fbpx

TESTOSTERON – odgovori na najčešća pitanja

Kada bi se pitalo žene, jedan od glavnih čimbenika privlačnosti kod muškarca predstavlja testosteron. Muški spolni hormon – testosteron,  usko je povezan s muževnošću. Razvoj muških spolnih karakteristika – poput rasta dlaka na tijelu, dubljeg glasa i razvoja mišićne mase pod utjecajem je upravo testosterona. No, ostavimo muževnost po strani. Jeste li znali da je testosteron neizostavan za zdrave kosti, stvaranje krvi, plodnost, kognitivne funkcije i emocionalno zdravlje muškaraca? Pretpostavila sam da ste to zanemarili, baš kao i činjenicu da je testosteron neizostavan hormon za zdravlje žena.

O testosteronu

Testosteron je muški spolni hormon koji se proizvodi u velikim količinama u testisima i nešto manjim količinama u nadbubrežnim žlijezdama. Odgovoran je za muške spolne karakteristike i reproduktivne funkcije muškaraca. Također,  masa mišića, gustoća kostiju, proizvodnja spermija i razina libida pod utjecajem su testosterona.

Lučenje testosterona započinje tijekom puberteta, što obično počinje između 9. i 14. godine života. Međutim, znamo i sami kako vrijeme početka puberteta varira ovisno o čimbenicima poput genetike, prehrane i razini tjelesne aktivnosti, pa tako neki dječaci mogu početi pubertet nešto ranije ili kasnije od ovog raspona godina.

Razina testosterona kod muškaraca

Tijekom puberteta, testosteron se počinje proizvoditi u većim količinama i njegova razina se postupno povećava tijekom sljedećih nekoliko godina. Nakon puberteta, razina testosterona u tijelu ostaje relativno stabilna dok muškarac ne dođe u zrele godine. Tada se razina testosterona počinje smanjivati postupno s godinama.

Razina testosterona mjeri se koncentracijom hormona u krvnom serumu. Normalne razine testosterona kod zdravih odraslih muškaraca u rasponu su od 300 do 1,200 nanograma po decilitru (ng/dL).

Testosteron – hormon s različitim funkcijama u tijelu muškaraca

 1. Razvoj muških spolnih karakteristika: testosteron je ključan hormon za razvoj muških spolnih karakteristika koje započinju tijekom puberteta. Rast dlačica na licu i tijelu, produbljivanje glasa, razvoj testisa i penisa pod utjecajem su testosterona.
 2. Spolnost: testosteron regulira spolni nagon i važan je za velik broj spolnih funkcija. Kao glavna funkcija ističe se proizvodnja spermija  u testisima i plodnost koja uvelike ovisi o razini testosterona u tijelu muškarca.
 3. Regulacija raspoloženja i kognitivnih funkcija: raspoloženje i kognitivne funkcije, poput pamćenja, pažnje i koncentracije pod utjecajem su testosterona. Padom testosterona dolazi do narušavanja kognitivnih funkcija i emotivnog zdravlja muškarca čime kvaliteta života pada.
 4. Krv – testosteron sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica, čime doprinosi boljem dotoku kisika u stanice.
 5. Regulacija mišićne mase i snage: testosteron stimulira sintezu proteina (anabolički učinak) i inhibira razgradnju proteina (antikatabolički učinak). Testosteron na ovaj način doprinosi regulaciji mišićne mase i snage te doprinosi smanjenju tjelesne masnoće. Osim kod muškaraca, testosteron u tijelu žena ima značajan učinak na razvoj mišićnog tkiva.
 6. Regulacija rasta kostiju: Testosteron pomaže u regulaciji rasta i jačanja kostiju, posebno tijekom adolescencije.
 7. Tjelesna građa: testosteron je odgovoran za tjelesnu građu muškaraca i čini glavne vizualne razlike između muškaraca i žena.

Uz to, testosteron može utjecati i na druge aspekte tjelesnog zdravlja, poput regulacije razine šećera u krvi i krvnog tlaka, a također se povezuje s povećanim rizikom od razvoja određenih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti, ako razina testosterona nije prilagođena.

Opadanje razine testosterona s godinama

Razine testosterona općenito se smanjuju kako muškarac stari, to je normalan dio starenja. Pad obično počinje oko 30. godine i nastavlja se do kraja života muškarca. Stopa opadanja može varirati od osobe do osobe.  Uz spomenuto starenje, razine testosterona kod pojedinca mogu varirati u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem, životnim stilom i genetikom.

Prosječne razine testosterona kod zdrave muške osobe su sljedeće:

 • Do 20-ih: Visoke razine – 900 – 1.200 ng/dL
 • 30-ih: Blago opadajuće – 800 – 1.100 ng/dL
 • 40-ih: Značajniji pad –  700 – 1.000 ng/dL
 • 50-ih i nakon: Nadalje opadajuće – 600 – 900 ng/dL

Kako se nedostatak testosterona odražava na zdravlje ?

Posljednjih se godina veća pažnja posvećuje učincima nedostatka testosterona, osobito među muškarcima. Kako muškarci stare, razina testosterona pada vrlo postupno, oko 1% do 3% svake godine – za razliku od relativno brzog pada estrogena koji uzrokuje menopauzu kod žena.

S godinama, testisi proizvode manje testosterona zbog nedostatka signala iz hipofize koji prenose poruku testisima da proizvode testosteron. Na pad testosterona utječe i se protein SHBG koji se povećava s godinama. No, što je SHBG?

SHBG (sex hormone-binding globulin) je protein koji se proizvodi u jetri i veže se na spolne hormone poput testosterona i estradiola u krvi, čime se smanjuje njihova dostupnost i djelovanje u tijelu. Kada se SHBG veže na testosteron, stvara se kompleks koji nije aktivni hormon. To znači da manje testosterona ostaje dostupno stanicama koje ga koriste, a više se zadržava u vezanom obliku. Do povećanja razine SHBG dolazi zbog veće razine strogena kod muškaraca starenjem.

Simptomi nedostatka testosterona kod odraslih muškaraca uključuju:

 • Smanjena dlakavost tijela i lica
 • Pad energije i valovi vrućine
 • Osteoporoza – krhke kosti i povećan rizik od prijeloma
 • Gubitak mišićne mase
 • Smanjenje seksualnog interesa
 • Problemi s neplodnosti – impotencija, nizak libido, mali testisi, smanjen broj spermija
 • Veća veličina grudi
 • Promjene raspoloženja – razdražljivost, loša koncentracija i depresija

Manjak testosterona može dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja, međutim detaljnom liječničkom obradom i nadomjestkom preporučenih doza testosterona dolazi do poboljšanja i liječenja.

Testosteron – jedan od ključnih hormona u zdravlju žena

Ako ste mislili da je testosteron važan samo za muškarce, prevarili ste se. Testosteron je muški spolni hormon koji je jedan od nekoliko androgena (muških spolnih hormona) kod žena. Kod žena se testosteron proizvodi u malim količinama u nadbubrežnim žlijezdama i najvećoj količini u jajnicima.

Razine testosterona kod žena

Činjenica je kako žene imaju znatno manje testosterona u odnosu na muškarce. Prosječna razina testosterona kod žena iznosi od 15 do 70 ng/dL.

Uloga testosterona u tijelu žena

Testosteron i estrogen su dva ključna hormona u tijelu oba spola. U ženskom tijelu balans testosterona i estrogena igra ulogu u normalnim funkcijama mozga (raspoloženje i kognitivne funkcije) ,razvoju i održavanju mišićne mase, čvrstoći kostiju te zdravlju kose i kože. Pravilna ravnoteža testosterona i estrogena od velike je važnosti za normalan rad jajnika i normalnu razinu libida.

S druge strane, razine testosterona iznad prosječnih, kod žena mogu uzrokovati simptome kao što su akne, povećanje dlaka na licu i tijelu te promjene raspoloženja.

U slučaju da sumnjate na disbalans testosterona i estrogena, preporučujem posjetiti liječnika, koji će vam pomoći u procijeni hormonskog statusa i savjetovati. Savjetovanje može uključivati promijene u prehrani i stilu života, suplementaciju, hormonsku terapiju ili nešto drugo.

Kako prevenirati ubrzano opadanje testosterona?

Postoji nekoliko načina kako se može prevenirati opadanje testosterona:

 1. Održavanje zdrave tjelesne mase – kao i uvijek višak kilograma nam ne donosi ništa dobroga. Pretilost može uzrokovati povećanje razine estrogena u tijelu čime dolazi do smanjivanja razina testosterona. Održavanje zdrave tjelesne mase kroz zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost doprinosi održavanju normalne razine testosterona.
 2. Redovita tjelesna aktivnost – vježbanje može pomoći u održavanju razina testosterona. Kako bismo povećali razine testosterona preporučuju se visoko intenzivni intervalni treninzi (HIIT) i treninzi snage velikih mišićnih skupina. Izbjegavajte ekstremne tjelesne altivnosti jer ekstremnim naporima smanjujemo razinu testosterona u tijelu.
 3. Izbjegavanje stresa – visoka razina stresa može uzrokovati povećanje razine kortizola u tijelu, što može smanjiti razinu testosterona. U smanjivanju stresa preporučujem svakodnevnu tjelesnu aktivnost, šetnje, meditaciju, jogu, duboko disanje i adekvatan odmor. Na ovaj način pomažemo tijelu u održavanju normalnih razina testosterona.
 4. Kvalitetan san –  redovit i kvalitetan san može pomoći u održavanju normalnih razine testosterona. Priuštite svome tijelu 7-9 sati sna svake noći i razine testosterona neće opadati.
 5. Zdrava prehrana – prehrana bogata hranjivim tvarima kao što su bjelančevine, zdrave masti i vlakna može pomoći u održavanju normalnih razina testosterona. Preporučuje se izbjegavanje prerađene hrane i šećera, s dokazano negativnim utjecajima na razinu ovog hormona.
 6. Izbjegavanje štetnih poroka –  konzumacija alkohola, duhana i droga štetno utječe na razinu testosterona. U ovom slučaju, ne moramo puno dodavati, želimo li održati i unaprijediti ukupno zdravlje, ostavimo se štetnih navika i okrenimo zdravijem životu.

Važno je napomenuti da se razina testosterona smanjuje s godinama na što nažalost ne možemo uvelike utjecati, ali praćenjem ovih smjernica možemo svakako usporiti pad ovog značajnog hormona. Također, pojedini zdravstveni problemi mogu dovesti do smanjenja razine testosterona.

Testosteron kao sportski suplement – da ili ne?

Suplementacija testosteronom može se koristiti u sportu kao dopunsko sredstvo za povećanje snage i mišićne mase. Međutim, to dovodi do nezakonitog i štetnog povećanja sportskih performansi i smatra se dopingom. Suplementacija testosteronom spada u anaboličke androgene steroide koji služe za nezakonito povećanje sportskih performansa s ciljem da se na umjetni način stimuliraju, odnosno povećaju natjecateljske sposobnosti sportaša i postignu određeni ciljevi.

Nuspojave unosa testosterona u količinama većim od normalnih razina mogu dovesti do oštećenja jetre, kože, kardiovaskularnog i endokrinog sustava, a može doći i do tumorskog rasta i psihičkih oštećenja. Zbog toga, mnogi sportaši koriste alternativne, manje štetne i legalne metode za unaprijeđenje sportskih sposobnosti.

Suplementacija testosteronom dovodi do neplodnosti oba spola

Upotreba anaboličkih steroida (testosterona) dovodi do smanjene produkcije spermatozoida (muške spolne stanice koje zajedno sa sjemenom tekućinom čine spermu). Visoke koncentracije testosterona u tijelu utječu na hipofizu, žlijezdu u mozgu koja regulira produkciju spermatozoida i dolazi do smanjenja poticaja nastanka novih spermatozoida. Upravo na taj način dolazi do neplodnost kod muškarca, smanjenja testisa i problema s erektivnom disfunkcijom. Kod žena konzumacija suplementacije anaboličkih steroida dovodi do maskulinizacija, smanjivanja grudi, dlakavosti, promjene u dubini glasa, smanjenja stvaranja ženskih spolnih stanica i problema sa začećem.

Pozitivne strane suplementacije testosteronom

Suplementacija testosteronom  legalna je samo uz medicinski nadzor i recept. Dijagnosticiran manjak testosterona stanje je u kojem liječnik može propisati recept za suplementaciju testosteronom . Ovo stanje, poznato i kao hipogonadizam, može uzrokovati različite simptome poput smanjenog libida, umora, depresije, gubitka mišićne mase i smanjenja gustoće kostiju. Suplementacija testosteronom u takvim slučajevima pomaže u poboljšanju zdravstvenog stanja i kvalitete života.

Hipogonadizam se može pojaviti iz različitih razloga, uključujući:

 1. Oštećenje testisa: uzrok mogu biti traume, infekcije, autoimune bolesti, izlaganja toksinima, kemoterapije ili radioterapije. U nekim slučajevima, problem može biti urođen.
 2. Nedostatak hormona hipofize: hipofiza je žlijezda u mozgu koja proizvodi hormone s ulogom stimuliranja proizvodnje testosterona u testisima. Nedovoljna aktivacijom hipofize u proizvodnji hormona može dovesti do niskih razina testosterona.
 3. Nedostatak hormona hipotalamusa: hipotalamus je dio mozga koji kontrolira proizvodnju hormona u hipofizi. Nedovoljna aktivnosti hipotalamusa u proizvodnji hormona koji stimuliraju hipofizu može dovesti do niskih razina testosterona.

Ljudi koji imaju dijagnosticiran hipogonadizam i niske razine testosterona mogu se liječiti suplementacijom testosterona kako bi nadoknadili nedostatak hormona. Međutim, suplementacija testosteronom nije idealna za svakoga.

Uzimanje testosterona  u obliku suplementacije može dovesti do ozbiljnih nuspojava, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti, smanjenje testisa, neplodnost i rizik od raka prostate. Iz tog razloga, važno je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka koji sadrže testosteron  kako bi se utvrdilo jesu li kandidati za suplementaciju testosterona i koja je doza odgovarajuća za njihove potrebe.

Žene i legalna suplementacija testosteronom – kada?

Suplementacija testosteronom  obično se ne preporučuje ženama. No, to nije uvijek pravilo, iznimka se krije u pojedinim specifičnim medicinskim uvjetima i pod strogim medicinskim nadzorom. Važno je prisjetiti se kako ženski organizam proizvodi manje količine testosterona u odnosu na muški organizam, pa dodatna suplementacija testosteronom može dovesti do ozbiljnih nuspojava.

Kada  ženama  može biti propisana suplementaciju testosteronom? Na primjer, kod žena koje imaju nisku razinu testosterona zbog menopauze ili operacije uklanjanja jajnika, suplementacija testosteronom može pomoći u smanjenju simptoma kao što su smanjeni libido, umor i depresija. Osim toga, testosteron se može koristiti za liječenje žena s policističnim jajnicima. U tom slučaju, testosteron djeluje na regulaciju lučenja hormona tj. hormonske ravnoteže u tijelu. Kod žena s policističnim jajnicima, povećana proizvodnja muških spolnih hormona (androgena) može dovesti do neravnoteže estrogena i progesterona, što može izazvati niz problema, uključujući nepravilne menstruacije, neplodnost, akne i višak dlaka.

Zaključak

Hormoni su ono što čini glavne razlike između spolova. Muškarci i žene trebaju odgovarajuću količinu testosterona i estrogena kako bi se normalno razvijali i funkcionirali. Spolni hormoni upravljaju brojnim funkcijama u tijelu, a iz današnje teme možemo zaključiti kako postoje čimbenici kojima možemo pozitivno i negativno djelovati na razinu naših hormona. Svaki primijećeni hormonski disbalans, koji utječe na kvalitetu vašega života i zdravlja prijavite na vrijeme svome liječniku.

Reference

Vingren JL, Kraemer WJ, Ratamess NA, Anderson JM, Volek JS, Maresh CM. Testosterone physiology in resistance exercise and training: the up-stream regulatory elements. Sports Med. 2010 Dec 1;40(12):1037-53. doi: 10.2165/11536910-000000000-00000. PMID: 21058750.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Sanela Čok, farmaceutski tehn., instruktorica fitnesa

Farmaceutska tehničarka s diplomom Fitnes učilišta smjer – Instruktor fitnesa u teretani. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih treninga s klijentima. Školovanjem, istraživanjem i radom u ljekarni unaprijedila je svoje znanje na području suplementacije i savjetovanja pacijenata koje svakodnevno proširuje. U slobodno vrijeme kao dio Coach4you trenera vodi privatne treninge u Gyms4you teretanama. Novim klijentima i svima koji žele znati više, uvijek stoji na raspolaganju za savjetovanje o suplementaciji, zdravlju i trenažnom procesu.

Povezani blogovi