fbpx

Veselim se svakoj novoj generaciji i prilici da predajem – Jennifer Glumac

Pilates i aerobic instruktorica, kolumnistica, organizatorica mnogih konvencija, vlasnica i voditeljica Energy Fit centra u Rijeci. Naše pojačanje timu predavača u Rijeci. Jennifer GLumac je na prvi tren tiha i mirna, a zaista je velika pozitivna energija koju daje svojim vježbačima i polaznicima.

1. Najčešće se vježbači zaljube u metodu vježbanja Pilates i odluče postati instruktori Pilatesa. Kako je to bilo kod tebe?

Kod mene se ljubav prema trenerskom poslu javila malo ranije nego što je Pilates doživio svoj bum, a Pilates je došao kao točka na ”I”. Od prvog razreda osnovne škole postojala je velika želja i zanimanje za pokretom, te sam kroz cijelu osnovnu i srednju školu bila vrlo aktivna prvo u ritmičkoj sekciji, a zatim je slijedilo razdoblje isprobavanja nekoliko timskim sportova.

Početkom faksa počela sam redovito odlaziti na satove aerobike koje je vodila moja mama koja je i danas još uvijek aktivna kao voditeljica Rekreacije, pa se nadam da su geni uradili svoje. ? Njoj najviše mogu zahvaliti da sam danas tu gdje jesam. To je bilo vrijeme popularizacije aerobic vježbanja i postojalo je svega par fitnes centara, te nekoliko velikih sportskih dvorana u kojima je vježbalo i po pedesetak žena odjednom. Tada sam vježbala u zadnjem redu da me slučajno netko ne bi vidio hahahaha. ? Ne znam kako i na koji način me mama nagovorila jednom prilikom da odvodim trening i stanem ispred te mase žena, ali sam pristala. Iako se uopće ne sjećam a ma baš ničega od tog prvog puta (valjda od prevelike muke i straha). ? I to je bio početak svega!

Završila sam Ekonomski fakultet reda radi, ako jednom možda zatreba, ali već tada sam, bez imalo sumnje, odlučila što ću raditi u budućnosti.
Nakon toga su krenule moje edukacije za aerobic instruktora i počela je moja trenerska karijera. Karakterno sam inače vrlo živa i energična osoba pa mi je aerobic kao način vježbanja jako odgovarao. Međutim, tada je došao Pilates i to je bilo to! Od tada pa do danas prošlo je više od deset godina i ljubav prema Pilatesu je samo još i veća, pogotovo od kada sam isprobala Pilates sprave za vježbanje na kojima tek dolazi do izražaja jedan od principa Pilatesa – ”kontrola”.

Želja za edukacijom je kod mene konstantna te me je odvela i na neka nezaboravna putovanja – New York, Boston, Toronto i London u kojem se sada već osjećam kao kod kuće – te sam spojila ugodno s korisnim. Danas putovanja i odredišta odabirem prema edukaciji i upravo s nestrpljenjem čekam lipanj kada ponovo odlazim u London na edukaciju naprednog stupnja vježbanja na Pilates spravama.

2. Od prošle godine si se pridružila timu predavača na Fitnes učilištu. Kako ti je u ulozi našeg predavača i da li u Istri i Kvarneru ima potencijala za buduće instruktore Pilatesa?

U ulozi predavača sam dugi niz godina, a pridruživanje timu Fitnes učilišta bila je samo stepenica više u mom radu i meni osobno prilično velika čast, budući da su svi predavači FU vrhunski stručnjaci i profesionalci. Od nekih sam i učila svoje prve aerobic korake i upijala prve Pilates pokrete pa je i odgovornost samim time veća.
Svi predavači konstantno rade na produbljivanju svog znanja, nema stagnacije. Vjerujem da će to prepoznati mnogi koji se vide u ulozi instruktora te svoje povjerenje oko edukacije pokloniti upravo Fitnes učilištu, i to ne samo s područja Istre i Kvarnera gdje ima veliki broj potencijalnih instruktora, nego i cijele Hrvatske.

3. Što je najveći izazov za instruktore Pilatesa?

Najveći izazov za instruktore Pilatesa, ali i bilo koje druge vrste vježbanja, je naučiti ljude pravilno izvoditi temeljne obrasce kretnja, naučiti ih da slušaju svoje tijelo i da njime vladaju. Važno je da svaki instruktor poznaje anatomiju ljudskog tijela i način na koji se ono pokreće kako bi znao prilagoditi vježbe svakom pojedincu, bez obzira vodio grupne ili individualne treninge. Pilates je savršena metoda za ”popravljanje” disbalansa na tijelu (u granicama koliko je to moguće) i idealno bi bilo prakticirati ga kao individualni trening ili eventualno u vrlo maloj grupi kako bi se instruktor maksimalno posvetio vježbačima. Međutim, danas često zbog financijskih okolnosti Pilates se prakticira u većim grupama i tu onda dolazi do izražaja znanje, iskustvo i snalažljivost instruktora da isprogramira trening a da on ima smisla i da je siguran i izvediv za sve prisutne.

4. Koje benefite ti vidiš u metodi Pilatesa s obzirom na današnji način života?

Joseph Pilates živio je u doba kada je tempo života bio znatno sporiji, a tehnologija puno manje naprednija, odnosno nije je ni bilo u obliku u kojem postoji danas, pa su samim time i vanjski utjecaji koji negativno utječu na čovjekovo zdravlje i posturu bili manji. Međutim Joseph Pilates je bio čovjek ispred svog vremena i već tada je ukazivao na činjenicu da je kretanje nužno i da uvelike utječu na kvalitetu našeg života, te je tako i osmislio svoju metodu ”Contrology”.
Kao prvi benefit Pilates metode navela bi činjenicu da je Pilates neagresivna metoda vježbanja koja angažira sve mišićne skupine istovremeno kroz kontinuirano i fluidno kretanje, bez stresova na kralježnicu i zglobove.
Velika pažnja posvećuje se pravilnom disanju, centriranju, kontroli pokreta, te balansu svih mišićnih grupa u tijelu tako da niti jedna mišićna grupa nije preangažirana niti preopterećena i tijelo djeluje kao jedan učinkovit sustav kako u sportu tako i u svakodnevnim aktivnostima.
Zbog današnjeg tempa života mislim da su potrebne neke male preinake same metode u smislu veće zastupljenosti vježbi koje ”otvaraju” u odnosu na fleksije kralježnice kojih ima više u izvornom redoslijedu vježbi, ali sam sigurna da bi i sam Joseph modificirao svoju metodu u skladu s vremenom da je danas živ. ?

5. Tvoj Studio ENERGY FIT je obilježio Međunarodni dan Pilatesa na poseban način. Kako je bilo?

Bilo je odlično, ja zadovoljna, a to je ipak najvažnije hahaha. ? ?  Veselo provedena subota u pokretu i ugodno druženje s članovima koji su se odazvali u većem broju od očekivanoga budući da je bio jedan od rijetkih sunčanih dana ove godine. Odradili smo trening i zatim je slijedilo natjecanje u ”Plank”-u koje je osvojila naša članica Jelena izdržavši čitave 4 minute u pravilnoj poziciji! Zbog velikog broja kalorija izgubljenih tijekom natjecanja, za nagradu je dobila tortu. ? ? ?  Nakon toga je slijedila prezentacija vježbi na Pilates spravama što je bilo vrlo interesantno svima jer su treninzi na Pilates spravama koncipirani kao individualni treninzi pa ih većina članova nije imala priliku do sada isprobati.
Studio ENERGY FIT je pri kraju već sedme sezone uspješnog rada. Trudimo se poboljšati kvalitetu rada iz sezone u sezonu i ponuditi vježbačima ono u čemu smo najbolji i specijalizirani. Moj dio programa su aerobik i naravno Pilates koji polako preuzima sve veći dio mog trenerskog posla, a od prošle sezone stručnom timu se pridružio i Krešimir Kovačević kao suvlasnik studija i voditelj K FIT programa, koji je sa svojim velikim i dugogodišnjim iskustvom u radu s rekreativcima i profesionalnim sportašima znatno povećao kvalitetu rada.
S obzirom na to da imamo sličan pogled na posao koji radimo i dijelimo istu dozu entuzijazma, nadam se da je još puno godina rada ispred ENERGY FIT-a. ?

6. Na jesen kreće sljedeća generacija edukacije za instruktora Pilatesa. Jesi uzbuđena i spremna na nove izazove koje će nam zadati novi polaznici?

Veselim se svakoj novoj generaciji i prilici da predajem. Biti predavač je za mene bio logičan slijed mojeg velikog interesa za ovu metodu, ali ta uloga sa sobom nosi i veliku odgovornost jer na neki način svaki predavač utječe na nečiji rad, kvalitetu rada i daljnji razvoj, tako da svaka nova prilika za predavanje znači i moj osobni trud i rad na sebi samoj da budem još bolja u prenošenju znanja, a to je moguće samo uz moju stalnu i kontinuiranu edukaciju.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...