fbpx

Ne želimo da dolazak na trening bude ”tlaka” Ivana Bilan, Body Art

Body Art je definitivno dokaz da se može ali je potreban velik trud i rad. Rizik je neizbježan. Pročitajte kako je studio nastao, po kojim principima rade te u kojem smijeru se razvijaju.

1.Kako je nastao Body Art? Koje su bile ”muke po nastajanju”?
Body art je nastao prije 5 godina iz dugogodišnje velike želje da imam svoju dvoranu i da mogu raditi programe koje ja želim i na svoj način. Veliku želju je imala i moja kolegica Marija Stipičić, pa smo se partnerski uputile u realizaciju. Naravno da je problema bilo dosta, ali ako je želja velika nađu se i načini da ih se riješi. Prvi problem je bio adekvatan prostor, a drugi naravno novac. Prostor smo tražile 2 godine. U Splitu se jako teško dolazi do gradskih prostora iako ih ima jako puno praznih, a privatni budu jako skupi. Drugi problem je bio novac. S obzirom na to da smo imale osnovanu sportsko-rekreacijsku udrugu željele smo i raditi preko nje. Ni jedna banka ne želi dati kredit udrugama, poticaj za žene poduzetnice ne ide ženama koje rade u udrugama,… Sreća imamo prijatelje koji vjeruju u nas i oni su nam posudili novac koji nam je bio potreban za adaptaciju prostora i kupovinu rekvizita.

2. Preselili ste u novi prostor. Što je bilo bitno prilikom pronalaska lokacije i prostora?
Vlasnici privatnih prostora se jako često znaju poigravati s najmoprimcima jer su svjesni nedostataka adekvatnih prostora za aerobic i pilates centre. Takvi prostori moraju imati prostoriju od minimalno 80-ak kvadrata koja je pravokutnog ili kvadratnog oblika u kojoj nema stupova, visinu stropa višu od 3.5 metara, prostor za svlačionice, wc, tuševe. Prostor bi trebao biti u prizemlju zgrade ili polu podrumski. Bilo bi i jako dobro da nema stanova odmah poviše, jer glasnija glazba zna biti problem stanarima koji vam onda još dodatno zadaju probleme. Postojanje parkinga u neposrednoj blizini vašeg prostora je neophodno.
Cijena ne bi smjela prelaziti preko 8 eura po kvadratu. Gotovo nemoguća misija.

3. S obzirom na to da je Body Art fokusiran na rad s raznim rekvizitima a ne trenažerima, da li je teško motivirati vježbače na dolazak?

Nije problem ni u trenažerima, ni u rekvizitima, ljude je sve teže motivirati na vježbanje općenito. Kod nas dolaze vježbači koji vole rad u grupama. Mi smo nastojali od centra napraviti ”dnevni boravak” tako da vježbači dolaze ranije i duže se, popričaju. Želimo da našim vježbačima bude gušt, a ne tlaka svaki dolazak.

4. Koji profil vježbača dolazi u studio?

Nemamo određeni profil vježbača. Mi smo otvoreni za sve. Djeca dolaze na korektivnu gimnastiku, većina umirovljenika na zdravstvenu gimnastiku, studenti, ljudi koji rade uredske poslove, direktori, manageri svi oni nađu neku grupni program koji im se sviđa ili se odluče na individualne treninge.

5. Koje kvalifikacije treba imati osoba da bi radila kao instruktor ili trener u takvom jednom studiu ili centru?

Svi instruktori koji rade u Body art-u su završili Kineziološki fakultet ili Fitnes učilište i dodatno se usavršavaju po raznim seminarima. Jako je važno da osoba bude educirana za rad s ljudima. Postojanje Fitnes učilišta je jako olakšalo ljudima put do legaliziranja ovakvog rada jer u 3 mjeseca mogu završiti izuzetno kvalitetnu edukaciju koja će im biti upisana u radnu knjižicu.

6. Što je još novo u Body Art studiu? Očekuju li se neke edukacije ili radionice?
Trenutačno se vikendom u našoj dvorani radi edukacija za instruktore grupnog fitnesa uz glazbu u organizaciji Fitnes učilišta. S obzirom na to da imamo malu dvoranu edukacije koje ja organiziram radim u većim dvorana. Surađujem s drugim kolegama u Splitu koji su svjesni važnosti edukacije na području fitnesa i rekreacije. Nakon Nove godine u goste nam dolazi Aleksandar Miketa koji će održati nekoliko seminara s različitim temama.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...