fbpx

Snaga placebo efekta

Ako uistinu vjerujete u njihovo djelovanje, svi suplementi i programi treninga djeluju. Nije riječ o nekakvom revolucionarom otkriću u svijetu fitnesa i kineziologije, već o nečemu što se koristi stotinama godina unatrag – placebo efektu. Placebo se definira kao neutjecajna supstanca koja se daje ispitaniku s ciljem da ga se „prevari“. Kada osoba koja uistinu vjeruje da prima određeni efikasan lijek ili tretman počne i ostvarivati dobrobiti, taj proces se naziva placebo efekt.

Iako je podrijetlo placeba iz medicine u novije vrijeme ono ima primjenjivost i u sportu. Upravo u ovom blogu je cilj dati uvod u temu placeba i njegovu efikasnost. Postoji niz zanimljivih radova na temu placeba, a ima ih i nekoliko nevjerojatnih, samo nastavite čitati.

— Placebo se definira kao neutjecajna supstanca koja se daje ispitaniku s ciljem da ga se „prevari“ —

Radovi na temu placebo efekta

Ariel i Saville (1972) su istraživali potencijalne placebo efekte uporabe steroida. Istraživači su uzorku od 15 ispitanika podijelili tablete Dianabola (steroid). Zapravo, 6 od njih 15 je uzimalo placebo tablete. Rezultati su pokazali povećanje jakosti kod ispitanika koji su uzimali placebo veće od onog koje bi se dogodilo da su ispitanici nastavili s normalnim treningom. Ta poboljšanja nazivaju se placebo efekt.

Maganaris i sur. (2000) bili su treneri jednog tima powerliftera od 11 ljudi. Njihov prosjek za sva tri lifta bio je:

– Čučanj 257 kg

– Bench press 207 kg

– Deadlift 260 kg

Dakle riječ je o visoko utreniranim sportašima koji su se već i prije raspitivali za steroide. Njihovi treneri su im dali tablete saharina (šećer) govoreći da su to steroidi, kako bi ispitali placebo efekt. Rezultati? Kada su se ponovno testirali, misleći da su na steroidima svaki od njih je oborio svoj rekord u dignutoj kilaži. Najmanji pomak je bio za 5kg, a u prosjeku od 10-12.5 kg. Nakon dva tjedna, petorici od njih je rečeno da to zapravo nisu bili steroidi dok su ostalih 6 ostavili u uvjerenju da ih i dalje konzumiraju. Što se dogodilo nakon toga?

Ekipa koje je mislila da je i dalje na steroidima je zadržala dobitke u jakosti. Petorica kojima je rečeno da nisu na steroidima, dignuto opterećenje u potpunosti se vratilo na staro i nisu uspjeli dizati težine kao kad su bili uvjerenja da su na steroidima.

Steroidi osim fiziološke adaptacije koju daju, imaju i jak placebo efekt.

Clark i sur. (2000) su na uzorku od 43 biciklista istraživali kakve efekte će imati konzumiranje napitka s ugljikohidratima i drugog placebo pića (bez kalorija) na sportsku izvedbu. Istraživači su dali ispitanicima placebo piće pod uvjerenjem da taj napitak sadrži kalorije koje će im omogućiti dugotrajniju izvedbu. Rezultati pokazuju da konzumiranje placebo pića je dovelo do poboljšanja izvedbe koja je trajala i do sat vremena nakon konzumacije pića. Takvi efekti mogu biti važni za osobe koje se bave sportovima izdržljivosti koji su po svojoj strukturi dužeg trajanja.

Kalasountas i sur. (2007) podijelili su 42 ispitanika u 3 skupine. Ispitanicima su dali placebo tablete (mlijeko i šećer) a rečeno im je uzimaju posebne aminokiseline koje će povećati jakost. Ispitanici su došli tri puta na testiranje 1 RM na bench press i na leg pressu. Prvi puta da se utvrde njihove početne vrijednosti. Idući puta su također testirani, ali im je prije testiranja dan placebo, odnosno aminokiseline kao što im je bilo rečeno. Ispitanici su na tom testiranju podignuli veće opterećenje na bench pressu i na leg pressu za 20%. Treći puta kad su dolazili rečeno im je da je to bio placebo i da nisu bile aminokiseline. Kada su saznali da je su tablete bile placebo, jakost na bench press i na leg pressu je opet bila manja.

Super-oksidirana voda? Zašto ne?

Wright i sur. (2004) su utreniranim ispitanicima dali bocu vode na kojoj je pisalo super-oksidirana voda (tj. placebo) prije trke na 5 kilometara. Rezultati su pokazali da je konzumacija “super-oksidirane vode” smanjila vrijeme koje im je trebalo da završe utrku, i to čak za 83 sekunde. Placebo efekt u punoj snazi.

Ah, ta super-oksidirana voda ?

Pregledni rad (review paper) koji su radili Puhl i sur. (2011) pokazuje da korištenje lažnih tableta za smanjenje bolova u donjem dijelu leđa dovodi do manjeg subjektivnog osjećaja boli nakon njihove konzumacije. Uistinu značajan podatak ako znamo da prema American College of Sports Medicine (ACSM) od bolova u donjem dijelu leđa pati od 60-80% ljudi odrasle dobi.

Osim bolova u donjem dijelu leđa kako nam pokazuju Kam-Hansen i sur. (2014) konzumacija placeba može dovesti i do smanjenja glavobolje.

Kako prevariti?

Logično je da će način na koji se prezentira placebo imati velik utjecaj na to kako će on djelovati.

Generalno, može se reći da je placebo efikasniji što su upute koje ispitanik dobiva detaljnije. U slučajevima u kojima su ispitanicima rekli da zapravo dobivaju lijek, a ne placebo, efekti su bili veći nego u slučajevima kada im se reklo da dobivaju ili placebo ili lijek.

Male razlike mogu imati veliki utjecaj: davanje velikih tableta umjesto malih, kao i tableta koje su u boji u odnosu na one koje su bijele. Od tableta bolji efekt daju injekcije, a od injekcija bolji efekt daju operacije (Brannon, Fiest, 2014). U placebo tablete se najčešće stavlja šećer iako postoje slučajevi stavljanja maslinovog ili kukuruznog ulja. Kako ističu Rheims i sur. (2008) veći placebo efekt češće ostvaruju djeca nego odrasli.

Suprotno od placeba je nocebo. Nocebo je supstanca ili tretman koji se čini da daje loše efekte na tijelo iako nema opravdani biološki efekt.

Kako ističe Stevensson (2015), većina trenera je upoznata s placebo efektima i već su ga koristili sa svojim sportašima. Anketa Beedie-a i sur. (2007) koja je provođena među 30 sportaša pokazala je da njih čak 73% doživjelo placebo efekt u svojoj karijeri. Ipak, većina trenera ističe da ga generalno ne bi koristili s istim sportašem dva puta. Problem u takvim slučajevima je ako sportaš sazna da je to placebo, postoji mogućnost da će izgubiti vjerovanje u neke suplemente ili tretmane koji uistinu djeluju.

Sigurno je da su placebo i njegovi potencijalni efekti uistinu fascinantni u sportu, a kakve sve čari krije možemo očekivati u budućim istraživanjima.

Literatura

  1. Ariel, G. & W. Saville (1972) ‘Anabolic Steroids: The Physiological Effects of Placebos’, Medicine and Science in Sports 4, 124–26.
  2. Beedie CJ (2007) Placebo Effects in Competitive Sport: Qualitative Data. Journal of Sports Science & Medicine 6(1):21–8.
  3. Clark, V.R., W.G. Hopkins, J.A. Hawley & L.M. Burke (2000) ‘Placebo Effect of Carbohydrate Feedings during a 40-km Cycling Time Trial’, Medicine and Science in Sports and Exercise 32, 1642–47.
  4. Kalasountas, V., J. Reed & J. Fitzpatrick (2007) ‘The Effect of Placebo-Induced Changes in Expectancies on Maximal Force Production in College Students’, Journal of Applied Sport Psychology 19, 116–24.
  5. Kam-Hansen S, et al (2014) Altered Placebo and Drug Labeling Changes the Outcome of Episodic Migraine Attacks. Science Translational Medicine 6(218):218-5.
  6. Linda Brannon, Jess Feist. (2014). Health Psychology: An Introduction to Behavior and Health.
  7. Maganaris, C.N., D. Collins & M. Sharp (2000) ‘Expectancy Effects and Strength Training: Do Steroids Make a Difference?’ The Sport Psychologist 14, 272–78.
  8. Puhl, AA; Reinhart, CJ; Rok, ER; Injeyan, HS (2011). “An examination of the observed placebo effect associated with the treatment of low back pain – a systematic review.”. Pain Research & Management 16 (1): 45–52
  9. Rheims S, Cucherat M, Arzimanoglou A, Ryvlin P; Cucherat; Arzimanoglou; Ryvlin (August 12, 2008). Klassen, Terry, ed. “Greater Response to Placebo in Children Than in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis in Drug-Resistant Partial Epilepsy”. PLoS Med 5 (8): e166.
  10. Wright et al. (2004). The Placebo Effect on Exercise Performance. Journal of Cardiopulmonary Rehabilitation 36(Supplement) · May 2004
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jozo Grgić, mag. cin.

Magistar kineziologije s umjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša i doktorand na Victoria University u Melbourneu. Autor je utjecajnih svjetskih znanstvenih i stručnih radova u području kineziologije s fokusom na mišićnu hipertrofiju i utjecaj kofeina na sportsku izvedbu. Od 2015. godine zaposlen je na Fitnes učilištu.

Povezani blogovi

Tags:
, ,