fbpx

Pametno papajte, ali uživajte u hrani – Tea Premoša

Tea Premoša je bivša polaznica koja je već imala naziv instruktorice grupnih programa, ali njena želja za učenjem je bila jača. Upisala je i Fitnes učilište. Primarno, Tea je nutricionist. Spojila je zdrav i siguran trening sa zdravom prehranom. Zvuči idealno. Što preporučuje za prehranu, kakve treninge voli i koje su joj ambicije, poručila je u ovom intervjuu.

1. Tea, ti si nutricionist po struci. Sada i instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Reci čime se se sve do sada bavila i kako je to dovelo do upisa na Fitnes učilište?

Lijep pozdrav, tako je, završila sam Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF), smjer nutricionizam te nisam “samoprozvani” nutricionist kojih danas, svi znamo, ima mnogo. Moja zainteresiranost za hranom oduvijek je postojala, od toga kako se hrana proizvodi, što to u njoj ima, kako ona djeluje na naš organizam itd. Bilo je tu još bezbroj pitanja na koja sam htjela odgovore te je moja konačna odluka u vezi upisa na fakultet bila PBF.

Tijekom studiranja krenula sam na grupne programe vježbanja uz glazbu, tzv. „aerobik“. Zavoljela sam taj način vježbanja, raznolikost koreografija, motivirajuću instruktorica kojoj se diviš, glazba uz koju zaboraviš da vježbaš i uvijek pozitivna atmosfera cijele grupe. Već tada odlučila sam upisati Program za osposobljavanje instruktora aerobike i postala aerobik instruktorica 2012. godine.  Tada sam vodila grupu “tae-do” u Taekwondo klubu Jastreb. To zapravo nije bio klasičan aerobik sat, već vježbanje za stariju populaciju, vježbe za prevenciju osteoporoze i sl. Tadašnje znanje mi je omogućilo da moj sat bude kvalitetan, iako kad se sjetim prvog vođenja ajme… Ali sad se smijem kad se prisjetim toga. Od tada sam vodila dosta zamjena i svaki put je onaj osjećaj kad staneš ispred grupe, koja jedva čeka da zajedno „ubijete“ cijelo tijelo, zaista predivan. Zadnju godinu dana studiranja odlučila sam isprobati nešto novo te upisala CrossFit, tada, a i danas vrlo popularan. Nakon što sam diplomirala radila sam kao pripravnica-nutricionistica u Županijskoj bolnici Čakovec. Međutim završila je i ta godina te sam odlučila vratiti se u Zagreb, a u tome mi je pomogla odluka da se upišem na Fitnes učilište te obnovim i nadogradim svoje znanje kao instruktorica aerobike. Na odluku o izboru je utjecao i moj tadašnji instruktor te bivši polaznik Fitnes učilišta, Jura Soldat, na čemu mu hvala.

2. Međimurka si. Iz osobnog iskustva znam da je kod vas neiscrpna zaliha preukusnih jela i vina. Kako ti to komentiraš sa strane nutricionizma?

Tako je, kod nas vina i hrane uvijek ima u izobilju, što je s jedne strane super, no nažalost, smatram da upravo to izobilje i “prežderavanje” ljudi danas, dovodi do niza bolesti pa s te strane to baš i nije super. Drago mi je što se kod nas uvijek pripremaju kuhani obroci i to je nekako normalno, dok je npr. u Zagrebu situacija prilično drukčija, neznatan broj obitelji ima vremena za svakodnevno kuhanje, pekara ima na svakom uglu i one su postale glavnim dijelom prehrane, što naravno, nije ni približno “zdravo”. I sama živim u Zagrebu, ali se potrudim i odem do tržnice (kad od doma ne ponesem hrane 🙂 ) i sama pripremam obroke.  Mislim da je umjerenost, ravnoteža i raznolikost ključ svega. Treba uživati u jelu, ne provoditi nikakve dijete, ako za to nema potrebe (bolesti, sportska natjecanja i sl.).  A crno vino može, jer zbog svog sastojka resveratrola ima mnoge pozitivne učinke na naš organizam kao što su, antioksidativno djelovanje, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i dr., no svi znamo u kojoj količini, 100 ml za žene, a 200 ml za muškarce :).

3. Da li je porasla svijest o zdravoj prehrani u odnosu na proteklih 10,15 godina?

Svijest o zdravoj prehrani itekako je porasla zadnjih 10, 15 godina. Ljudi sve više shvaćaju da je bitno što unose u svoj organizam te da o tome ovisi kako će se osjećati i koliko će energije imati kroz čitav dan. Nažalost, na internetu možemo pronaći pregršt članaka i dezinformacija koji su dosta zbunjujući za svu populaciju te na kraju ostaje i dalje upitnik u glavi što jesti, a što ne. Nutricionizam kao struka još uvijek nije dovoljno prepoznata, ali definitivno svijest je svakako porasla te sada već skoro svaka bolnica ima barem jednog zaposlenog nutricionistu te se nadam da će se tako i nastaviti te će uskoro svaki vrtić, škola, prehrambena industrija, fitnes centar imati svog nutricionistu.

4. Kakve treninge ti preferiraš i kakve obroke kombiniraš za sebe?

Pa eto nakon ljubavi prema aerobiku našla sam se na CrossFitu, gdje me kombinacija vježbi snage pa sve do vježbi iz gimnastike jako privukla. Nakon toga eto me opet na grupnim treninzima kao što su body pump, intervalni, kružni, fat burning, tae-bo, Pilates itd. Uz to jako sam zavoljela i yogu koju prakticiram barem 1-2 tjedno uz druge treninge. Što se tiče obroka, najdraži mi je doručak, blendanje smutija (pogotovo sad ljeti), uz par žlica moje domaće granole i kava ili zeleni čaj. Ručak također sama pripremam, ljeti preferiram veliku zdjelu lisnatih salata pa što se nađe, s piletinom, špekom, kuhanim jajima, avokadom, feta sirom, kozjim sirom, povrćem… Nađu se tu i rižoto, heljdoto, proso s povrćem i nekim mesom, tortilje, jaja, ričet, variva itd. Od slatkog pripremam npr. kuglice od orašastih plodova, s kakaom, kokosovim brašnom i bananom ili pak proteinske pločice, volim i sirove torte itd. Nađe se tu svega, rado kemijam i eksperimentiram, sve mi je puno bolje od klasike.

5. Kako ti je bilo na edukciji za IFG i što ti je najviše pomoglo da budeš bolji instruktor nakon edukacije?

Prezadovoljna sam znanjem svih predavača i hvala im što to prenose i dalje. Definitivno sam mnogo naučila, nešto i ponovila (prehrana :)). U kratkom vremenu uz izvrsne predavače i dobro složen cijeli program, uz izuzetno drage i stručne mentorice, Anu Matejak i Mirnu Radojčić ništa nije bilo teško. Zadaće su se uvijek pisale i uvježbavao praktični dio te uz njihove savjete i ispravke eto mene kao instruktorica grupnog fitnesa uz glazbu ;).

6. Kakvi su planovi i što bi voljela ostvariti u narednih godinu dana?

Nadam se da ću ubrzo imati svoju grupu koju ću voditi i s kojom ću zajedno rasti i razvijati se. Voljela bi spojiti nutricionizam i tjelesnu aktivnost koji su ionako nerazdvojivi. Kao nutricionista pišem programe prehrane, volim savjetovati ljude, učiti ih pravilnim prehrambenim navikama, pisati članke, dijeliti recepte… A kao instruktorica želim uvijek vježbati i motivirati ljude te im olakšavati nositi se sa stresnim situacijama koje su najveći „ubojica“ u današnjem svijetu. Ukratko volim raditi s ljudima te širiti dobru energiju i zadovoljstvo bavljenja tjelesnom aktivnošću i „pametnog“ jedenja.. Također i dalje ću polaziti različite sportske konvencije, kongrese nutricionista te pratiti novosti kako u sportskom tako i u svijetu nutricionista te učiti i raditi na sebi. I da, htjela bi jednog dana položiti i za instruktoricu Pilatesa… a možda i za instruktoricu yoge, jer ne znam što mi je draže 🙂 .

Ljudi odlučite se za neki oblik tjelesne aktivnosti, kojih danas ima bezbroj, svatko može pronaći nešto za sebe i odvojiti sat vremena dnevno. I pametno papajte, ali uživajte u hrani, jer „Treba jesti da bi živjeli, a ne živjeti da bi jeli“.

KONTAKT:

Mail:   [email protected]

Instagram:   teapremosa

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...