fbpx

Ovo su polaznici rekli u 2021. godini – I. dio

Za zadnja dva intervjua u ovoj godini odlučila sam napraviti male retrospektive svega što smo saznali o našim polaznicima u 2021.

Tu je bilo intervjua s novim, tek friško ispečenim, instruktorima, ali i s onim polaznicima koji uspješno već nekoliko godina grade svoje poslove.

Pred svima njima je veliki izazov s obzirom na pandemiju. No, snalažljivost, upornost i kreativnost odlike su uspješnih ljudi. Mi za naše polaznike svakako mislimo da su uspješni, jer su unatoč već stečenim zvanjima i zanimanjima imali hrabrosti zakoračiti u nešto novo, nepoznato i kompleksno kroz edukaciju na Fitnes učilištu.

Tako npr. Iva Šarić, koja je dr.sc. filolog, potvrđuje moju raniju rečenicu.

Autorica si tri knjige, raznih stručnih i znanstvenih radova. Pisanje ti ide kao iz rukava. Planiraš li možda to iskustvo, vještinu, iskoristiti za pisanje članaka, blogova o tjelesnoj aktivnosti, pilatesu? Što očekuješ od sebe u tom području?

Moram priznati da sam dobila neke sugestije da svoja iskustava u pilatesu opisujem i dijelim s drugima. Ideja mi se vrlo sviđa, no jedini je problem za sada vrijeme, odnosno nedostatak vremena. Ali, kako se kaže, sve u svoje vrijeme ?

Voljela bih je samo nastaviti. Neka grupa vježbača koji vole i žive pilates raste, da broj vježbača koji su shvatili moj pristup kroz šaljive dosjetke i asocijacije  prihvate moj sat kao priliku za opuštanje i oslobađanje stresa, oslobađanje od  bilo kakvog srama i ograničenja.

A o iskustvu s nastave je rekla – Ono što je meni posebno dobro sjelo, to je ravnoteža opuštenosti i ozbiljnosti, strogosti. Opuštenosti u smislu pristupačnosti nastavnika i svih zaposlenika Učilišta, spremnosti na pomoć u svakom trenutku, prijateljskog, srdačnog ozračja. Bilo je tu puno smijeha, upoznala sam i vrlo zanimljive ljude među drugim polaznicima! S druge strane, predavači zaista ozbiljno shvaćaju svoj posao i nastava je uvijek vrhunski pripremljena i organizirana. Strogost je pak prisutna u smislu zahtjevnosti u svladavanju gradiva, tu jednostavno nema popuštanja i gledanja kroz prste. Ako hoćeš položiti anatomiju, fiziologiju i kineziološku analizu pokreta, treba dobro zagrijati stolicu, nema ti druge!

S druge strane, polaznica Nikolina Dianežević koja je već prije nekoliko godina završila edukaciju za instrukoricu fitnesa u teretani i profilirala se kao kao food/fitness/travel content creator, imala je druge izazove.

Kad sam te prije nekoliko godina pitala za ciljeve u budućnosti navela si: raditi ono što volim, educirati se svakim danom u područjima koja me zanimaju, fitnesu, kuharstvu, slastičarstvu i fotografiji, raditi i kao instruktor, odlazak u inozemstvo i upisivanje internacionalno cijenjene edukacije u kuharstvu, u Cordon Bleu školi u Bangkoku. Što križamo da je odrađeno, a što još dodajemo a da ni nije bilo u planu?

Uh, kad to tako kažeš, postanem još malo svjesnija koliko sam ‘all over the place’ . Ali kad ja ne znam drugačije. Oni koji me znaju, znaju da mi nikad neće biti žao uložiti u tri stvari – edukacije, putovanja i zdravu hranu. Dobro, i u motor.

E sad, što je od toga svega što si navela ostvareno? Od Cordon Bleu škole u Bangkoku sam odustala, budući da se tip kuhinje koji tamo podučavaju baš ne podudara s onime kako se sada hranim – vegetarijanski i lagano. Prije dvije godine sam kupila jednosmjernu kartu za Tajland i posjetila prijatelja koji je tada pohađao spomenutu školu te odlučila da ipak neću ići u tom smjeru. No, na svojim proputovanjima Tajlandom sam od Kanađanke koja se kao i ja zaljubila u Tajland i u gradiću Pai u kojem sam živjela mjesec dana otvorila restoran, čula za Blue Lotus -školu smještenu u idiličnom dijelu Tajlanda a gdje podučavaju plant-based kuhinju i prehranu. To je bilo u planu za ovu godinu, kao i moguće preseljenje na Tajland ili Bali – no, kako to već biva, korona nam je svima laaagano promijenila planove.

Prošle godine sam tijekom svog četveromjesečnog putovanja Azijom odlučila napraviti malo duži ‘stop’ na Baliju i tamo upisati školu za yoga teachera. U yogu i meditaciju sam se zaljubila tijekom svojih putovanja Tajlandom i odmah znala da se želim i u to dati više i naučiti više. Mjesec dana sam pohađala Bali Yoga School u Ubudu i, iako samo zaista imali pretrpani raspored, uživala sam kao nikad radeći i učeći o još jednoj stvari koju volim. Upravo po završetku yoga škole izbila je globalna pandemija korone te sam na Baliju zapela i duže nego što je to inicijalno bilo planirano, s obzirom da su mi dva puta otkazali let i povratak u Hrvatsku učinili itekako kompliciranim i skupim. Čak sam razmišljala o tome da ostanem tamo jer je Bali zaista prekrasan.

Na edukaciji po pitanju zdrave prehrane nisam prestala raditi…štoviše krajem prošle godine sam upisala Precision Nutrition edukaciju kako bi, uz certificiranog fitness i yoga instruktora postala i certificirani nutrition coach. Nadam se kroz mjesec-dva imati i tu diplomu u ruci. ?

Već sada vam je jasno da se među našim polaznicima nalaze, kako sam i ranije navela, zaista osobe koje se ne boje izazova i izaći iz okvira. Skoknite sa mnom do Splita gdje se našao još jedan takav hvale vrijedan primjer.

Ivana i Danijel Krajinović su prošle godine završili Fitnes učilište i upustili se u avanturu Fitness turizma u Hrvatskoj. Oboje su magistri poduzetništva i zaljubljenici u fitnes koje standardne teretane nikada nisu zanimale.

Kao poduzetnici pokrenuli ste jednu inovativnu priču, barem što se Hrvatske tiče. Podiglo se veliko zanimanje. Čak su i neke tv emisije popratile zanimljive početke vašeg projekta. Što je Fitness Beach?

Da, zapravo se veliki hype stvorio slučajno zbog Covid-a. Kada su se zatvorile teretane u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, mi smo bili jedina teretana koja je radila na području od 4.500 km2. Fitness Beach je inovacija na našem tržištu, ušli smo u fitness turizam na mala vrata, i plan je proširiti po cijeloj obali. Radi se zapravo o komercijalizaciji ideje Života Na Vagi, odnosno kampovima za mršavljenje. Fitnes Beach je teretana s najljepšim pogledom, raj za sve trenere i ljude koji vole fitness i zdrav život, gdje imaju priliku uživati u spoju prirode, sunca, mora i fitness-a. Sve sprave su od drveta, što nas brendira na jedan način, nemamo ogledala u teretani i takav ugođaj treninga je ono što se ne može doživjeti nigdje u Hrvatskoj.

Pred kraj svog intervjua dali su jedan zanimljiv savjet kolegama instruktorima – Da ne odustaju od svojih snova. Kažu da prosječan čovjek umre u 25. godini, a sahrane ga u 75. godini. Pratite trendove, prepoznajte prilike, iskoristite svoje talente. Dolazi dinamično vrijeme, za uspjeh u svijetu instruktora i trenera je potrebna diploma Fitnes učilišta, laptop i pristup internetu.

Talent je nešto što iduća polaznica ima na pretek. Prvenstveno je plesačica, a uz to se bavi još sviranjem, pjevanjem i crtanjem. Vrlo mlada Sara Stanković iz Zagreba, upisala je edukaciju za instruktoricu grupnog fitnesa uz glazbu. Viđenje treninga joj se nakon edukacije na Fitnes učilištu promijenio.

Surađivala si našom bivšom polaznicom Rebekom Krajinović, plesačicom i koreografkinjom. Koji plesni stil preferiraš od svih u kojim si se okušala?

Od plesnih stilova sam probala skoro sve. Počevši od baleta preko folklora pa sve do hip hopa. Međutim, najdraži mi je suvremeni ples kojim se najduže i bavim.

Primijetila sam da i plesu drugačije pristupam od kada sam završila Fitnes učilište i sve je nekako dobilo ozbiljniju dimenziju. Biti profesionalac znači konstantno ulagati u sebe. To vidim i u Rebekinom primjeru koja je zaista inspiracija svim plesačima bez obzira na uzrast.

Složit ću se sa Sarom da je cjeloživotno usavršavanje potrebno svima, a pogotovo onima koji žele biti izvrsni u nečemu.

Tako razne edukacije odabire Martina Presečan, polaznica koja je završila programe edukacije za instruktoricu fitnesa u teretani i instruktoricu grupnog fitnesa uz glazbu. Nakon toga je postala instruktorica joge te se posvetila edukacijama iz nutricionizma. Tako je sada i nutritivni savjetnik.

Koji bi savjet dala našim instruktorima kako da motiviraju vježbače na bolju prehranu?

Imam osjećaj da ljude najviše motivira činjenica koliko prehrana utječe na zdravlje i generalno poboljšanje životne kvalitete i da što god mi odlučili – održavati kilažu, povećati mišićnu masu ili smršaviti – sve leži u prehrani. I konstantno ponavljam svojim dragim klijentima pa i svima oko sebe da je potrebno stvarati naviku jer je jedino ona održiva i gura nas naprijed i da sve što odlučimo učiniti za sebe bude dugoročno. Motivacija i disciplina bez navike su prolazne. ? 

Trenutno se educiram i razvijam nove recepte na svakodnevnoj bazi.  Preselila sam se na Bali, ali zbog cijele situacije zbog pandemije trenutno sam opet u Hrvatskoj. 

Nadam se da naši budući i trenutni polaznici prate savjete koje im iskusniji kolege nude jer mogu naučiti iz toga i lakše sami krenuti u svoje projekte, ideje ili poslovne avanture. Iz ovih odgovora mogli ste zaključiti da su mogućnosti nebrojene. Sve ovisi o vama samima i hrabrosti da započnete neku svoju priču. Tko zna, možda ću iduće godine baš s vama raditi intervju?!

Budite #committedtoexcellence uz Fitnes učilište i sretni vam nadolazeći blagdani.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...