fbpx

“Neće uvijek biti lako, ali budite uporni, učite, educirajte se i ne odustajte. Uvijek se nađe rješenje.” – Nikolina Bosnar Mandić

S osmijehom se sjetim te generacije kada je s nama bila Nikolina Bosnar Mandić. Uvijek nasmijana, dragog i blagog pogleda, gracioznog pokreta. Kao stvorena za polaznicu na programu osposobljavanja za instruktore pilatesa.

Nakon edukacije Nikolinin se svijet povećao za dvije važne osobe, krenula je u avanturu otvaranja vlastitog centra za vježbanje, a potres i COVID – 19, nisu je zaobišli. Kako organizira vrijeme uz malu djecu i kakav je njen pogled na kvalitetno poslovanje centra rado je podijelila s nama, a ja se nadam da ćete nešto naučiti iz njenog primjera i okušati se u vašoj viziji.

1. Nikolina, završila si edukaciju za instruktoricu pilatesa još u 7. generaciji naših polaznika. I slatko se sjećam tvog već velikog trbuščića za vrijeme nastave i male Lare koja se u njemu skrivala i slušala nastavu. Za početak intervjua prisjeti se kako je to bilo i što se sve od tada dogodilo novo?

Uh, kad se sjetim tih trenutaka čini mi se kao da su se dogodili u nekom drugom životu.  Baš iz razloga jer se jako puno toga promijenilo.

To su svakako lijepe uspomene, sjećam se dobro kako su me svi mazili i pazili  brinuli se da sve bude u redu. I hvala vam na tome.

Upisom na Fitnes učilište zapravo je krenulo novo poglavlje mog života.

Na dan zadnjeg ispita, sjećam se da je bila ludnica jer smo se taj dan suprug i ja vjenčali. Sve je moralo biti strogo organizirano…ispit, frizura, šminka, presvlačenje, pa kod matičara.. I od tad je tako, uspijevamo sve samo s dobrom organizacijom.

Nedugo nakon rođenja Lare otvorili smo fitness centar, Synergy Fitness Centar u Praškoj ulici.

Bilo je mirno dok se nije pojavio COVID-19. Vjerujem da je svima utjecalo na poslovanje. Nas je pogodio i zagrebački potres jer nam je prostor u centru Zagreba.

I dva dana prije potresa, rodila se naša druga kćer, Ema.

Uglavnom.. izazovno, turbulentno i nikad dosadno.

2. Prije koliko godina je nastao Synergy? Jesi li mislila da će sve teći teže ili lakše? Je li bilo čudno dodati online ponudu treninga i kako su to vježbači prihvatili?

Synergy Fitness je otvoren 2016. godine. Sada ulazimo u 6. sezonu. Nismo previše razmišljali dok smo išli u cijelu tu priču, jer mislim da jesmo, ne bi nikad otvorili.

Jedan i drugi smo ostali bez posla i imali smo ograničena sredstva. Imali smo želju, hrabrost i ludu glavu.

Imati svoju firmu nije lako. Oboje smo u istom poslu, na istom mjestu i svaki vanjski utjecaj direktno utječe na oboje. Potrebno je stalno razmišljati kako unaprijediti poslovanje, kako osmisliti marketing koji će privući nove ljude.. jer tko zna o tvom poslu i o tebi više nego ti sam.

Pišemo programe, snimamo treninge, čistimo prostor. I posao je stalno sa nama, preko tjedna, vikenda, godišnjeg… nema stajanja, nema odmora.

Ali…ne bi ništa mijenjali.

Radimo onako kako mi želimo, onako kako smatramo da je ispravno, vodimo svoje poslovanje u smjeru da smo zadovoljni i mi i klijenti, radimo s ljudima koji razmišljaju jednako kao mi. E to je neprocjenjivo.

Obzirom da smo skupili najbolju ekipu vježbača,  uvođenje online treninga nije bio uopće problem. Već smo svi bili svjesni da nastupa novo poglavlje našeg života i da će opstati samo oni koji su spremni prilagoditi se. Vježbačima je bilo stalo da Synergy Fitness opstane i na tome smo im neizmjerno zahvalni.

Neki su i dalje ostali na online opciji, jer im je tako lakše organizirati vrijeme i obaveze, vježbaju gdje i kada hoće.

3. Moram pitati, jer znam da se mnogi treneri/instruktori roditelji muče s istim, kako ste organizirali poslovne obaveze u Synergyu uz malu djecu? 

Obzirom da su nam bake i djedovi daleko, sve obavljamo sami. S troje djece je potrebna dobra organizacija. Bruno nam je već veliki, skoro srednjoškolac pa toliko ne dolazi na posao ali cure nerijetko provedu cijelu smjenu sa nama. Od jutra treba razmišljati što će jesti, koju igračku ponijeti, koliko su spavale..pa ako zaspu putem do doma da već budu nahranjene i u pidžamama. Organizacija, organizacija i samo organizacija. Nije lako ali je izvedivo.

Najviše nam fali, što mislim da i većini, zajedničko kvalitetno provedeno vrijeme. Za to ćemo se još malo strpiti, ali bar je u Synergyu postalo lakše jer smo zaposlili novog trenera, našeg Antu, koji je od velike pomoći.

4. U svojim treninzima uglavnom kombiniraš elemente baleta, jer si balerina, i pilatesa. Kako za tebe izgleda idealan trening, što uključuje?

U mom online programu Powerful&Elegant kombiniram elemente pilatesa i baleta. No u Synergyu je malo drugačije. Ipak smo u centru suprug i ja zajedno, vježbači su žene i muškarci i ne želimo da svatko radi svoj program. Ukoliko netko dolazi na nadoknadu, jer nije mogao prisustvovati svom treningu (a toga bude često) želimo da jednako napreduju i ne osjete preveliku razliku.

Idealan trening za mene definitivno uključuje girju. Uvodni dio prolazim kroz temeljne obrasce ljudskog kretanja, glavni dio s vanjskim opterećenjem i onda završim sa strechingom poput balerine.

5. Je li ti draži grupni ili individualni trening? I zašto?

Kad nam netko dolazi prvi put na trening, uvijek savjetujemo da odrade par individualnih treninga. Od velike je važnosti da usvoje pravilan pokret i utvrdimo koje su slabosti te kuda i kako krenuti dalje. Da li nastaviti s individualnim ili priključiti se grupi. Prednost je svakako što su kod nas male grupe, do 6 vježbača, tako da možemo lakše pratiti pojedinca i njegov napredak.

Jedno i drugo imaju svoje prednosti. Netko bolje funkcionira kao individua, a netko voli malu dozu natjecanja i smatra poticajem ljude oko sebe. A to sve otkrijete na prvom treningu.

6. Što bi poručila budućim polaznicima Fitnes učilišta?

Poruka bi bila.. ako se želite baviti ovim poslom pripremite se na sve. Biti ćete psiholog (češće nego mislite), čistačica, marketing stručnjak, trener.. Neće uvijek biti lako, ali budite uporni, učite, educirajte se i ne odustajte. Uvijek se nađe rješenje.

Sada više nego inače su nam potrebni stručni, kvalitetni treneri koji će podizati svijest ljudima o važnosti vježbanja.

Sretno!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi