fbpx

“Što više znanja imaš, lakše je odabrati ono što tvom vježbaču treba” Dalibor Delić

Naši polaznici su iz raznih dijelova Hrvatske pa i šire. Upisuju se iz raznih motiva, raznih struka i sa zaista jedinstvenim pričama. Nema razloga zašto se tu ne bi uklopili i hrvatski vojnici, odnosno jedan komandos? Dalibor Delić završio je na učilištu program osposobljavanja  za instruktora fitnesa u teretani, a završava i program usavršavanja za osobnog i kondicijskog trenera. Načuli smo da je i neko otvaranje centra u planu. Psssst!!!

1. Da, jedan od naših polaznika je pripadnik Specijalne postrojbe. Sad ja odmah vrtim u glavi film Komandos i umjesto Schwarzia vidim Dadu u glavnoj ulozi. I to bez pretjerivanja. To je Dado. Jesi kao mali ikad mislio da ćeš biti komandos kad odrasteš?

Kod nas, u Banja Luci, svake nedjelje je vojska vježbala skakanje s padobranom, a ja sam još kao mali točno znao u koje će se vrijeme otvoriti padobran i već tada sam želio biti kao oni, pa čak i bolji! Kada sam završio srednju školu počeo je rat i ja sam stjecajem okolnosti završio u prvoj specijalnoj elitnoj postrojbi hrvatske vojske bojna “Zrinski”. Obuku koju smo tamo prošli je deset puta gora od onih na filmskim platnima ali mi je omogućila da postanem jedan od prvih hrvatskih komandosa, a kasnije po završetku rata i njihov instruktor.

2. Od kada zanimanje za ljudsko tijelo? Završio si medicinsku školu, zatim krenuo u vojsku, ali ostao si dosljedan i upisao studij za izobrazbu trenera, pa i Fitnes učilište.

Uvijek mi se sviđalo biti doktor – bijela kuta, uredne i fine ruke, gospodski posao pa sam završio medicinsku školu. U namjeri da idem na fakultet me spriječio rat, no nije mi ni trenutka žao jer su moja stečena znanja spasila život i zdravlje mnogim mojim suborcima!

3. Imao si priliku raditi s Mirkom Filipovićem u pripremama za mečeve, a i sam si imao nekoliko mma mečeva. Kakvo je to iskustvo?

Između ostalih vještina specijalne postrojbe imaju i obuku iz borilačkih vještina (u našem slučaju se najbolja pokazala japanska vještina ju jitsu)

Jednoga dana dobio sam upit bi li  radio s Mirkom Filipovićem na njegovoj pripremi u slobodnoj borbi, na parteru.

Naravno da sam prihvatio (bez razmišljanja️) i tako je počela moja suradnja s legendom borilačkog sporta. Osim što sam bio prvi koji je tako trenirao s Mirkom odradio sam i nekoliko samostalnih MMA mečeva, međutim profesionalno bavljenje nije dolazilo u obzir zbog obaveza u vojsci i obiteljskih obaveza.

(Iako mi je još i sada malo žao zbog propuštenog meča sa Semmy Schiltom u Japanu)

4. Sudjeluješ u kondicijskoj pripremi vojske, a također imaš iskustva u vođenju treninga s rekreativcima. Objasni razlike i tvoj pristup jednoj i drugoj skupini.

Najveću razliku čini stupanj spremnosti vježbača. Kada pripremaš vojnike oni su već upoznati s načinom izvođenja nekih vježbi i fizički su spremniji za vježbanje. Dosta rekreativaca dolazi na vježbanje prvi put i osim što im treba objasniti i pokazati sve vježbe treba biti i puno pažljiviji i oprezniji kako bi se izbjegle ozljede. Mada moram napomenuti da su neki moji “rekreativni” vježbači spremniji i od nekih vojnika!

Zašto je funkcionalni trening koji provodim moj najdraži način treninga, najbolje se vidi u projektu koji provodim diljem cijele Hrvatske, u kojoj moja postrojba vježba s potpunim rekreativcima, i ni jednima od njih nije baš lako.

5. Prošao si mnoštvo edukacija iz područja fitnesa, kineziologije, ekstremnih sportova. Ako bi morao odabrati jedan sport ili metodu treninga kojom bi se nastavio baviti što  bi odabrao i zašto?

Kad bi baš morao izabrati jednu metodu treninga bila bi to ju jitsa, ustvari ne, nego funkcionalni trening (Hard Body) ili možda boks, ili hrvanje, trčanje maratona i polumaratona… ma nema šanse da izaberem jednu!

6. Tvoja poruka za nove polaznike Fitnes učilišta?

Mislim da je za instruktore najbitnija stalna edukacija, budući da se trendovi i pristup fitnesu stalno mijenjaju. Što više znanja imaš, lakše je odabrati ono što tvom “klijentu” treba. I pristup vježbačima je jako bitan, nekome odgovara jači tempo i natjeravanje, nekome individualni trening umjerenog tempa. Kod mene je trening negdje između vojničkog drila i zafrkancije da lakše prođe vrijeme.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...