fbpx

Nikada nije kasno za učenje – Ivanka Tokić

Ivanka Tokić iz Kaštela, je po nekima Terminator. ? Žena koja je inteligentna, marljiva, predivno izgleda, majka, stručnjak u svom zanimanju. Pridružila nam se na edukaciji u Splitu sa prošlom generacijom, završila ”odmah” i evo nje opet u klupama. Kaže, nije još ni to gotova priča.

1. Ivanka, medicinska biokemija i fitnes, kako je došlo do ovog spoja?

Pa, prvo sam postala medicinski biokemičar, a tek onda nekakav sportaš – rekreativac. Naime nemam nikakvu priču, da sam se u mladosti bavila nekim sportom i tome slično, bila su to neka druga vremena, ali sam uvijek znala da volim i da sam sposobna za fitnes. Nakon završetka Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu (1995.), radim u Medicinsko biok.laboratoriju “Ivanka Tokić” u Solinu. Prije tri godine sam završila i specijalizaciju iz medicinske biokemije i tako nakon dugo vremena sjela opet – u školske klupe.Tako da mi je bio normalan slijed, nakon završetka postdiplomskog studija, da ponovo nešto učim, pa sam upisala Fitnes učilište. I evo me, opet,kako ja to volim reći -“u školi”. To mi je jednostavno postalo prirodno – učiti!

2. Da li Vam se teško bilo odlučiti na edukaciju na Fitnes učilištu i da li je bilo lakše zbog dolaska učilišta u Split?

Zadnjih 10-tak godina rekreiram se u “Klubu sretnih žena”- Kaštel Gomilica, u raznim programima: Aerobic,Tae bo, Insanity, Zumba. Volim isprobavati različite oblike rekreacije i svi me oduševljavaju. Isprobavajući različite tipove treninga, interesirala sam se preko interneta o svemu u vezi vježbanja. Naravno da mi je moje znanje iz biokemije pomoglo da shvatim sve procese u organizmu tokom vježbanja pa mi je zbog toga bilo i zanimljivije proučavati. Kad sam saznala da Fitnes učilište iz Zagreba dolazi u Split, bilo mi je najnormalnije, prijaviti se, upisati se i učiti.

3. Kada usporedite svoje treninge prije i nakon edukacije, ima li promjene i ako da zašto?

Kada sam upisala Fitnes učilište, još nisam ni imala nekih planova za vođenje treninga, jednostavno sam htjela posložiti svoje znanje biokemije, moje iskustvo kao vježbača i moju želju da naučim i znam. Upisala sam smjer Instruktor grupnog fitnes programa uz glazbu. Uživala sam u svemu, upoznajući svoje kolege, divne profesore, dobivajući obilje znanja i vještina, koje će mi tek poslužiti u praksi kod vođenja grupnih treninga. Naime, od ove jeseni sam instruktorica “Insanity” i “Workout” programa u “Klubu sretnih žena”-Kaštel Gomilica. Dok sam bila vježbač, neopterećeno sam odrađivala treninge i trudila se biti što bolja, međutim sada kao instruktor sam odgovornija, time što moram pripremiti svaki trening i trebam biti primjer “lik instruktora”, te paziti na vježbače da usvoje pravilno izvođenje vježbe, motivirati ih da im trening bude zadovoljstvo, a ne neka teška obaveza.

4. Svima je najteže početi sa treningom a nakon toga i ostati dosljedan. Kako vi pronalazite motivaciju?

Volim vježbati, plesati, učiti, a ljubav prema svemu tome mi je i motivacija da nastavim ovo što volim. Ja sam očiti primjer da nikad nije kasno, jer imati 45 god i krenuti učiti nešto novo, je dovoljna motivacija za svakog da se pokrene i vježba i uživa u svemu tome.

5. Sada nakon što ste uspješno stekli naziv instruktora grupnog fitnesa uz glazbu, upisali ste i za instruktora u teretani. Koji je plan iza svega?
Imam dva sina, teenagera, koji su sada u toj dobi kad ih interesira kako oblikovati tijelo, mišiće. Na njihovu ideju sam upisala i FU program Instruktor fitnesa u teretani. Jer kad mama nauči, pokazat će im kako i koliko. Jedva sam čekala i evo me opet “u školi”, opet učim i guštam. Iza svega neki plan ne postoji, osim možda da sljedeću sezonu upišem i program – Instruktor Pilatesa, koji me također zanima i voljela bih ga bolje proučiti.

6. Vaš kratak savjet iz struke biokemije za one koji se bave fitnesom a žele napredak u znanju?

Biokemija proučava kemiju života, odnosno objašnjava nam život u kemijskim reakcijama. Objašnjava nam što se događa sa hranom, zrakom, što unesemo u organizam, što se događa s našim tijelom kada smo bolesni i kako se mijenjaju te kemijske reakcije. Isto tako nam objašnjava kad vježbamo što se događa sa našim tijelom, kako stvaramo energiju, kako je trošimo, kako se sve održava u savršenoj ravnoteži. Zbog svega toga ne smijemo zanemarivati činjenice o zdravom načinu životaprehrani, vježbanju, jer iza toga stoji znanost koja sve objašnjava, dokazuje i pomaže da živimo zdrav život i da naše kemijske reakcije vode ispravno naš život, koji je sam po sebi – čudo.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...