fbpx

Svaki novi klijent je novi izazov – Marija Stipičić

Kolegica i imenjakinja s kojom ću rado podijeliti predavanje u Splitu je Marija Stipičić. Kako i sama kaže ona je umjetnička duša koja sad oblikuje tijela. Marija odiše smirenošću i kontrolom kako i priliči jednoj Pilates instruktorici. Nakon mnogo godina rada u fitnes centrima, otvorila je svoj centar Body Art, s Ivanom Bilan koja je također naš predavač. S veseljem očekuje nove polaznike programa za Instruktora Pilatesa pa brzo na prijave da ne izgubite priliku učiti od naše Marije.

1. Prvo umjetnost, a zatim pokret…Ili koji je redoslijed bio?

Likovna umjetnost me maaaalo prije privukla. Za vrijeme pohađanja srednje Umjetničke škole otkrila sam svijet aerobika. To je tad bila hrvatska verzija Jane Fonde, al meni se svidjela… Uskoro grupni programi počinju ličiti na ove danas uobičajene, a ja sam se u sve njih redom zaljubljivala… Super mi je bio step aerobic, hi low, thae bo, workout programi…sve jedan draži od drugog… Ipak kad je došlo vrijeme za upis na fakultet odlučila sam upisati Likovnu akademiju, profesorski smjer. Da je tad postojalo Fitnes učilište, možda bi izbor bio drugačiji… Nisam htjela biti profesor tjelesnog…nego baš instruktor grupnih programa.
Po prirodi štreber, Akademiju sam redovno završila, a u isto vrijeme radila kao instruktor grupnih programa.
Grupni programi su mi omogućili posao u Americi. Za vrijeme studija, dva ljeta sam radila u kampu MTC (Maine teen camp), država Maine. Poslije završenog studija balansirala sam između svijeta umjetnosti i fitnesa, povremeno radila u školama kao nastavnik likovne kulture i istovremeno kao instruktor grupnih programa u skoro svim fitness centrima u Splitu.
A onda sam na konvenciji u Zagrebu otkrila Pilates. Pilates se razlikovao od ostalih programa koje sam do tada poznavala. Kombinira elemente zapadnjačkih i istočnjačkih metoda vježbanja u jedno. Kompleksniji je od većine zapadnjačkih metoda jer tijelo ne tretira odvojeno od uma, naglasak je na pravilnom pozicioniranju tijela tijela, ravnoteži, koordinaciji, podjednakom omjeru snage i fleksibilnosti, a disanje se odvija u skladu s pokretima tijela. U tom trenu umjetnost je pomaknuta u stranu… ja smatram da i dalje oblikujem, ali sad ljudska tijela.
Kad je Pilates postao jedini posao, rad s različitim klijentima zahtijevao je dodatno educiranje.
Stručni studij smjer kineziterapije sam upisala kao prva generacija i uspjela ga završiti u roku s Dekanovom nagradom. U isto vrijeme kolegica Ivana Bilan i ja nakon dugo godina rada u splitskim fitness centrima otvorile smo Body art.
Suradnju sa KIF Split sam nastavila kao vanjski suradnik. Studenti Kineziološkog fakulteta, smjer kineziterapija, u našem studiju odrađuju dio nastave kao i polaznici Fitnes učilišta.

2. Kad si se susrela s kineziterapijom, da li je to bilo zbunjujuće u odnosu na ono što si znala iz Pilatesa ili je bio logičan slijed?

Kad se otvorio studij kineziterapije u Splitu ja se ni sekunde nisam dvoumila. Kineziterapija pokriva detaljnu posturalnu i funkcionalnu dijagnostiku lokomotornog sustava. Posebni protokoli ispitivanja i tretiranja različitih stanja omogućuju precizno određivanje klijentovog statusa što je svakako preduvjet da bi znali što s klijentom raditi.
Pilates iskustvo omogućio mi je praktično razumijevanje biomehanike, veliko iskustvo i široki raspon vježbi. Moglo bi se reći da je Pilates malo ”obojio” suhoparne treninge klasične kineziterapije. Sretna sam s tom kombinacijom.

3. Koliko vježbača treba proći kroz ruke jednog instruktora da bi on imao osjećaj da je ovladao praksom?

Mnogo…što više to bolje. Mislim da je dobro krenuti kao instruktor u grupi, a onda s iskustvom polako krenuti s individualnim treninzima. Za mene je i dalje svaki novi klijent novi izazov. Sa svakim i ja dalje napredujem, svaki me tjera da se dodatno educiram, svaki ima različitu posturu, različito reagiraju na trenažni proces. I uvijek krećem iz početka, dobra posturalna analiza.

4.Što ti je najveći izazov u Pilatesu?

Današnji Pilates, kakav imamo na Fitnes učilištu kombinacija je klasičnog učenja i novih saznanja iz kineziterapije i teorije treninga. Naglasak je na stabilizaciji trupa, neutralnom pozicioniranju zglobova i pravilnom disanju. To je program koji cijelo vrijeme uspješno balansira između mišićne fleksibilnosti i snage. Unutar Pilates treninga postići savršenu ravnotežu između tih sposobnosti, mišićne snage i fleksibilnosti mi je stalni izazov. A ravnoteža je ono čemu težimo i u treningu i u životu…bar bi tako trebalo biti…

5.Principi Pilatesa…koje bi ti navela kao tebi najbitnije?

Ono što me kod Pilatesa privuklo bila je preciznost pokreta, kontrola koju trebaš imati pri izvođenju vježbi, koncentriranost na ono što radiš, kretanje cijelog tijela, a ne samo izoliranog segmenta. Uz sve to ritmično, duboko disat i biti svjestan sebe samog (unutar sebe i u odnosu na okolinu). Spoj svih tih elemenata čini Pilates Pilatesom. Stoga je odgovor – svi su mi bitni…jer da nisu svi ne bi to bio Pilates!

6.S kolegicom I.Bilan vodiš Body art. Kako si ti doživjela taj pothvat?

Stresno…vrlo stresno…po prirodi sam trtaroš…
Ivana je bila ta koja je vukla, koja je duboko vjerovala u naš uspjeh, što nije lako kad krećeš od nule. Skupa smo krenule u projekt Body art, upisale Kineziološki fakultet, radile, spremale ispite…
Sad se taj trud pomalo isplaćuje. Ivana je predavač Fitnes učilišta, surađujemo sa KIF u Splitu, objavljujemo članke u novinama. Pokrivamo različite programe što našim članovima omogućava da na jednom mjestu imaju velik broj različitih oblika vježbanja – step aerobic, body workout, body pump, Pilates, rehabilitacijski programi, prenatal i postnatal programi.

Suradnja s Fitnes učilištem omogućila nam je suradnju s vrhunski svjetskim i hrvatskim trenerima. Sad su nam nova saznanja iz područja fitnesa dostupnija i to nam puno pomaže u radu. Znanje se uvijek skupo plaća i sretna sam što sam na Fitnes učilištu otkrila odlične mentore poput Asje, Zlatana, Gorana S.,…

7. Što očekuješ u jesenskoj generaciji polaznika Fitnes učilišta?
U ponudi Fitnes učilišta u Splitu trenutno su tri programa osposobljavanja – instruktor fitnesa u teretani, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu i onaj meni najdraži instruktor Pilatesa. U Pilates timu, uz Asju i tebe Marija, dio predavanja ću i ja odraditi a tome se neizmjerno radujem.

Uz dosadašnji rad, veliki izazov će mi biti svoja znanja iz područja Pilatesa prenijeti i polaznicima Fitnes učilišta.
Program je postavljen tako da polaznici nakon diplome budu spremni i sposobni samostalno voditi Pilates program. Dobit će krila, a kako i koliko daleko će odletjeti to samo o njima ovisi. Super mi je što priča s Fitnes učilištem tu ne završava. Na kongresima, predavanjima Fitnes učilišta imat će priliku konstantno nadograđivati svoje znanje i dalje napredovati.. jer ekipa, samo je nebo granica.…Ivana i ja smo vam pravi primjer za to…ha ha….

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi