fbpx

„Nikad mi nije žao uložiti u tri stvari – edukaciju, putovanja i zdravu hranu.“ – Nikolina Dianežević

Jedna od naših bivših polaznica koja je već godinama prisutna na društvenim mrežama kroz sadržaje o fitnesu, prehrani i putovanjima je Nikolina Dianežević. Vrlo svestrana, optimistična i aktivna uvijek kuje neke nove planove i zadaje si zanimljive ciljeve. Njen prvi intervju možete pročitati ovdje i saznati više o tome kako joj je bilo na edukaciji za instruktoricu fitnesa u teretani. A u nastavku pročitajte što joj se sve dogodilo od tada i kako je biti food/fitness/travel content creator.

1. Nikolina, za one koji te slučajno ne znaju, ukratko se predstavi i reci prije koliko si vremena završila FU?

Bok svima, moje ime je Nikolina Dianežević. Imam 32 godine i prije točno tri godine sam si ispunila jednu od velikih želja i završila edukaciju za Instruktora fitnesa u teretani na Fitnes učilištu.

Inače bi se moglo reći da se bavim i imam interese za svime i svačime, a najveće strasti su mi kuhanje, putovanja, fotografija, healthy lifestyle, fitness i yoga. Radim sezonski kao kuharica na luksuznim katamaranima, a osim toga i kao food/fitness/travel content creator.

2. Do tada si već ostvarila stvarno puno puno toga. A kad sam te pitala za ciljeve u budućnosti navela si: raditi ono što volim, educirati se svakim danom u područjima koja me zanimaju, fitnesu, kuharstvu, slastičarstvu i fotografiji, raditi i kao instruktor, odlazak u inozemstvo i upisivanje internacionalno cijenjene edukacije u kuharstvu, u Cordon Bleu školi u Bangkoku. Što križamo da je odrađeno, a što još dodajemo a da ni nije bilo u planu?

Uh, kad to tako kažeš, postanem još malo svjesnija koliko sam ‘all over the place’  Ali kad ja ne znam drugačije. Oni koji me znaju, znaju da mi nikad neće biti žao uložiti u tri stvari – edukacije, putovanja i zdravu hranu. Dobro, i u motor

E sad, što je od toga svega što si navela ostvareno? Od Cordon Bleu škole u Bangkoku sam odustala, budući da se tip kuhinje koji tamo podučavaju baš ne podudara s onime kako se sada hranim – vegetarijanski i lagano. Prije dvije godine sam kupila jednosmjernu kartu za Tajland i posjetila prijatelja koji je tada pohađao spomenutu školu te odlučila da ipak neću ići u tom smjeru. No, na svojim proputovanjima Tajlandom sam od Kanađanke koja se kao i ja zaljubila u Tajland i u gradiću Pai u kojem sam živjela mjesec dana otvorila restoran, čula za Blue Lotus -školu smještenu u idiličnom dijelu Tajlanda a gdje podučavaju plant-based kuhinju i prehranu. To je bilo u planu za ovu godinu, kao i moguće preseljenje na Tajland ili Bali – no, kako to već biva, korona nam je svima laaagano promijenila planove.

Prošle godine sam tijekom svog četveromjesečnog putovanja Azijom odlučila napraviti malo duži ‘stop’ na Baliju i tamo upisati školu za yoga teachera. U yogu i meditaciju sam se zaljubila tijekom svojih putovanja Tajlandom i odmah znala da se želim i u to dati više i naučiti više. Mjesec dana sam pohađala Bali Yoga School u Ubudu i, iako samo zaista imali pretrpani raspored, uživala sam kao nikad radeći i učeći o još jednoj stvari koju volim. Upravo po završetku yoga škole izbila je globalna pandemija korone te sam na Baliju zapela i duže nego što je to inicijalno bilo planirano, s obzirom da su mi dva puta otkazali let i povratak u Hrvatsku učinili itekako kompliciranim i skupim. Čak sam razmišljala o tome da ostanem tamo jer je Bali zaista prekrasan.

 

Na edukaciji po pitanju zdrave prehrane nisam prestala raditi…štoviše krajem prošle godine sam upisala Precision Nutrition edukaciju kako bi, uz certificiranog fitness i yoga instruktora postala i certificirani nutrition coach. Nadam se kroz mjesec-dva imati i tu diplomu u ruci 🙂

3. Imaš nekoliko svojih profila. Ti si krenula kao bloger dosta rano dok još nije bilo toliko influencera i youtubera. Koliko je zahtjevno biti ažurna na svim profilima i mrežama? Koliko je to ustvari posla iza tvojih recepata, putovanja, videa s treninzima…?

Da, sve je krenulo zapravo sa slasticama i s food content creatingom, gdje sam kao kuhar/slastičar i photo entuzijast, krenula s kreiranjem i ovjekovječivanjem svojih food kreacija. Nakon 4 kuharice s kolačima koje sam radila i silnog pojedenog šećera, odlučila sam da je dosta i počela s vježbanjem te se prebacila na zdravije, fit verzije papice, pokrenuvši svoj IG profil @nikolina.fitlife na kojem objavljujem zdraviju klopicu i fitness/yoga sadržaj. Upravo u tom razdoblju upisala sam i FU.

Kako sam unazad 3-4 godine počela i puno više putovati, pokrenula sam i svoj travel profil s dogodovštinama s putovanja, @nikolina.travellife.

Kada me pitate koliko vremena i truda uzima cijeli taj instagram ‘business’, reći ću vam – puno više nego što biste na prvu pomislili. Od osmišljavanja recepta, nabavke namirnica, pripremanja recepta, food stylinga, fotografiranja pa do edita i gotovog produkta u smislu objave na IG, ponekad je potrebno i do 8 sati. Cijeli jedan radni dan! Za fotke/videe vježbanja ili yoge treba možda nešto manje, ovisi najviše o tome koliko mi vremena ode na editiranje videa. No ja sam na to sve nekako i prestala gledati kao na posao jer zaista u cijelom tom kreativnom procesu uživam i uvijek kemijam nešto novo.

Za content s putovanja je naravno malo drugačija priča…kad putujem sama, content stvaram uglavnom sama pomoću stativa, iako u zadnje vrijeme i s obzirom da putujem i istražujem uglavnom po Hrvatskoj, tu puno pomognu i prijatelji s kojima putujem, osobito frend Robi koji je odličan fotograf i u zadnje vrijeme me uglavnom on fotka, a ja obrađujem fotografije.

Pogađate, redovito voditi dva profila, putovati i uz to još kuhati i vježbati zbilja uzima dosta vremena ukoliko se želi biti redovit, a uz to još stvarati i estetski kvalitetan sadržaj. No to sam ja, to je ono što živim i kako vidim svoju svakodnevicu i prenosim je na druge u nadi da ću možda inspirirati kojom food/travel idejom ili još bitnije, pozitivnim stavom o životu 🙂

4. Na Baliju si upisala školu joge. Malo me iznenadilo kad sam to vidjela jer te poznajem kao energičnu Nikolinu s motora koja je često ispod olimpijske šipke. Kako to da si se odlučila na taj korak nakon što si već bila instruktorica fitnesa u teretani?

Odluka je došla dosta spontano kroz moja putovanja. Na Tajlandu sam bila valjda već 5 puta, a tamo vam svi rade yogu, svi su tako zen i smireni. I wanted a piece of what they have :)) Tijekom putovanja sam uvijek nastojala ne zanemariti tjelesnu aktivnost, tako da sam ili radila bodyweight treninge u hotelskoj sobi, ili joggirala po predivnim pješčanim plažama, ili – radila yogu. Krenula sam nekako sama, kroz videe koje sam nalazila na YT, i uživala u tome koliko me yoga smiri a opet radi na izdržljivosti i fleksibilnosti cijelog tijela. Um se isprazni, a mišići rade –  toliko dobar osjećaj da sam znala da ću se i tu sigurno htjeti educirati i naučiti više, dodajući yogu svojem postojećem fitness znanju. Najbolje se osjećam kad kombiniram jedno i drugo. I fitness, i yogu, i šetnje po prirodi… i bicikl i gym. Nisam baš biće navike i paše mi da uvijek nešto mijenjam 🙂

5. Kao i u prošlom intervjuu moram poželjeti jedan zdravi recept za sve nas i one koji čitaju intervju?

Naravno 🙂

Evo danas ćemo na menu staviti jedan lijepi doručak na kakve sam se navukla na Baliju – smoothie bowl. Ovaj je od špinata i kakaa.

Sastojci (2 osobe):

  • 2 šake baby špinata
  • 2 banane (jedan narezana na ploškice i smrznuta, druga svježa)
  • 50 g borovnica
  • 150 ml zobenog ili rižinog mlijeka
  • 2 žličice raw kakaa
  • 1 mjerica whey ili veganskog proteina od čokolade
  • 1 žličica spiruline
  • 1 žlica maslaca od badema
  • Malo vode ukoliko je potrebno
  • Dodaci po želji za topping

Priprema:

  1. Jednu bananu je potrebno pripremiti ranije na način da je narežemo na ploškice i raširimo u vrećicu za zamrzavanje te stavimo noć prije u frizer da se smrzne.
  2. Sljedeće jutro izblendamo sve sastojke (osim posljednja dva) u blenderu tako da dobijemo kremastu i gustu smjesu bez komadića. Smoothie bowl je malko drugačiji od smoothieja po tome što treba biti nešto gušći jer se poslužuje u zdjelici s raznim dodacima po vrhu, umjesto da se pije kao običan smoothie. Zato tekstura treba biti gušća, no ukoliko je baš jako jako pregusta, slobodno dodajte malo vode.
  3. Prelijte smoothie u zdjelice i ukrasite dodacima po želji. Ja sam koristila indijske oraščiće, borovnice, cacao nibs i zobene pahuljice. Poslužiti i jesti odmah, dobar tek 🙂

6. Kako bi imala materijala za idući intervju 😛 što nagovješćuješ ili priželjkuješ za narednih nekoliko godina?

Želja je sada objediniti znanja iz područja kuhanja, prehrane, yoge i fitnesa te možda u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti (ovisi i kako korona dozvoli ) otvoriti welness oazu koja bi uključivala fitnes i yoga treninge te restoran sa zdravom, vegetarijanskom klopicom. Jedino još ne znam da li će se ta mala oaza nalaziti u Hrvatskoj, ili u voljenoj mi Aziji ️ Vrijeme će pokazati, I guess 🙂

p.s. Nadam se napraviti i barem još jednu kuharicu u skorijoj budućnosti.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...