fbpx

“Predavači su bili prijateljski nastrojeni, spremni pružiti veliku količinu znanja, ekipa je bila odlična i sva predavanja su mi bila zanimljiva, počevši od anatomije” – Anja Pleše

Za malu promjenu za danas smo pripremili intervju s našom damom Anjom Pleše.
Anja je magistrica ekonomije i strastvena CrossFitterica te instruktorica fitnesa u teretani. Anja nam je ispričala kako joj je bilo na nastavi i što joj je bilo najzanimljivije, zašto trenira rano ujutro te koje su prednosti toga, podijelila je s nama radosnu vijest i kako je ona utjecala na njene treninge. Detalje pročitajte u našem intervjuu s Anjom.

1. Anja, po zanimanju ste magistra ekonomije i radite u struci. Oduvijek ste rekreativno bili u sportu, ali Crossfit Vas je „osvojio“. Koji je bio Vaš prvi susret s CrossFitom, što te najviše privuklo?

Prije Crossfita bavila sam se raznim sportovima, najviše biciklizam i teretana. No, teretana mi je postala dosta monotona, odrađivanje serija i treninga po mišićnim skupinama i više manje vježbaš sam sa sobom. Trebala mi je neka promjena te sam krenula na grupne treninge želeći vidjeti kako stojim naspram ostalih aktivnih vježbača. Prvi trening je bio „vatreno krštenje“, upravo je taj dan bio jedan od jačih WOD-ova na repertoaru, i trener je kasnije rekao da je mislio da se neću vratiti . Ali, mene je upravo to osvojilo, ta dinamika i intenzitet treninga, borba sa samim sobom, a opet razvoj snage i izdržljivosti, sve u jednom. Također, treniranje u grupi s ljudima koji također žive taj sport, na kraju smo svi postali super prijatelji, tako da sam Crossfitom dobila i odličan način rekreacije, natjecanja, ali i ispunjen društveni život.

2. Trenirali ste u jutarnjim satima (svaka čast!), možeš li nam reći par savjeta kako se motivirati i koji su benefiti ranojutarnjeg vježbanja?

Kako se nas par zbilja zaljubilo u taj sport, i napredak je bio brzo vidljiv, počeli smo malo više otkrivati Crossfit te smo počeli s malo naprednijim treninzima, a kako nam je svima jedini slobodan termin bio prije posla počeli smo s treninzima u 5h ujutro. Benefiti jutarnjeg vježbanja su odličan način razbuđivanja s nečim što zbilja voliš raditi, već razgiban i aktivan dolaziš na posao napunjenih baterija, a i nakon posla imaš cijelo popodne slobodno za obitelj, prijatelje, hobije, druge stvari koje te vesele.

3. Kako je jedna ekonomistica i CrossFitterica odlučila upisati Fitnes učilište?

Iako sam po struci magistra ekonomije, te radim u računovodstvu, ipak sam cijeli svoj život sportski aktivna, te sam željela steći i neko osnovno formalno znanje i na tom području, naučiti nešto više o ljudskom tijelu, mišićima i kojim vježbama su točno koji aktivirani te kako programirati treninge i pravilno izvoditi vježbe. Također, kako sam počela postizati neke vidljive rezultate, čak se i prijavljivati na natjecanja u funkcionalnom fitnesu, mnogi su to zamijetili te me počeli ispitivati za savjete. No kako nisam bila sigurna u neke odgovore te mi je falilo samopouzdanja i znanja da im pružim kvalitetnu informaciju odlučila sam se za neku vrstu formalnog obrazovanja te sam se po preporuci trenera koji je bio u jednoj od prvih generacija, odlučila na Fitnes učilište.

4. Kakva su tvoja iskustva s nastave, što ti je bilo najzanimljivije, jeli bilo izazova, jesi li zadovoljna dobivenim znanjem?

Iskustva s nastave su zaista pozitivna, kroz predavanja sam puno toga naučila, ali u uvidjela da sam i dosta toga znala baveći se sportom sve te godine. Predavači su bili prijateljski nastrojeni, spremni pružiti veliku količinu znanja, ekipa je bila odlična, tako da sam s veseljem svaki vikend putovala u Zagreb. Zaista mi je sve bilo zanimljivo, počevši od anatomije, toliko sam upijala svaku riječ da sam već na prvom predavanju zapamtila sve kosti na tijelu . Svaki predavač je bio drukčiji, ali podjednako zanimljiv.

5. Dolaziš iz Skrada, malog mjesta u Gorskom kotaru, za naše buduće polaznike koji žive u udaljenijim mjestima od održavanja nastave, možeš li podijeliti s nama kako si uskladila odlaske na nastavu, obaveze na nastavi i posao?

Pa zapravo sam na razredbeni ispit krenula u Rijeku jer mi je to bliže mjestu gdje živim, no kako su mi u Rijeci ponudili početak nastave na jesen, a ja nisam mogla dočekati da krenem, odlučila sam se za Zagreb kako bih već na proljeće mogla krenuti. Putovanje mi je nije bio veliki problem pošto je nastava bila jako blizu autoputa te se nisam morala probijati kroz gradsku gužvu; sat vremena po autoputu i još bih putovala kraće i od nekih kolega koji su živjeli u Zagrebu. No, ta tri mjeseca su zbilja bila ispunjena, posao, treninzi, predavanja, učenje, ali zaista ništa nije bio problem kada s veseljem i željom učiš ono što želiš i što te zanima, vrijeme jako brzo proleti. Par tjedana nakon što je počela nastava, doznala sam da sam trudna, no srećom nije bilo velikih mučnina što bi me sprječavalo da redovito dolazim, tako da sam i na nastavi uspjela biti prisutna 100%.

6. Za kraj, podijelili ste s nama da očekujete prinovu krajem 2019. godine, od srca čestitamo! Jeste li aktivni u trudnoći, ako jeste možete li podijeliti s nama i budućim aktivnim mamama svoja iskustva?

Hvala 🙂 Naravno da i u trudnoći nastojim biti aktivna, sa smanjenim intenzitetom i opterećenjem, treninzi ipak nisu toliko zabavni, ali glavno da su mišići aktivirani i da je tijelo i dalje u pokretu, u kombinaciji sa zdravom prehranom, smatram da je to idealan način za trudnicu da ostane u formi i kasnije nakon poroda da se lako vrati prijašnjoj trening rutini.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.  

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...