fbpx

TENISICE ZA DIZANJE UTEGA, VRIJEDNA INVESTICIJA?

Adekvatna obuća je potrebna za svaki sport; igrači golfa nose posebno prilagođenu obuću, nogometaši obuću idealnu za svoj sport, košarkaši za svoj, rukometaši za svoj i niz se samo nastavlja. Ipak, kriterij većine ljudi koji treniraju s utezima je koliko je obuća u skladu s ostatkom odjeće, a manje koliko može doprinijeti izvedbi. Postoji li uopće potreba za kupovinom tenisica za dizanje utega? Razloge zašto nositi takvu obuću objašnjavamo u nastavku.

OPĆE ZNAČAJKE
Tenisice za trčanje (koje nosi većina ljudi) namijenjene su upravo za to, trčanje. Naime, takva tenisica je napravljena tako da apsorbira vanjsku silu kroz svoju podlogu sprječavajući prenošenje tog stresa na zglobove. Tko god je trčao u neadekvatnoj obući vjerojatno se sjeća nelagodnog osjećaja u koljenima i gležnjevima.
Tenisice za dizanje utega napravljene su drugačije, one nemaju jastučić, već su poprilično krute, uz to imaju i podignutu petu. Kao što znamo, jedan od vodećih faktora zašto osoba ne može izvesti duboki čučanj je ograničena mobilnost u gležnjevima. Povišena peta omogućit će da se čučanj izvede kvalitetno i duboko (naravno ako su svi drugi faktori zadovoljeni). S povišenom petom postižemo i bolji položaj trupa, jer su veće mogućnosti za zadržavanje uspravnog položaja. Tijekom čučnja potiskujemo tlo, a prema zakonima fizike, tlo potiskuje natrag. Ako nosimo tenisice za trčanje doći će do gubitka transfera energije. Tenisice za dizanje utega osim već navedenih prednosti omogućavaju i veću stabilnost. Izvedba čučnja, mrtvog dizanja ili olimpijskih dizanja može biti veoma otežana ako obuća ima glatku podlogu i ne pruža stabilnost.
Sato, Fortenbaugh i Hydock (2012) radili su usporedbu čučnja koji je izveden noseći tenisice za trčanje i tenisice za dizanje utega. 25 ispitanika je testirano, ispitanici su nakon zagrijavanja radili čučanj sa 60% 1RM-a. Markeri su postavljeni na donje ekstremitete i na krajeve šipke. Statistički značajne razlike dobivene su u položaju gležnja i u položaju trupa. Nošenje tenisica za dizanje utega omogućilo je zadržavanje uspravnijeg položaja trupa u odnosu na nošenje tenisica za trčanje, što je dovelo i do manjeg stresa na donji dio leđa.
Ipak, za izvođenje mrtvog dizanja tenisice za dizanje utega većini ne odgovaraju. Naime, što su tabani bliže podlozi, šipka mora proći manju udaljenost, a to će omogućiti podizanje većeg opterećenja. Iz tog razloga ravne tenisice se nameću kao bolji izbor, npr. varijante Chuck Taylor tenisica.

ZAKLJUČAK
Ponovimo, najveće prednosti tenisica za dizanje utega su:
-Bolji položaj gležnja, koji će omogućiti veću dubinu pri izvođenju čučnja.
-Zadržavanje uspravnog položaja tijela, koji smanjuje mogućnosti ozljede leđa.
-Veća stabilnost i mogućnosti produkcije veće sile.
Nakon svega navedenog, mislim da je jasno tko ima najveće koristi od tenisica za dizanje utega – to su osobe koje u svom treningu izvode čučanj i olimpijsko dizanje utega.
Ako ne radite navedene vježbe, i trening vam je više usmjeren prema radu na trenažerima i lakšim vježbama investicija u tenisice za dizanje utega nije prioritet.
Ipak, Siff i Verkhoshansky ističu kako bi tenisice bez povišene pete i sa ravnim donjim dijelom bile bolje, jer kako navode, povišena peta dovodi do pomicanja centra gravitacije prema naprijed, povećavajući tako stres na koljena. S druge strane, novija istraživanja sugeriraju da povišena peta pomaže u boljem položaju i da zapravo smanjuje vjerojatnost ozljeda. Kao što vidimo, dizajn tenisica nije egzaktna znanost. Jednostavno potrebno je još kvalitetnih, znanstveno potkrijepljenih informacija kako bi dobili konačne odgovore.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jozo Grgić, mag. cin.

Magistar kineziologije s umjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša i doktorand na Victoria University u Melbourneu. Autor je utjecajnih svjetskih znanstvenih i stručnih radova u području kineziologije s fokusom na mišićnu hipertrofiju i utjecaj kofeina na sportsku izvedbu. Od 2015. godine zaposlen je na Fitnes učilištu.

Povezani blogovi