fbpx

Pozitivni učinci vježbanja daleko nadmašuju lijep izgled i „savršeno“ tijelo” – Larisa Drinković Škalic

Na kongresima Fitnes učilišta volimo vidjeti neka nova lica koja sudionicima definitivno imaju što za prenijeti. Tako vam ove godine predstavljamo Larisu Drinković Škalic, osnivačicu uspješnog pulskog centra Pump’n’Jump. U svom dugogodišnjem iskustvu u svijetu fitnesa puno je toga prošla i naučila te se razvila u inspirativnog stručnjaka. Što vam ima za reći, pročitajte u intervjuu:

1. U svijetu fitnesa si već više od 25 godina i stalnim obrazovanjem i usavršavanjem si došla do titule cijenjenog stručnjaka u svom području. Možeš li se kratko predstaviti našim čitateljima?

Čitavu svoju 25-godišnju fitnes karijeru gradila sam u vlastitom centru u Puli. Na području svog djelovanja posvetila sam se istraživanju svijeta fitnesa te vlastitih mogućnosti. Volim isprobavati, učiti i usvajati nove sadržaje i vještine. Diplomu trenera fitnesa stekla sam pri kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Licencirani sam trener aerobika i Pilatesa s bogatim iskustvom u oba programa. Prije 10-ak godina, krenuvši s individualnim programima vježbanja, osjetila sam potrebu da svojim klijentima ponudim više od samog vježbanja te širim znanja iz područja prehrane i masaže kroz tečaj za nutricionizam te Thay yoga masažu. Naprosto, edukacija je važan segment u ulozi trenera i uvijek sam spremna za nova znanja. Ako nešto jako voliš, a ja zaista volim svoj poziv, onda ti je to stalna životna inspiracija, zar ne?

2. Kada si pokrenula vlastiti centar? Koliko je to bio zahtjevan proces?

Moje prvotno zanimanje je odgajatelj djece, no uz stariju sestru koja je završila kineziološki fakultet u Ljubljani, započela sam svoju fitnes karijeru prije punih 25 godina u vlastitom centru. Ljubav prema aerobiku (i dan danas obožavam ovaj program!), vodi me na studij za fitnes trenera pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Nakon 5 godina uslijedilo je širenje poslovanja te otvaranje još jedne dvorane. Danas Pump’n’Jump nudi 4 dvorane, tri za grupne te jednu za individualne programe vježbanja na 3 lokacije te izvrstan tim od 10 trenera. Vodim uravnotežen život, nastojim stvari raditi polako i promišljeno te u svemu naći umjerenost, pa je tako i rast mog poslovanja pratio isti ritam.

3. Koja su temeljna načela vježbanja kojih se uvijek pridržavaš i za koje smatraš da su krucijalni u svakom trenažnom procesu?

Tri su osnovna načela koja opisuju moju filozofiju vježbanja:

– sigurnost

– umjerenost

– kontinuiranost

U posljednje vrijeme u medijima se naglašava i stvara slika kao da su rezultati vježbanja mjerljivi samo u centimetrima i kilogramima.

Naime, pozitivni učinci vježbanja daleko nadmašuju lijep izgled i „savršeno“ tijelo. Oni donose neprocjenjivu tjelesnu i mentalnu dobrobit.

4. Koji programi su trenutno ponuđeni u tvom centru? Kako komentiraš konstantnu promjenu trendova u svijetu fitnesa i koliko je zahtjevno pratiti te sve trendove (one koje smatraš vrijednima) iz pozicije vlasnika i voditelja centra?

U želji da svakom pojedincu omogućimo vježbanje bez obzira na dob, spol, tjelesnu kondiciju, afinitete ili pak određeno zdravstveno ograničenje, u našem centru nudimo 10 različitih programa vježbanja, od vježbi za trudnice, korektivnu gimnastiku, programe body&mind karaktera kao što su Pilates, joga i M Body motion (autorski program naše kolegice Marine Škrobot), te funkcionalne treninge kao što je npr. trx, a za one koji vole trening uz glazbu i ples, tu su u ponudi aerobik i zumba.

Kada govorimo o trendovima, rekla bih da pratim trendove! Volim istraživati i isprobavati nove stvari i vrlo ću rado prigrliti sve ono što je valjano, što će mojim klijentima donijeti dobrobit, a samim time se to pozitivno odražava i na poslovanje centra.

No vrlo bih rado s vama podijelila dio iz naše zadnje statistike najatraktivnijih programa u našem centru po broju polaznika i broju formiranih grupa. Riječ je naime, upravo o korektivnoj gimnastici, programu kojeg u našem centru provodimo punih 25 godina i broj grupa se iz godine u godinu povećava.

Činjenicu sam vam iznijela. Trendovi su, po mom mišljenju, najčešće prolaznog karaktera.

5. Možeš li nas kratko uvesti u temu o kojoj ćeš predavati na 4. kongresu Fitnes učilišta?

“Fluidnost kroz balans” naziv je radionice na kojoj ćemo, uz upotrebu meni trenutno najdražeg rekvizita – disco sit (balans jastuk), odraditi trening s naglaskom upravo na vježbe balansa ili ravnoteže. Vježbanje na ovoj nestabilnoj podlozi vrlo je izazovno, poput kakve igre u kojoj testiramo vlastite sposobnosti, a za uzvrat dobivamo izvrstan trening za naš um i tijelo. Znatan je utjecaj na osnaživanju dubokih mišića stabilizatora, jačanju ligamenata i tetiva, a kroz trening će se konstantno ispreplitati vježbe snaženja, istezanja, koordinacije te vježbe pokretljivosti. Prelazi iz jednog pokreta u drugi odvijat će se vrlo fluidno, a u progresiju će se ulaziti vrlo postepeno što će nam dati osjećaj da smo snažni, ali nas istovremeno dovesti i do stanja potpunog mira.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...