fbpx

“Atmosfera i raspoloženje na Učilištu osvojili su me na prvu” Nikolina Dianežević

Nikolina Dianežević ne samo da je bivša polaznica Fitnes učilišta koja je pokazala izuzetno visoku i zavidnu razinu znanja i rezultata, već je jedna od najinspirativnijih osoba koja se „našla“ na Fitnes učilištu. Ona je, kako sama kaže da je najjednostavnije reći, „food-blogger“, a kako se našla u ovom poslu i kako se fitnes uklopio u cijelu tu priču, pročitajte u intervjuu:

1. Iznimna nam je čast da nam je tako svestrana osoba poput tebe ukazala povjerenje i odlučila upisati Fitnes učilište. Prije nego dođemo do dijela u kojem si se odlučila završiti osposobljavanje za fitnes instruktora, reci nam nešto o sebi- čime se baviš, koji su tvoji interesi, hobiji i kako si sve to „ukomponirala“ u svoju svakodnevicu?

Ove godine napunit ću 30 godina. Okrugla brojka od koje nimalo ne strepim, štoviše, osjećam kao da moj život tek sada zaista počinje.

Čime sam se bavila do sad?

Studirala sam nutricionizam na PBF-u, a završila Gastronomiju i restoraterstvo na FMTU-u. Kod odabira fakulteta bilo mi je bitno samo da ima neke veze s hranom jer kuham od 10. godine i taman one tjelesne visine koja je bila potrebna da kao mala djevojčica mogu dosegnuti nešto na kuhinjskom pultu ?

Osim fitnessa, moja velika ljubav su dakle kuhanje i slastičarstvo, ali i putovanja i fotografija. Ponekad mi je teško u samo jednoj rečenici objasniti čime se točno bavim, jer sam  sretnica što sam zapravo uspjela većinu svojih hobija objediniti u posao koji volim. Možda je najtočniji naziv za ono što radim – food blogger. Smišljam recepte, pripremam ih, stiliziram gotova jela i fotografiram ih. Unazad godinu dana tome sam nadodala i snimanje te montažu popularnih video recepata.

Do sada sam radila na mnogim projektima.

Kao slastičar sam se okušala na RTL-ovom showu “Tri, dva, jedan – peci!”, na kojem sam u finalu osvojila treće mjesto. Također kao slastičar (i fotograf), radila sam na izradi 4 knjige, odnosno kuharice, za čije sam potrebe napravila i pofotkala preko 600 kolača u 3 godine. Pokrenula sam blog The Slice of Life, na kojem sam bilježila i objavljivala svoje radove i recepte. U sklopu bloga kreirala sam recepte za mnoge naše velike prehrambene tvrtke, kao što su Jamnica, Dukat, Belje, itd. Također na mjesečnoj bazi pišem i svoju rubriku s receptima u jednom našem časopisu.

Kao što možete pretpostaviti, toliki su kolači i fina klopica ostavili i ponešto traga na mom tijelu, te sam se zainatila i odlučila da zaista moram početi ozbiljnije vježbati. Tako je sve krenulo i prema fitnessu.

2. Jedna si od rijetkih ljudi koji se hrabro odluče svoju ljubav i hobije pretvoriti u posao, odnosno karijeru. Tebi je to svakako pošlo za rukom! Što je presudilo toj odluci? Jesi li dugo skupljala hrabrost za krenuti u projekt kao što je tvoja internet stranica?

Jednom kad je “switch” bio prebačen i odluka o vježbanju donesena, nisam se odrekla klopice (ipak sam veliki gurman prije svega), nego sam odlučila ući u “misiju” dokazivanja da i zdrava i fit klopa može biti podjednako zanimljiva, fina, a što je  vrlo bitno, i kvalitetniji izbor za naše tijelo. Ipak je naše tijelo jedino mjesto u kojem moramo živjeti do kraja života, zar ne? Might as well treat it with respect.

Tako da je nekako sasvim logično nastala i moja druga Facebook stranica – The Slice of FIT Life, na kojoj sam vrlo aktivna i na kojoj pišem o svom fitness putovanju te prvenstveno dijelim recepte klope koju osmislim i fotografiram.

Kako izgledaju ti zdraviji recepti/kolači? Obično bijelo brašno i bijeli šećer te nezdrave masnoće mijenjam zdravijim i nutritivno bogatijim supstitucijama. Zato ćete u mojim receptima često pronaći pirovo, zobeno ili kokosovo brašno, te med ili javorov sirup umjesto običnog šećera. Masnoća koju najčešće koristim je ona iz kokosovog ulja i/ili maslaca od orašastih plodova.

Moju Facebook stranicu i recepte primijetila je ekipica s poznatog fitness portala Fitness.com.hr, koja me prije oko godinu dana odlučila zaposliti kao svog kreatora zdravih fit recepata/kuhara istih/fotografa/snimatelja i montažera videa. How cool is that? I sada sam tu. Uskladila sam edukaciju na Učilištu i ljubav prema vježbanju s ljubavi prema zdravoj hrani i fotografiji.  Uživam u tome što radim i to je ono što mi je najbitnije. Treba voljeti ono što radiš, u suprotnom, zašto uopće nešto raditi? Život je prekratak za takve scenarije.

3. Fitnes se „ušuljao“ u tvoj život te je ubrzo postao vrlo važan segment tvog života. Možeš li nam malo opisati put od početka vježbanja do edukacije na Fitnes učilištu?

Uvijek sam nekako ganjala sve svoje hobije i interese (kojih je zaista puno), i mogu reći da sam si do svoje 30-te ostvarila većinu želja i prekrižila ih sa životne “to-do” liste. Na toj listi je do prije par godina bila i stavka o tome kako želim početi vježbati i dovesti svoje tijelo u najbolju moguću formu, jer ono to zaslužuje. Ja to zaslužujem.

Moje fitnes putovanje krenulo je vježbanjem kod kuće. Nakon godinu dana prelazim u gym, te se javljaju sve veći i veći apetiti za znanjem u području fitnesa. Ako već nešto radim, želim saznati više o tome, želim to ispravno raditi i “zaglibiti” malo dublje u materiju. Uvijek sam nekako težila raznim edukacijama i govorila za sebe da se nikad u životu ne bi mogla baviti samo jednim poslom i/ili hobijem. Tako je došla i želja za edukacijom u području fitnesa, gdje mi se kao logičan i najbolji mogući izbor za stjecanje znanja “nametnulo” Fitnes učilište. Odlučila sam otići na Dane otvorenih vrata, a sama atmosfera i raspoloženje na Učilištu osvojili su me na prvu. Odluka je pala. Gotovo 8 mjeseci kasnije, želja za znanjem u fitnesu ne jenjava.

Što se tiče stvari koje volim/prezirem u fitnesu mogu se izjasniti o par stvari. Prije svega, smatram da u fitnesu dva i dva nisu četiri. Nešto što funkcionira tebi, ne mora značiti da će podjednako funkcionirati i za mene. Mislim da je najbitnije biti zdrav i pronaći aktivnost koje će nas prije svega veseliti, bila to teretana, ples, trčanje, biciklizam, boks ili nešto treće. Tijelo i um su itekako povezani, i ako ne uživamo u onome što radimo, vrlo vjerojatno će doći do kontra efekta, odustajanja od aktivnosti i relapsa. Često mi u šali govore da sam luđakinja što mogu provesti i više od dva sata vježbajući, a ja se na to samo nasmijem i kažem – što ću kad to zaista volim i u tome uživam. Tu se vraća moj fokus i koncentracija, imam kontrolu nad svojim tijelom i svemu onom pozitivnom što iz rada na njemu može proizaći. Osim vježbanja u gymu, volim i biciklizam i ples.

Što u fitnesu ne volim? Prije svega ego koji se ne ostavlja ispred vrata gyma, te uvjerenja raznih trenera da je samo i isključivo njihova taktika u kombinaciji s neindividualiziranim pristupom – ispravna. “Nemoj nikako jesti zobenu kašicu za doručak, samo jaja dolaze u obzir!” “Kakve vježbe sa slobodnim utezima, gym je da se radi na spravama” i tome slične konstatacije po meni ukazuju na problem rigidnosti i krutosti po pitanju fitnesa/vježbanja/prehrane, a mislim da su takvi pristupi često potpuno nepotrebni i da ne spominjem dugoročno neodrživi, osobito za rekreativce. Slušajući takve izjave i stavove, brojni rekreativci smatraju da su fitnes i postizanje zdravog tijela zapravo kvantna fizika, te u moru (dez)informacija odustaju i prije nego su krenuli. I to je ono što je najveći problem. Svi žele  brze rezultate, za koje se danas nekako nameću stroge i većinom nezdrave dijete koje jednostavno nisu održive na duge staze. Suprotno tome, zdrava i uravnotežena prehrana je. To nastojim promovirati kroz svoj blog. Nastojim dokazati da se lijepo i fit tijelo i još bitnije, zdrav duh, itekako mogu imati i uz uživanje u kvalitetnoj hrani i bez prevelikih odricanja, ako ga izgradnjom kvalitetne mišićne mase, uvjerimo da radi za nas ?

 4. Jesi li zadovoljna cjelokupnom edukacijom na Fitnes učilištu? Kako su novostečena znanja utjecala na tvoj dosadašnji rad?

Jako sam zadovoljna edukacijom i stečenim znanjem. Od prvog dana mi se svidjela atmosfera na Učilištu te pristup predavanjima i odabir predavača. Ono što mi je osobito dragocjeno i na čemu je bio možda i najveći naglasak tijekom edukacije, su detaljno obrađeni temeljni obrasci kretanja. Obrasci koje svi koristimo u svakodnevnom životu tijekom svakodnevnih kretnji, što ih čini osobito bitnima. Sviđa mi se što je edukacija na Učilištu izrazito orijentirana prema građenju funkcionalne i zdrave osobe, nasuprot promoviranju kakvih fitnes trendova koji dođu i odu.

Profesori su odlični, vidi se da ti ljudi zaista žive fitnes i promoviraju zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko. Smatram da je to nešto što se ne može “fejkati”, a prijeko je potrebno da bi na nekog, bilo učenika ili jednog dana – klijenta, prenijeli motivaciju za zdravim i fit životom.

Ono što mi je nedostajalo na predavanjima su neka dodatna znanja po pitanju prehrane. Budući da sam ful orijentirana na prehranu, logično je zapravo da u tom području uvijek očekujem puno.

5.  Koji tip vježbanja/tjelesne aktivnosti preferiraš? Gdje se vidiš u budućnosti vezano za fitnes, kuhanje, fotografiju i ostale poslove/hobije koje imaš?

Volim biti aktivna i isprobavati nove stvari. Najdraže mi je ako mogu povezati lijep sunčan dan, prirodu i bilo kakvu rekreaciju, čime se samo po sebi nameće da najviše uživam u bicikliranju, šetnjama, planinarenju.

Što se tiče konkretnijih treninga u teretani, prije svega naglasak stavljam na vježbe s opterećenjem. Omiljeni rekvizit mi je girja s kojom se može napraviti veliki raspon vježbi za jakost/stabilnost/snagu cijelog tijela. Prije Učilišta girju uopće nisam koristila u svojim treninzima, a “lajkanje” iste mogu zahvaliti svom super mentoru s Učilišta, Tomislavu Biščanu.

Gdje se vidim u budućnosti vezano za sve hobije koje imam?

Može neko lakše pitanje? ?

Cilj mi je, kao što sam već rekla, raditi ono što volim. Educirati se svakim danom sve više i više u područjima koja me zanimaju, kako u fitnesu, tako i u kuharstvu, slastičarstvu i fotografiji. Voljela bih uskoro početi raditi i kao instruktor, a sljedeće godine je najvjerojatnije u planu odlazak u inozemstvo i upisivanje internacionalno cijenjene edukacije u kuharstvu, u Cordon Bleu školi u Bangkoku. Kod mene se zapravo nikad ne zna što očekivati, sve što radim, radim relativno spontano, ali uvijek s ciljem nekog svog kreativnog/psihofizičkog ispunjenja. Lako je i lijepo zapravo kad čovjek nema gotovo nikakvih ograničenja i strahova u glavi, onda sve nekako ide samo od sebe.

6. Za kraj bi te voljeli zamoliti da s nama podijeliš jedan od tvojih omiljenih recepata!

Hmm… iz arhive svojih  recepata odlučila sam s vama podijeliti jedan fini desert. Radi se o palačinkicama s heljdinim brašnom i bananom. Savršene, zasitne i fine, a opet malo drugačije palačinkice za one koji se zdravo hrane, ili jednostavno vole eksperimentirati s prehranom! Oko ovih palačinkica nema puno posla, a idealne su za zasladiti si subotnje ili nedjeljno neradno jutro.

Recept ide ovako:

Sastojci (za 10-tak manjih, debljih palačinkica):

  • 1 šalica (120 g) heljdinog brašna
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1- 1.5 šalica bademovog mlijeka
  • 1 zrela banana
  • 2 žlice mljevenog lana
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • Kokosovo ulje, za pečenje palačinkica
  • Banane, lješnjaci i med za posluživanje

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – heljdino brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, prstohvat soli i mljeveni lan (lan možete samljeti u kuhinjskom multipraktiku ili blenderu).
U drugoj posudi vilicom dobro izdrobite zrelu bananu (bolje je da je malo zrelija i ne pretvrda).
Dodajte joj med ili javorov sirup i mlijeko te promiješajte. Mokre sastojke ulijte u suhe te ih dobro izmiješajte pjenjačom.
Ako Vam se čini pregusto, dodajte još mlijeka. Smjesa mora biti gušća nego za obične palačinke, ali ne pregusta (nešto kao za američke pancakes).
U teflonskoj tavi ugrijte malo kokosovog ulja te manjom zaimačom stavljajte smjesu na tavu i malo raširite kružnim pokretima. Pecite 4 po 4 palačinkice, ovisno o veličini tave. Pecite ih na umjerenoj vatri dok se ne stegnu s donje strane, a zatim pažljivo pomoću ravne špatule preokrenite na drugu stranu. Smanjite vatru potpuno i pecite još oko 2 minute, pazeći da se ne prepeku.
Pečene palačinke odlažite na tanjur, pokrivajući ih vlažnom krpicom dok sve ne ispečete. Palačinke poslužite s kriškicama banane, sjeckanim lješnjacima i s malo meda. Ili s kojim god namazom/nadljevom želite!

Dobar tek!

Nikolinu možete kontaktirati na sljedeće načine:

Mail: [email protected]

Broj moba: 097/762-9352

Facebook page: The Slice of FIT Life

Instagram page: @thesliceoffitlife

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...