fbpx

Sport i masaža, idealna kombinacija kao i Filip i Ana

Zanimljivo je da su Ana i Filip brat i sestra, vrhunski sportaši, ali različitih tjelesnih konstitucija pa su tako uspješni u različitim sportovima i disciplinama. Filip ima odlične predispozicije za bavljenjem sportovima izdržljivosti, npr. trčanjem na duge pruge, dok Anu obilježava eksplozivnost pa je znatno uspješnija u sportovima koje karakterizira visoki intenzitet i kratko trajanje. Npr. Ana je bila uspješna u atletici na 400 i 800m.
Zajedno se izvrsno dopunjuju te odlično iskorištavaju stečeno znanje na Fitnes učilištu.

1. Ana i Filip, dugogodišnji i nagrađivani sportaši, brat i sestra, oboje bivši polaznici učilišta. Predstavite se čitateljima intervjua.

Filip:
Sportom se bavim od malih nogu, od početka osnovne škole. 8 godina trenirao sam nogomet, nakon čega sam se počeo baviti biciklizmom, u početku usporedno i s atletikom.
Višegodišnji i višestruki sam prvak Hrvatske u raznim biciklističkim disciplinama i kategorijama. Kroz vrhunski sport naučio sam mnogo o funkcioniranju ljudskog organizma te se posvetio i masaži, koju sam prepoznao kao izuzetno važnim sredstvom u oporavku psihofizičkog stanja osobe.
Završio sam Fitnes učilište, polaznik prve generacije, za smjer masera. Od tada se uz vrhunski sport aktivno bavim i masažama.
Svojim znanjem pokušavam pomoći i drugim sportašima u ostvarenju što boljih rezultata pa sam tako i imao priliku masiratiponajbolje bicikliste s vrha svjetske mountain bike rang liste. Povratne informacije su izuzetno pozitivne tako da sam vrlo ponosan na usvojeno znanje te mi je ta edukacija pružila odličnu podlogu i bazu za daljne usavršavanje.

Ana:
Također se sportom bavm od malena, započela sam ritmičkom gimnastikom, pa sportskom gimnastikom te atletikom. Bavila sam se i brdskim biciklizmom. Osvajačica sam raznih medalja na nacionalnoj i međunarodnoj sceni u atletici. Nakon završetka edukacije na Fitnes učilištu svoj život sam podredila sportu, napustila tadašnji posao u uredu te sada radim u jednom fitnes centru i redovito usavršavam svoje znanje. Trenutno sam i Crossfit natjecatelj,a pripremam se i za natjecanje u polumaratonu.

2. Ana, Crossfit je Vaša velika ljubav. Kako ste počeli sa time, da li je bilo teško promijeniti profesiju i koji su još planovi? Filip, po Vašem mišljenju kakva je situacija sa biciklizmom u Hrvatskoj i da li ide na bolje te kako kombinirate masiranje sa time?

Ana:

Crossfitom sam se počela baviti prije dvije godine. Bavljenje biciklizmom zahtijevalo je treninge u teretani u kojima sam uvijek bila jača od Filipa, što nije bio slučaj i na biciklu, i koji su mi bili jako zanimljivi. Moja snaga u teretani potaknula je našeg trenera da me pošalje na natjecanje u Crossfitu. Iskreno, nisam ni znala što je to i što me očekuje na tome natjecanju. Iznenadila sam samu sebe ali i u sebi probudila ljubav prema tom sportu. Kombinacija kondicije i snage uvijek mi je išla “na ruku„ tako da sam se u Crossfitu našla poprilično dobro. Crossfit mi omogućuje da i dalje vozim bicikl, trčim, više skačem vijaču i veslam, što prije nije bila opcija na mome treningu, a ujedno i dižem utege koji me jako vesele. Uz to radim na gimnastici što mi je još jedan smjer treninga i sve mi je ujedno zanimljivo. Trenutno se natječem u scaled kategoriji na natjecanjima iz razloga jer nisam usavršila elemente koji su mi potrebni za elite kategoriju, pa se više volim spremiti kako treba i odraditi i na samom natjecanju sve kako treba i ići doma zadovoljna. Planovi su samo trening, usavršavanje, i napredak koji bi kroz neko vrijeme omogućili odlazak u elite kategoriju i natjecanja na pravim i velikim Crossfit natjecanjima.

Filip:

Biciklizam u Hrvatskoj se može gledati iz više segmenata, natjecateljskog i rekreativnog. Natjecateljski je u odnosu na neke prijašnje godine u blagom padu vezano uz broj natjecatelja, ali kvaliteta najboljih je ista ili malo bolja. Financijska situacija je zasigurno jedan od razloga takvog padajućeg trenda jer se mora priznati da biciklizam nije jeftin sport. S druge strane imamo rekreativni biciklizam koji je u sve popularniji te nije rijetkost vidjeti više biciklista nego planinara kod nekih planinarskih domovima. Na kraju krajeva biciklizam je izvanredna aktivnost za poboljšanje psihofizičke kondicije svake osobe, najisplativije je prijevozno sredstvo unutar 5km i to je ono što ljude dodatno motivira da sjednu na bicikl.
Sportaši koji u Hrvatskoj žive samo od sporta su prava rijetkost, tako da se i ja, uz svoje sportske aktivnosti, moram baviti nekim drugim poslovima. Ponosan sam jer sam se pronašao u masaži, jer sam kvalitetan u tome poslu i jer imam, doslovno iz tjedna u tjedan, sve više klijenata koji to prepoznaju pa slobodno mogu reći da su svi oni karike koje moj sportski put čine lakšim!!

3. Da li je uz Vaše obaveze, natjecanja, bilo teško uskladiti edukacije na učilištu?

Ana:

Poprilično imamo isti odgovor na ovo pitanje. Moramo pohvaliti Fitness učilište, posebno profesora masaže Ratka Rusaka koji je Filipa učio masirati, jer su kako Filip kaže zaista radili sve što im je bilo potrebno na kvalitetan i ispravan način. Tako se i maksimalno potrudio da se prilagodi terminima koji polaznicima odgovaraju radi sportskih i drugih obaveza. Tako da Filip ima samo pozitivne kritike u tom segmentu.

Filip:

Kod Ane je isti slučaj, pohvale svim profesorima koji su uvijek išli na ruku prilikom izostanka s predavanja iz razloga sportskih događanja i bili velika podrška što je olakšalo i samu edukaciju. Također pohvale na velikoj podršci koju nam daju i nakon što smo završili učilište.

4. Da li se međusobno uspijete pratiti i bodriti na natjecanjima?

Ana:

Međusobno se bodrimo uvijek i podrške ne nedostaje. Funkcioniramo često na način: Ana ima natjecanje, Filip ju masira..Filip ima natjecanje, Ana mu dodaje bidone u feed zoni i sl.. Pomažemo si koliko god možemo i koliko nam to obaveze dopuštaju.

5. Koje vrste treninga preferirate za sebe, neovisno o sportu iz kojeg dolazite?

Filip:

Oboje preferiramo treninge u prirodi i na otvorenom, volimo blato, šumu, prirodu, tako da nam i sve aktivnosti u takvom okruženju najviše odgovaraju, bilo to penjanje, planinarenje, trčanje ili nešto treće.

6. Koji su planovi za dalje? Možda neka poslovna suradnja?

Ana:

O planovima za dalje je teško unaprijed govoriti, ali planovi postoje! Vjerujemo da ćemo ih realizirati jer imamo iznimnu kvalitetu, zato bodrite nas, pratite, trenirajte i masirajte se uz nas i pomozite da te “tajanstvene” planove što prije otkrijmo!! ?

Ani i Filipu hvala na vremenu, želimo puno uspjeha i medalja.

Možete ih pratiti na njihovoj face stranici.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...