fbpx
blog instructor

Top fitnes stručnjaci za koje trebate znati – 1.dio

U ovo internetsko doba, svi posežemo za online informacijama. Svima su nam dostupne razne najnovije informacije, najnovija saznanja, najnovije i najbolje i sve naj, naj. Razni video uradci ”fitnes stručnjaka” niču svakodnevno kao i članci, blogovi. Knjige se izdaju i na svakom koraku je kiosk koji ih nudi po najpovoljnijoj cijeni.
Kako znati da je informacija, koju smo pročitali ili vidjeli, relevantna? Za početak je dobro znati tko je autor kao i gdje je ta informacija objavljena. Tako smo u ovom blogu ponudili deset autora i stručnjaka koji se ne vode ”popularnim” temama već praksom i istraživanjima. Možda će netko reći ,,Ali ja znam za još pet autora koji bolje pišu, radili su bolja istraživanja, itd.”. Naravno. Mogli bi napraviti još nekoliko puta ovakvu listu i još ne bi spomenuli neka imena. Ovako ćete imati početak. Pomoć, odakle krenuti i uz svaki smo vezali link koji će vam dati više informacija o njihovom radu. U prvom dijelu članka proći ćemo autore koji su više orijentirani prema treningu snage i jakosti, te prema sportskoj izvedbi.

1. Alan Aragon
Jedna od najutjecajnijih osoba iz područja fitnessa koje se temelji na znanstvenim dokazima. Autor nekoliko znanstvenih radova koji su objavljeni u vrlo kvalitetnim časopisima, uključujući Journal of the International Society of Sports Nutrition, Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. Autor knjige The Lean Muscle Diet. Osim toga, savjetnik je za prehranu za časopis Men’s Health. Uključen je i u vrhunski sport, surađivao je između ostalog i s NBA ekipom Los Angeles Lakers.
http://alanaragon.com/

2. Brad Schoenfeld
Među vodećim stručnjacima za područje treninga hipertrofije. Autor je cijelog niza kvalitetnih znanstvenih radova, te knjiga: Max Muscle Plan, Sculpting Her Body Perfect, Look Great Naked. Također, autor je članaka za preko 30 časopisa. 2011. godine je proglašen NSCA osobnim trenerom godine. Magistrirao je kineziologiju na sveučilištu u Teksasu, uz to ima završene certifikate NSCA (National Strength and Conditioning Association), American Council on Exercise (ACE), Aerobics and Fitness Association of America (AFAA) i CanFitPro.
http://www.lookgreatnaked.com/

3. Layne Norton

Powerlifter, bodybuilder i znanstvenik. Doktorirao na sveučilištu u Illinoisu na temu o značajkama leucina za proteinsku sintezu. Veliki zagovornik IIFYM (If it fits your macros) načina prehrane. Jedan od osnivača Physique science radio. Autor velikog broja znanstvenih članaka, te članaka za različite bodybuilding/fitness časopise. Velik sadržaj od prehrani, treningu i suplementaciji objavljuje i na svom YouTube kanalu.
http://www.biolayne.com/
https://www.youtube.com/user/biolayne/videos

4. Bret Contreas
Poznatiji kao „Glute guy“, autor je velikog broja literature za trening gluteusa. Izumio i patentirao je trenažer za Hip thruster. Autor preko 400 radova i članaka koji su vezani za sva područja fitnessa. Magisterij kineziologije stekao na Arizona State sveučilištu, uz to je i NSCA certificirani trener.
http://bretcontreras.com/

5. Mike T. Nelson
Ima završen doktorat iz fiziologije vježbanja i magisterij iz biomehanike, te prvostupnik je iz prirodnih znanosti. Profesor i član American College of Sports Medicine. Njegov rad možete naći u mnogim časopisima i web stranicama. Predavač na sveučilištima u Minnesoti i Michiganu.
http://miketnelson.com/

6. Stuart McGill
Profesor o biomehanici kralježnice na sveučilištu u Waterloo-u i autor preko 300 članaka i 3 priručnika koji se odnose na mehaniku kralježnice, ozljede kralježnice, korektivni program te vrhunski sportski trening. Objavio je stručne radove u New York Times-u, Maclean’s Magazinu, i Testosteron Nation-u.

7. Jerry Brainum
Većini vjerojatno najnepoznatiji član ove liste. Osoba koja je u svojoj 35 godina dugoj karijeri postala autor preko 5000 članaka za različite časopise, za koje je dobitnik nekoliko nagrada. Osim rada koji je usmjeren uglavnom prema pisanju članaka za bodybuilding/fitness časopise radio je i s vrhunskim sportašima uključujući Vladu Divca, Vassiily Jirov-a i Floyd Mayweather Jr. Tijekom svoje sportske karijere natjecao se u bodybuildingu. Osnivač je online časopisa pod nazivom Applied Metabolics.
https://www.appliedmetabolics.com/

8. Bill Willis
Završio je doktorski studij iz biomedicine na Ohio State sveučilištu. Za doktorat, napisao je rad o otkriću mehanizma koje stanice koriste za reprogramiranje proteinske sinteze tijekom izloženosti stresu. Osim doktorata, i prvostupnik je iz kemije. Neki od njegovih članaka su dosta zahtjevni za čitanje te bih ga preporučio samo naprednijim čitateljima. Autor je članaka za Testosteron Nation i za Mountain dog diet.
https://www.t-nation.com/all-articles/authors/bill-willis-phd
http://mountaindogdiet.com/author/bill-wills/

9. Kelly Starrett
Autor bestsellera „Becoming a Supple Leopard“ te nekoliko blogova. Predavač o CrossFitu i mobilnosti na nizu konferencija. Vlasnik CrossFit kluba, jednog od prvih 30 osnovanih. Prije osnivanja kluba, radio je u Stone klinici, jednoj od najpoznatijih klinika za fizikalnu terapiju. Radi s nizom vrhunskih sportaša, mnogi od njih su sportaši koji su nastupili na Olimpijskim igrama, Tour de France-u i natjecatelji u CrossFitu. Jedna od najpoznatijih osoba koja je istaknula važnost treninga mobilnosti i pravilnog kretanja, te je jedan od vodećih stručnjaka u tom području.
http://www.mobilitywod.com/

10. Christian Thibaudeau
Trener sportaša u sportovima snage, bodybuilder i natjecatelj u dizanju utega, najveću popularnost je stekao u 90-tim godinama pišući za Iron Magazine. Trenutno uglavnom piše za Testosteron Nation i jedan je autora s najvećim brojem članaka na njihovoj stranici. Također autor je nekoliko knjiga vezanih za trening snage.
http://www.christianthibaudeau.com/
https://www.t-nation.com/all-articles/authors/christian-thibaudeau

Sada je red na vama. Za početak nađite pet autora ili stručnjaka koji vama odgovaraju temom ili stilom i krenite čitati i pratiti njihov rad. Bilo da se radi o kineziologiji, fitnesu, biomehanici ili prehrani, nikada nećete završiti s učenjem i usavršavanjem. Ali korak po korak i stranica po stranica.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jozo Grgić, mag. cin.

Magistar kineziologije s umjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša i doktorand na Victoria University u Melbourneu. Autor je utjecajnih svjetskih znanstvenih i stručnih radova u području kineziologije s fokusom na mišićnu hipertrofiju i utjecaj kofeina na sportsku izvedbu. Od 2015. godine zaposlen je na Fitnes učilištu.

Povezani blogovi