fbpx

“Zaveo me taj ocean znanja, tehnika i alata” Intervju by Haidi Stojković

Haidi Stojković je bivša polaznica programa osposobljavanja za instruktore grupnog fitnesa uz glazbu. Put ju je od tada naveo na razne druge dukacije i tipove treninga, kao i Yogu. Osim u treninzima Haidi je uspješna i u raznim drugim sferama. O čemu se sve radi pročitajte u natavku intervjua.

1. Haidi, danas je tvoj glavni fokus na Yogi, ali kada i kako si počela kao instruktor?
Zapravo je moj prvi izbor bio nešto sasvim drugačije. Prije skoro 10 godina počela sam se baviti s programima kao što su aerobic, tae bo i sl. Vrlo brzo sam se zainteresirala za Pilates, koji je i dan danas moja velika ljubav, ali me ipak na kraju zaveo taj ocean znanja, tehnika i alata koje nam nudi ta multidisciplinarna disciplina, yoga. Godinama sam se paralelno bavila s više vrsta grupnih programa, međutim htjela sam se više posvetiti body and mind programima koji definitivno lijepo balansiraju moj nekada i previše zaigran karakter.

2. Jedna si od prvih polaznica Fitnes učilišta. Kako si se na to odlučila?
Počela sam se baviti grupnim programima zapravo nekako nenadano i s vremenom sam svoj hobi pretvorila u nešto više pa je Fitnes učilište bio logičan slijed događaja. Htjela sam produbiti i formalizirati svoje znanje.

3. Danas si sve češće u ulozi edukatora na radionicama koje organiziraš na temu Yoge. Kako si se na to odlučila i koliko je pripreme bilo potrebno za to?
Yoga nam nudi pregršt položaja i pokreta koji nam pomažu da toniziramo mišiće, povećamo fleksibilnost, poradimo na osjećaju za ravnotežu i sl., ali isto tako i razna znanja o energetskoj anatomiji koju možemo osvijestiti u svojoj praksi (onoj u dvorani i svakodnevici). To me je motiviralo da svoje znanje, shvaćanje i iskustvo podijelim sa svojim polaznicima. Jako volim taj dio prakse i uživam u toj ulozi. Priprema za takav pristup je konstantno istraživanje i redovna praksa. S obzirom na to da je riječ o suptilnijem znanju ono što je bitnije je entuzijazam i svakodnevni rad na sebi.

4. Ti ne staješ samo na tome, nedavno si održala i modnu reviju svoje vlastite linije odjeće. Reci nešto više o tome, kako je nastao brend, cijela revija, kako je bilo?
Brand smo pokrenuli dečko i ja u želji da tržištu ponudimo nešto originalno i što ima pozitivnu priču iza sebe. Sve majice s printom su djelo umjetnika koji za nas crtaju, a materijali i izrada su fair trade i proizvedeni u Hrvatskoj. Što se tiče same revije ideja je bila da napravimo nešto drugačije od svega do sada viđenoga, te smo malo po malo došli do toga da organiziramo show koji je ujedno i mala predstava/mjuzikl u kojem nastupaju naši glumci i pjevači (npr. Bojan Jambrošić, Dušan Bućan, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Manuela Svorcan…) i mnogi drugi performeri. Ono što me dodatno pokreće je osmišljavanje svakog novog performansa, te druženje s našim uzvanicima, što se na kraju pretvori u odličnu zabavu.

5. Mnogo si doprinijela i na kongresu projekta Fitnes učilišta, Brighter Side of Exercise. Svakodnevno si držala radionice Yoge. Kakva su tvoja iskustva s tog kongresa koji je dirao nedovoljno poznatu tematiku, anoreksiju i tjelesnu aktivnost?
Bilo mi je jako drago biti dio takve priče. Pogotovo zato što smatram da su u Hrvatskoj poremećaji u prehrani kao i ostali mentalni poremećaji još uvijek prevelik tabu, a istovremeno i veliki problem od kojega okrećemo glavu. Yoga i psihologija imaju mnogo zajedničkoga samo iz različitih kuteva gledanja i razlikama u alatima, tako da mi je i zbog toga bilo vrlo interesantno. Međutim, najviše me se dojmilo i ujedno me razveselilo da se netko iz fitnes industrije zainteresirao za taj problem. Mislim da se suradnjom različitih grana djelovanja općenito mogu stvoriti pozitivne, a usudila bi se reći i revolucionarne promjene.

6. Nezamislivo mi je da ti nemaš još kojeg asa u rukavu. Otkrij još koji detalj što se od tebe može očekivati u bližoj budućnosti.
Ono što mi je, uz Yogu i brand, velika ljubav koja se pretvorila u profesiju i nešto što razvijamo je mininogomet iliti rekreativni mali nogomet na umjetnoj travi. Također jedna lijepa i pozitivna priča, a s obzirom na to da je mininogomet jedan od najbrže rastućih sportova i da je Hrvatska jedna od europskih velesila u toj disciplini, veselimo se svemu što nas čeka u budućnosti vezano za taj, još jedan perspektivan i pozitivno usmjeren projekt.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...