fbpx

Obrazovao sam se do krajnje titule, ali želio sam cijenjeno obrazovanje iz područja fitnesa Sebastijan Orlić

Doktor znanosti s brojnim sportskim uspjesima iza sebe sada je svom životopisu dodao i diplomu Fitnes učilišta okrunjenu posebnim priznanjem “Certificate of excellence”. Kako se Sebastijan Orlić, naš svestrani polaznik, odlučio za Fitnes učilište i što je sve prethodilo upisu, pročitajte u intervjuu!

1. Moramo priznati da nam se na Učilištu rijetko pojavljuju doktori znanosti, tako da smo posebno ponosni kada nam osoba s najvišim stupnjem obrazovanja ukaže povjerenje. Kako si usklađivao svoje obrazovanje i česte sportske aktivnosti?
Od srednje škole pa do kraja doktorata sam zapravo konstantno barem rekreativno bio u nekom sportu, tako da mi je to bio dio lifestylea i normalan životni ritam, nije bilo nikakvih drastičnih metoda ili kompromisa ?
Tijekom doktorskog studija sam bio zaposlen na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije kao asistent i taj posao za razliku od posla u realnom sektoru i privredi ostavljao je dovoljno vremena da se uz dobru organizaciju uz znanstveni rad bavim i sportom koji mi je najveće zadovoljstvo i strast.

2. Osim karijernih, do sada si zabilježio i veliki broj sportskih uspjeha. Možeš li podijeliti s nama neke od njih?
Sigurno bi izdvojio naslov prvaka Hrvatske u malom nogometu 2014. godine osvojen kao dio stručnog stožera MNK Alumnus i nastup u UEFA-inoj ligi prvaka. To je bila prava škvadra i iznimno velik uspjeh za mali, studentski klub u kojem sam imao privilegiju raditi i surađivati s najvećim stručnjacima kako iz malog nogometa (Mićo Martić, Matija Đulvat) tako i iz područja kondicijske pripreme sportaša (Marino Bašić, Alan Sinovčić). Neusporedivo manji uspjeh, ali ništa manje slađi bilo je osvajanje 3.mjesta na CrossFit natjecanju Croatian Throwdown 2016. u kategoriji timova 35+ s mojom ekipom iz CrossFit boxa CrossFit Superbia koje ovim putem puno pozdravljam.

3. Sport je svakako dio tvog života već dugi niz godina. Kada i kako se dogodio prelazak u fitnes kao takav?
Zapravo sasvim slučajno. Od srednjoškolskih dana sam trenirao nogomet i odbojku pa sam u periodu 2010-2012. godine bio aktivni član jednog kluba odbojke na pijesku. Kako nismo imali uvjete za zimske treninge, preostala nam je samo teretana do iduće sezone. Krenuli smo nas par kolega iz kluba kao totalni početnici, i brzo nam se weightlifting nametnuo kao neophodan za razvoj sposobnosti potrebnih za odbojku na pijesku. Kako u našem gymu nismo imali dobre uvjete za dizanje utega, malo smo se raspitali i eto, jedan je prijatelj završio u jednom dizačkom klubu i danas osvaja medalje na državnim prvenstvima u dizanju utega. Mene je pak put naveo na tada tek otvoreni CrossFit box u koji me osvojio na prvu i tu je zapravo krenula ljubav i pravi prelazak u fitnes.

4. Što te navelo na upisivanje Fitnes učilišta?
Konstantno tražim nove izazove u životu, na profesionalnom planu sam se obrazovao do krajnje titule, a želja mi je bila imati i obrazovanje koje je cijenjeno i priznato iz područja fitnesa. Raspitao sam se o opcijama kod svojih bivših trenera (Tajana Grujčić i Marino Bašić) i sad jako uspješnih kolega (Mario Šiftar) koji su završili Fitnes učilište u prošlim generacijama i svi redom su rekli: “Odi na Fitnes učilište”. Oni su zapravo najzaslužniji zašto sam odabrao baš vašu instituciju ?

5. Tvoje izuzetne radne navike, bogato znanje i izniman trud nisu ostali nezamijećeni od strane predavača Fitnes učilišta te si stoga dobio i “Certificate of excellence”. Jesu li nastava i sadržaj ispunili tvoja očekivanja?
Na certifikat sam zbilja jako ponosan, posebno jer je bio iznenađenje, niti se on dodjeljivao do sad niti smo znali na promociji tko će ga dobiti. Eto, nas par iz 11. generacije je odabrano od strane predavača i instruktora, i zbilja je lijep osjećaj biti prepoznat i hvala im na tome. Razina nastave zbilja je nadmašila sva moja očekivanja, bilo je i iskreno izrazito naporno biti po cijele vikende na nastavi na Učilištu, ali isplatilo se u svakom pogledu. Kvaliteta nastave i količina znanja je iznimna, a sad je na nama da se pokažemo i dokažemo na tržištu uz odličan background koji smo dobili.

6. Možeš li s nama podijeliti neke planove za budućnost? U kojem smjeru želiš krenuti sada kao licencirani instruktor fitnesa u teretani?
Konkretnih planova što se tiče fitnesa za sad nema. Ideja i želja ima mnogo, svakako bi volio opet raditi u sportskom kolektivu koji se natječe na visokoj razini, kako u futsalu tako i u drugim sportovima. Iskustvo s malog nogometa je bilo fenomenalno, i vidim se u sličnom okruženju i u budućnosti. Također, stvorio sam kvalitetna prijateljstva s kolegama iz generacije na Učilištu, možda se i realizira kakva suradnja, bilo bi zanimljivo pokrenuti sportsku priču s nekima od kolega s Fitnes učilišta u dogledno vrijeme ? Naravno, rad kao individualni trener u teretani s rekreativcima i sportašima je vrlo izazovan, imam iskustva i u tom segmentu tako da sam svakako otvoren prema edukaciji i za takvu opciju, jednog dana.

Ukoliko želite kontaktirati Sebastijana, to možete učiniti putem niže navedenih kontakata:
mob: 091 25 10 105
e-mail: [email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...