fbpx

“Trebaju mi susreti s kolegama, razmijene mišljenja i iskustava, malo kuknjave i zabave ” – Asja Petersen

Uoči 5. Kongresa Fitnes učilišta  s Asjom Petersen popričali smo o motivaciji, Pilatesu, njenom danu i ljudima koji je inspiriraju. Što Vam sprema i kako ona gleda na određene stvari pročitajte u našem intervjuu.

Vidimo se 31.1. i 1.2.2020. godine!

Draga Asja, kako bi opisala jedan svoj dan u životu? Koliko se stigneš sebi posvetiti i kako uspijevaš balansirati između posla i poslovnog usavršavanja, osobnog rasta i slobodnog vremena?

Prilično sam disciplinirana i organizirana. Dižem se u 5.45h, izlazim iz kuće u 7h, hodam do posla 30min. Moj radni dan počinje u 8h.

Tako cijeli tjedan. Neki dani su duži, neki nešto kraći, ali su vrlo slični. Ako nemam predavanja vikendom ili seminare onda najčešće odem u brda i ostanem cijeli vikend. Preko tjedna utrpam koliko mogu druženja ali nažalost to nije često, jer se trudim biti u krevetu do 22.30h.

Tekstove koje pišem (kao i ovaj ) uvijek pišem u zadnji čas. Obično to bude oko 20.30h kad sam već umorna i nije lako zadržati koncentraciju, ali nema druge. Na početku svake nove sezone si obećam da ću manje sati provoditi u studiju i vise pisati, ali za sada kao što vidite mi to baš i ne polazi za rukom.

Što se mog usavršavanja tiče, to mi je izuzetno važan dio slagalice bez koje stvari ne bi funkcionirale. Trebaju mi susreti s kolegama, razmijene mišljenja i iskustava, malo kuknjave i zabave i uvijek se vratim punih baterija.

Na ovom kongresu bavit ćeš se pitanjem kako motivirati klijenta da dođe na trening 1500 puta. Nerijetko se dogodi da treneri od silne motivacije drugih, zaborave motivirati sebe, koja je tvoja tajna? Kako ostaješ motivirana za svoje treninge te kakve treninge odrađuješ da bi ostala u zavidnoj formi?

Meni nije problem motivacija nego vrijeme, a kako za mjesec dana punim 53.godine, moram priznati da se više i ne odmaram brzo kao nekad . Osjećam da moram biti mudrija i prilagoditi se ovoj dobi. Srećom da sam uvijek pazila na formu pri izvedbi apsolutno svih vježbi/kretnji pa nemam nikakve povrede. Kombiniram treninge jakosti, fleksibilnosti i mobilnosti, hodam, trčim, plivam i tako u krug zadnjih 30. godina. Nema neke velike tajne a ni mudrosti. Treba malo pameti, discipline, organizacije i ljubavi i to je to.

3. Kada bi trebala izdvojiti 3 ključna događaja u tvojoj karijeri koje su te dovele na mjesto na kojemu se sada nalaziš, koji bi to događaji biti i zašto?

Dan kad sam srela prof. Žarka Stojića i odlučila se baviti body buidingom i natjecati se i dan kad sam upoznala prof. Stuart McGilla. Treći još čekam.

4. Ljudi danas Pilates više svrstavaju kao program za žensku populaciju, imaš li neke ideje kako ga javnosti predstaviti kao program za sve?

Čini mi se da je ta kategorizacija prisutna vise u Hrvatskoj nego u svijetu. Pilates vježbaju cool dečki kao sto su Richard Branson, Mick Jegger, David Beckham, Andy Murray, Kobe Bryant, Tiger Woods, Lebron James…nisu bas neki ženskasti likovi, zar ne?
S druge strane, dio “krivice”za takav stav nose i mnogi Pilates treneri i instruktori, koji ne prikazuju Pilates trening onakvim kakav bi trebao biti. Ne sviđa mi se kad se prikazuje kao trening istezanja i plesnih koreografija i kad se ultra fleksibilne/ mobilne curke rastežu po sjajnim mašinama kao sto su Reformer i Cadillac. Razumijem da se zbog atraktivne fotke često moramo montirati u takve položaje, ali voditi trening na takav način je prema mojim kriterijima neka druga priča.

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.  

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...