. Koji tip treninga preferirate i zašto?

Najdraži su mi naravno treninzi snage i jakosti s malo više naglaska na ovu drugu komponentu. Općenito, preferiram treninge s niskim volumenom i visokim intenzitetom, barem što se tiče natjecateljskih disciplina jer je to najbolji način da se za njih pripremim. Iako ih baš i ne volim, obavezno dodam i nekoliko bodybuilderskih vježbi i barem jednu vježbu anaerobne izdržljivosti.

6. Koji je vaš savjet za uspješno bavljenje powerliftingom?

Prije svega, bilo tko tko se želi baviti tim sportom mora shvatiti da je to maraton, a ne sprint. Rezultati ne dolaze preko noći i za njih je potreban dug i kvalitetan rad.
Ako je ikako moguće, bilo bi dobro imati trenera koji će vas voditi jer će se sam izbor tehnika dizanja tereta i tehnika treninga mijenjati tijekom vašeg bavljenja sportom pa je poželjno imati nekoga tko će vas moći objektivno analizirati i poštedjeti nepotrebnog eksperimentiranja. Također bih preporučio da nikako ne zapostavite prehranu i odmor što je jednako važno kao i sam trening, a mnogi od nas su to zapostavljali. I na kraju, ono što vrijedi i za svaki drugi sport, bavite se njime dok god vam je zabavan i donosi vam zadovoljstvo.

Ukoliko imate kakvih pitanja za Milana slobodno ga kontaktirajte …

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi