fbpx

“Najviše volim lica nevjerice mojih kolega kad im kažem da već 2 godine nisam umro od manjka proteina” Marko Samardžija instruktor fitnesa

Marko Samardžija instruktor je fitnesa u teretani i polaznik programa usavršavanja za osobnog i kondicijskog trenera. Ono po čemu se Marko naročito ističe je promocija „održivog načina života“ i to putem vlastitog branda Summa Summarum Fitness. Više o Marku pročitajte u intervjuu:

1. Biti FER-ovac i instruktor fitnesa kombinacija je koju ne viđamo tako često. Kako si se odlučio za promjenu karijere? Možeš li izdvojiti neke specifične motive koji su te pokrenuli u smjeru fitnesa?

Na promjenu karijere odlučio sam se kada sam počeo shvaćati da mi uredski posao na kompjuteru ne paše zbog statičnosti, monotonosti i manjka komunikacije. Paralelno sam učio o treningu i razmišljao krenuti u tom smjeru, no prvo sam morao odabrati koji tip posla bi radio. Svidio mi se osobni trening zbog raznolikosti klijentele i poslovnih situacija te zbog nužne komunikacije i vlastitog aktivnog života. Htio sam biti sam svoj šef i raditi nešto gdje se mogu kretati i pomagati drugima.

2. Kada i kako si se odlučio za program osposobljavanja za fitnes instruktora na Fitnes učilištu?

Raspitao sam se među trenerima i savjetovali su mi Fitnes učilište kao najbolji izbor s obzirom na to da mi je Kineziološki fakultet bio “predugačka” opcija. Raspitao sam se o programu i vidio da je kvaliteta na razini i netom nakon završetka zadnjeg ispita na FER-u otišao sam na prijemni i upisao Fitnes učilište na jesen 2015.

3. Uspješno razvijaš vlastiti brand. Možeš li s nama podijeliti nešto više o tome? Kako si došao na tu ideju? Koja je tvoja vizija i misija?

Summa Summarum Fitness najveći je moj projekt dosad. Izgradnja branda iz nule nije lak posao i stjecanje klijenata najvažnija je vještina uspješnog trenera, a zadržavanje još važnija. Na ideju sam došao jer sam htio napraviti struju fitnesa koja se bavi znanstveno najzdravijim opcijama prehrane i načina treninga, uz mentalno najlakše pridržavanje programa, principa i ideje iza branda. Ideja je održivi način života kroz cijeli život. Protivim se kratkim, brzim i neodrživim programima i zato svojim klijentima nudim fleksibilnost, razumijevanje procesa i znanje kako zadržati sustav treninga i prehrane koji mogu pratiti cijeli život. Moja vizija trenutno je upoznati ljude s važnošću biljnih namirnica i njihovim blagodatima u odnosu na životinjske jer Summa Summarum Fitness brine se također o etici i ekologiji. To je treći stup branda, psihologija iza cijelog fitnessa i kako ostati fokusiran na put, a ne na cilj.

4. Reci nam kako je biti vegan u svijetu fitnesa? Nailaziš li na puno prepreka? Kako se nosiš sa svim začuđujućim pitanjima i komentarima?

Biti vegan u svijetu fitnesa je zanimljivo i izazovno. Najviše volim lica nevjerice mojih kolega kad im kažem da već 2 godine nisam umro od manjka proteina. S komentarima se nosim sve bolje i ne ulazim u rasprave, već pokušavam biti primjer i informirati javnost, one koje zanima, o prednostima biljne prehrane. Prepreke postoje, no samo u organizaciji prehrane i odabiru namirnica, no uz malo truda i iskustva lako je i isplati se zbog dobrobiti koje donosi veganstvo, kao tip prehrane i kao filozofija.

5. Koji je tvoj omiljeni tip treninga? Što najviše voliš raditi sam, a što sa svojim klijentima?

Omiljeni tip treninga je nekakva kombinacija između funkcionalnog treninga i bodybuildinga. Cilj mi je klijentima i sebi razviti bazične sposobnosti i jakost kako bi lakše obavljali dnevne aktivnosti, igrali sportove ili rekreirali se, izgledali bolje i bili zdraviji i dugovječniji. U zadnje vrijeme preferiram trening ravnoteže (stojevi, plankovi, balans ploče, grede…) pošto trenira mozak i tijelo simultano kako bi brzo reagirali u kriznim i opasnim situacijama u kojima može doći do ozljede. Smatram to kao vježbanjem obrambenog mehanizma tijela.

6. Za sad si jako uspješan u onome što radiš, ali ne želiš stati na tome. Možeš li s nama podijeliti neke od svojih planova?

Iz svoje perspektive, tek sam na početku. Prvi cilj koji ostvarujem je otvaranje obrta i legalizacija posla, zatim povezivanje izrade videa i fitnesa preko edukacijskih i demonstracijskih materijala. Zatim, cilj je stvoriti širok krug klijenata i osigurati život kako bih mogao početi ulagati u ostale projekte. Cilj je proširiti zajednicu prirodnih (natural) trenera vegana ili onih koji pokušavaju smanjiti unos životinjskih namirnica kako bi svi napredovali, kao pojedinci i kao društvo. Plan je također dodatno se educirati u smjeru nutricionizma i kineziterapije. Edukacija novih i starih trenera najvažnija je stvar kako bi našoj lokalnoj sredini ponudili što bolju uslugu i rasteretili zdravstveni sustav Hrvatske.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi