fbpx

Profesionalan pristup i detaljna briga o centru – Stane Barun

Ovaj mladi biznismen iz Kutine je kroz cijelu svoju nevjerojatno bogatu poslovnu karijeru imao jednu konstantu. Sport i rekreaciju. Svoj dječački san fitnes instruktora ostvario je završetkom školovanja na Fitnes učilištu za instruktora grupnog fitnesa uz glazbu te je konačno instruktor i direktor fitness centra (Pro Forma) i dječje rođendaonice (Pro Forma Junior) u Kutini.

1. Stane, vi ste primjer kako se trud uvijek isplati. Uz sve poslovne obaveze koje imate, upustili ste se još i u edukaciju koja zahtjeva mnogo provježbavanja svega naučenog. Kako je sa vaše točke gledišta prošlo to sve?

Iako zvuči kao poštapalica – trud se zaista isplati! Možda nas i neće odvesti uvijek onamo kamo i kako smo to mi zamislili, ali uvijek treba biti oportunist i ostaviti prostora da nas ostali parametri povuku na stranu koja je možda u konačnici i neusporedivo bolja i isplativija od zamišljene… U početku sam se posvetio isključivo menadžmentu i marketingu kluba, a programe sam prepustio stručnim osobama iz tog područja. Iskustvo iz drugih poslova govorilo mi da to što dobivam od njih nije dovoljno da bi se opstalo na tržištu uz nelojalnu konkurenciju. Smatrao sam da je znanje tih ljudi zapelo sa završetkom njihova školovanja, a u ovom području to je kapitalna pogreška. Riskirao sam. Zahvalio sam im se na suradnji i hrabro krenuo u to sam. Cjeloživotno iskustvo u sportu i rekreaciji bilo mi je dovoljno za početak, ali nedovoljno za nastavak rasta i razvoja kluba. Tada sam po preporuci poznanice proučio Fitnes učilište. Ali i ostala učilišta. U tom moru apstraktnih naziva, Fitnes učilište mi je ulijevalo najviše povjerenja. Došao sam s mišlju da ću obaviti tu formalnost “radi papira”, a ustvari dobio prijeko potrebno znanje! Na kraju je sve ispalo bolje nego da sam sve sam režirao.

2. Direktor ste fitnes centra, sada i instruktor. Koji su izazovi s kojima se susrećete a koje situacije su ”nagrada” i motivacija u ovom poslu?

Vrlo je specifičan posao. Zahtjevniji od većine zanimanja koja sam obavljao po mnogočemu. O odgovornosti da i ne govorim. Radim s jako različitim ljudima. Različitih želja, karakternih osobina, kroničnih ozljeda, nivoa utreniranosti… Ipak, svakih nekoliko stižu različiti načini zahvalnosti. Posebno sam ponosan na članove koji mi se pohvale prestankom bolova u vratnom i lumbalnom dijelu kralježnice, prestankom glavobolja, normaliziranjem tlaka, ojačanim imunitetom, boljim raspoloženjem i zadovoljstvom samim sobom. Volim kada mi se članovi povjere o gubitku kilograma, da su dobili kompliment ili obukli komad odjeće u koji nisu mogli stati desetljeće. Rekao bih da se podjednako veselimo njihovu napretku. To je moja motivacija za još predaniji rad.

3. Kakve programe preferiraju vježbači u vašem centru i kakvo je vaše mišljenje o stalnoj modi ”najnovijih” programa za vježbanje?

U mome centru različiti vježbači preferiraju i različite programe. Imamo svega. Od članova koji žele raditi isključivo nasamo do onih koji vole što brojnije okruženje. Moji članovi imaju VIP tretman. Vodi se računa i o najsitnijim detaljima. Od higijene hotelskog nivoa do glazbe koja svira po izboru člana ili vrsti programa. Ali raditi se mora. Kombiniram i primjenjujem najnovija dostignuća i rekvizite u fitness industriji, ali strogo se pridržavajući školskog protokola i principa struke. Tu sam neumoljiv. Za mene je čučanj, čučanj, a potisak je potisak. Kao što je hod uvijek hod. Obrazac koji čovjek neće mijenjati bez obzira pojavio se danas TRX ili sutra neki XY. Sve baziram na znanstveno dokazanim i od struke odobrenim vježbama i metodama, a sve novotarije proučavam i oprezno nadograđujem.

4. Što je po vašem mišljenju, danas glavni problem fitnes industrije?

Jedan od glavnih problema fitness industrije su samozvani on line treneri. Šljokičaste i roze, lijepo dizajnirane objave sa bezbroj pogrešno prezentiranih kontraindiciranih vježbi. Ako jedan obični paralelni čučanj ima petnaestak mogućih pogrešaka koje ga čine neefikasnim ili čak opasnim koliko ih tek ima jedna kompleksna radnja koju samozvani treneri vole nazvati “svojom vježbom” ?!! O metodama i “izazovima” tjedna ili mjeseca da i ne govorim..

5. Što je vaš najdraži izvor ideja za pripremu treninga, kada zapnete s kreativnosti u kreiranju treninga? 

Moj omiljeni izvor ideja je usvojeno znanje u stručnoj ustanovi. To je kostur dizajna mojih programa. Poštujući sve fitnes principe slažem programe i pratim njihov utjecaj na moje članove, a prije svega na samoga sebe jer sam “pokusni kunić”. Moram priznati da se često navirim na profile svojih profesora. Ali pratim i svjetske trendove putem instagrama, youtube-a, facebooka…

6. Vaš savjet mladim poduzetnim instruktorima i trenerima?

Mladim instruktorima bih prije svega savjetovao da se temeljito školuju u stručnoj ustanovi. Nakon toga će znanjem doći do nezavisnog mišljenja. S obzirom na to da je u ovom području jako puno teorija i teoretičara. Savjetujem stalnu nadogradnju znanja raznim on line predavanjima, stručnom literaturom, tematskim predavanjima, vikend kampovima. Neka budu svoji i izgrade svoj image koji će sigurno naći publiku ako je temeljen na znanju. Majka nije masa već – znanje!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...